Trail Bro

Vi har nu kommit fram till den nionde delen av vår artikelserie om trail. I detta avsnitt kommer vi att titta närmare på hur man kan träna hästen på det vanligt förekommande trailhindret bro.

 Text: Lars och Mia Bråve 
Foto: Åsa Wikberg

 

Brohindret i trail är ett rent disciplinhinder. Måttet på bron kan variera, men enligt APHA:s regelbok skall den vara minst 91 cm bred och högst 30 cm hög samt ca 180 cm lång. Den enklaste bron man kan bygga för träningsbruk är att spika entums ohyvlade brädor på två EU-pallar.

Om hästen inte vill gå upp från kortsidan när ni börjar träna, så börja med att gå med hästen tvärs över bron. Låt den sänka huvudet och titta på bron. Ha inte för bråttom. När du går upp på bron så ge hästen tygel och följ med själv med överlivet framåt. Bromsa nedfarten från bron genom att föra fram skänklarna, sänka hälarna och dra tillbaka axlarna. En äldre, färdigutbildad häst kan du bromsa med en halvhalt genom att sluta om skänklarna.

Många gånger ligger det en eller flera skrittbommar framför och/eller efter bron. Det är oftast när du går ned från bron som hästen tar ett för långt steg och kliver över bommen som brukar ligga efter. Framhoven skall ner mellan bron och bommen och här kan du, precis som vid ett skritthinder, bromsa upp hästen. Detta genom att föra fram dina skänklar och trampa ner i stigbyglarna för att på så sätt korta upp steget, samtidigt som du har blicken snett nedåt för att fixera den punkt där framhoven skall sättas ner.

Stanna upp

Ett bra sätt att få hästen att stanna upp och ta det lugnt är att gå upp med frambenen på bron och stanna där. Fortsätt efter några sekunder upp på bron med alla fyra benen och stanna ett tag. Avsluta med att låta hästen gå ner med båda frambenen och ha bakbenen kvar på bron. Stanna och klappa hästen innan ni lämnar bron. Om det är en välvd bro så kontrollera noga att det inte finns någon risk för halka. Bron kan vara nyoljad eller hal av regn, snö och is om du tränar utomhus. Tänk också på att träna hästen att gå över bro både med och utan räcke.

Sänk huvudet

När hästen kommit en bit i träningen kan du lära den att stanna framför bron och sänka huvudet. Det ger ett bättre intryck på tävlingen om hästen saktar in (ej gör halt), sänker huvudet och tittar på bron för att sedan sakta ta ett steg upp på bron. Det ser slarvigt ut om hästen bara kliver på utan att titta på hindret.

För att få hästen att sänka sitt huvud kan du träna den att stanna och samtidigt använda skänklarna och säga ”whoa”. Använd tyglarna som hjälp vid inlärningen. Att få hästen att sänka huvudet är något man tränar över en längre tid, man kan och får inte forcera fram att hästen sänker huvudet. Målet är att hästen skall sänka huvudet och bli mer uppmärksam när man lägger till skänklarna. Om man sitter på en färdigtränad seniorhäst med enhandsfattning och lång tygel så måste man kunna få hästens uppmärksamhet genom att använda skänklarna. Men träningen börjar redan på den unga hästen. Lägg om skänklarna och ta ett mjukt tygeltag. När hästen sänker huvudet ger du eftergift och berömmer hästen. Detta ska tränas ofta och korta stunder över en längre tid för att ge ett bra slutresultat.

Så varje gång du tränar bro – stanna framför bron. Lägg om skänklarna och om det behövs, ta ett mjukt tygeltag. Hästen sänker då huvudet och väljer sin egen väg över bron. På tävling kan man be om en halvhalt istället för ett stopp före bron. Det ser mycket trevligare ut än om hästen bara rusar över bron utan att se var den sätter hovarna.

 7879

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.