Text: Åsa Wikberg
Foto: istockphoto.com
Nu har hästarnas härligaste tid kommit och förhoppningsvis har du möjlighet att släppa din häst på ett fint sommarbete. Men det är en hel del saker du måste tänka på även när hästen är på bete. Här kommer några tips!
Håll koll på hagen
Gå igenom hagen. Rensa upp gammalt skräp som kanske har blivit liggande. Se till att det inte är gamla ”gårdssoptippar”, brunnar, taggtråd, ihoprullad stängseltråd, kar med vassa kanter och andra vassa saker. Det går aldrig att försäkra sig till 100% att hästen inte skadar sig i hagen, men det går göra så gott man kan.
Se över stängslet och rensa bort all sly runt tråden. Gräs, grenar och sly växer snabbare än man tror och har du rensat från början är det lättare att hålla efter under betessäsongen – och det kommer säkert att behövas. Tänk på att allt sådant tar ned strömstyrkan i stängslet som för övrigt även det bör vara av sådan beskaffenhet att hästen inte skadar sig på det. Under åsksäsongen får du hålla extra koll eftersom vädergudarna har en tendens att leka med stängselaggregaten.
Håll koll på betet och hästen
Vänj hästen sakta vid betet. Vår och försommargräset är proppfullt med näringsämnen, så till den milda grad att många hästar får fångkänning av det. Därför är det viktigt att sakta vänja in hästen. Först ett par timmar sedan efter en tid halva dagar för att så småningom gå hela dygnet. Ha gärna flera olika hagar som du kan alternera mellan. Håll koll hela tiden så att inte hästen blir känslig, det kan du till exempel upptäcka genom att hovarna blir varmare än vanligt. Om du tar för vana att känna igenom hästen varje dag så känner du om det sker en förändring. Byt i sådant fall hage för hästen under en period och låt den sedan gå bara kortare tid och håll noga uppsikt.
Inspektera betet med jämna mellanrum för att se att det finns tillräckligt ätbart för hästen, om inte är det dags att byta hage.
Håll koll på mask och vaccination
Har du inte avmaskat innan betessläpp så är det läge att göra en maskkoll. Rådgör sedan med en veterinär om du behöver avmaska under betet. Hästen bör vara vaccinerad mot stelkramp som faktiskt är en dödlig sjukdom om det vill sig illa. Så har din häst inte stelkramp redan – ring din veterinär – det är en billig livförsäkring.
Håll koll på kompisgänget
Speciellt i början av betessläppet är det vanligt med bit- och sparkskador. För att undvika alltför hårda sparkar kan det vara läge att ta av bakskorna om det är mycket livat i hagen. Kolla igenom hästen varje dag efter sår, sparkskador, fästingar, bett, eksem eller mugg. Upptäcker du sår, skador eller svullnader så var väldigt uppmärksam på det. Ett sår kan väldigt snabbt bli infekterat.
Tänk på att hästar trivs olika bra med varandra. Om du märker att någon häst är lite undanskuffad eller börjar förlora i vikt så kanske du behöver sära på gruppen för att alla ska må bra.
Håll koll på vattnet
Tänk på att det varierar väldigt under betessäsongen hur mycket hästarna dricker. Är det regnigt och vått så brukar vattentunnorna inte frekventeras så ofta, men är det varmt och torrt så kanske det behöver fyllas flera gånger om dagen. Kom ihåg att göra rent i vattenkärlen med jämna mellanrum för att hästen skall hålla sig frisk. Alger och bakterier förökar sig snabbt i varmt väder. Fri tillgång till färskt vatten är ett måste i hagen.
+Plustjänst
En flughuva eller flugpannband uppskattas ofta när flygfäna är som värst. Har du sedan lite insektspray av god kvalitet så är det guld värt de dagar mygg, knott och hästbroms är som allra jobbigast mot hästarna.