Feel and Release med ständigt sverigeaktuella Leslie Desmond

Leslie Desmond, internationell hästtränare, clinichållare, författare och coach. I över 40 år har hon hjälpt människor och deras hästar. Halva året bor Leslie i USA, andra halvan i Sverige. Lucky Rider träffade henne i mitten av augusti på en clinic i Skebobruk, norr om Stockholm. Där gav hon sin syn på vad Natural Horsemanship är. Det blev en omvälvande lektion i användandet av ”release” istället för ”presure and release”, om vikten av att kunna ”sätta” hovar och det fantastiska i möjligheten att flytta flera hundra kilo häst med bara känsla.

 Text och foto: Lena Holmgren

 

Som hästtränare konfronteras du ständigt med människor som tycker att de har problem med sina hästar. Skulle man vända på steken och istället fråga hästarna, ge de en stund att fundera, skulle de troligtvis säga; Vi har problem med våra människor, vi förstår inte vad det är de vill.

Orden kommer från Leslie Desmond, känd internationell hästtränare, clinichållare, författare och coach. Med outtröttlig energi reser hon land och rike kring för att föra hästarnas talan, en uppgift hon tar på största allvar. I över 40 år har hon hjälpt människor och deras fyrfota vänner.

Leslie växte upp i Massachusetts. Fyra år gammal satte pappan upp henne på hästryggen för första gången. Det blev starten på en livslång mission i hästarnas tecken. ”Feel”, känsla, hästarnas eget språk, har blivit Leslies signum. All hennes tränings- och utbildningsfilosofi bygger på ”feel and release”, känsla och eftergift. I mitten av 90-talet träffade hon Bill Dorrance, den legendariske hästgurun från Salinas i Kalifornien. Han kom att betyda mycket för Leslie. Bill anammade de värderingar som härstammade från den gamla Vaquero-traditionen. De stolta yrkesmän som var föregångare till den amerikanska cowboyen och vilka hade rykte om sig att kunna rida sina hästar med osynliga signaler, som en enda sammansvetsad och avslappnad enhet. Leslie har tillsammans med Bill Dorrance skrivit boken ”True Horsemanship Through Feel”, vilken rönt stort intresse bland hästfolk. Bara några veckor efter bokens utgivning 1999 gick Bill bort, 93 år gammal. Leslie har sedan dess, med stor hängivenhet, fört hans hästtränararv vidare.

Sverige och USA

Halva året bor hon i USA och andra halvan i Sverige. Cirka åtta mil från Stockholm ligger Skebobruk, ett litet samhälle mitt i jordbruksbygd. Leslie har sitt sommarresidens ett par kilometer härifrån, men vi har stämt möte vid Skebo Herrgård, en vacker anläggning med anor från 1770. Vilket sammanträffande, det var ju vid samma tidpunkt, på andra sidan Atlanten, som Vaquero-kulturen tog sin start i Kaliforninen. Visst uppstår det lite vaquero-atmosfär även här när Leslie och hennes vita häst Vamos (som betyder ”vi går” på spanska) gör entré i den tjusiga herrgårdsmiljön. I vit hatt av klassiskt snitt och varma, jordiga färger på skjorta, väst och chaps poserar Leslie tillsammans med karismatiske Vamos, utrustad ”the old traditional way”.

Hon ger ett ungdomligt intryck med sin nätta figur och sitt långa mellanblonda hår. På samma gång utstrålar Leslie stor livserfarenhet, en person som upplevt mycket i livet. Men det privata behåller hon för sig själv, ”Next question, please”. Leslie håller hårt på sin integritet.

– I mitt jobb är jag tillgänglig för allmänheten, 99%. Däremot vill jag inte att vem som helst kommer hem och knackar på min dörr. Och den lilla fritid jag har använder jag till att ladda batterierna.

Det behövs nog, för denna målmedvetna dam har pågående projekt hela tiden. Vid sidan av träning och coachning producerar Leslie dvd, talböcker, böcker, håller föreläsningar och gud vet allt. Hur hinner hon med.

– Det är bara att bestämma sig för hur man vill spendera sin tid. Jag har ett jobb att göra och det arbetet är väldigt klart och tydligt för mig; att öppna en grind, så att människor kan få tillgång till vad ”horsehandling through feel” innebär.

Hon har tusentals elever runt om i världen och allt fler vill ansluta sig till hennes filosofi, för att få en bättre relation till sina hästar, en relation som bygger på säkerhet, förtroende och ömsesidig glädje. Ibland erbjuder Leslie gratis demonstrationer. Som denna dag när hon ska hålla en mindre clinic på ”The field of dreams”.

Leslieb

Verbal

Desmond- Häst Kurs- Sondag 12.00-17.00 står det på en handmålad skylt uppe vid väg 76, som passerar genom Skebobruk. På höger sida utefter en grusvägsallé breder ett långt vidsträckt fält ut sig, platsen för clinicen. Här finns inget ridhus, ingen paddock och ingen rundcorall, bara vita plastbalar under lika vita sommarmoln.

Förväntansfulla åhörare anländer och vikstolar placeras ut. Leslie sätter sig själv på en pall framför publiken, Vamos står lugnt, med sänkt huvud precis intill. Han är av rasen rysk Orlov och kom i Leslies förbarmande ägo 2004. Tidigare levde den vita vallacken i St Petersburg i Ryssland där han skulle bli vagnshäst. Men Vamos blev felbehandlad. När han anlände till Sverige var han både traumatiserad och deprimerad.

Leslie är besjälad med en verbalitet som är både underhållande, rolig och informativ. Under kommande fem timmar ger hon sin syn på vad Natural Horsemanship är. Det blir en omvälvande lektion i användandet av ”release” istället för ”pressure and release”, om vikten av att kunna ”sätta” hovar och det fantastiska i möjligheten att flytta flera hundra kilo häst med bara känsla.

Hästen förstår känsla

– När du kan vägleda din häst med känsla har du också en häst som förstår dig. Känsla är hästens enda och sanna språk. Känsla kan vara direkt, dvs med fysisk kontakt och känsla kan vara indirekt, dvs utan fysisk kontakt. Det är den senare jag förespråkar.

Leslie börjar med att arbeta Vamos från marken. Med endast sin energi, tankens kraft och ett reducerat, men tydligt kroppsspråk får Leslie Vamos att gå framåt, bakåt, höger, vänster, trava, skritta, stanna samt förlägga vikten rätt i sina rörelser. Leslie rör sig själv smidigt och medvetet runt hästen, hon tar plats men är aldrig i vägen, precis som i pardans. Hennes idéer och tankar blir också hästens. Det långa repet som är fäst i repgrimman hänger slackt. Här existerar ingen påtvingad vilja, Vamos ser fri och nöjd ut.

– Många som jobbar med ”pressure and release” gör det med en slags omedveten rutin och med otydliga avsikter. De viftar med rep, trycker, kickar och drar; FLYTTA DIG HÄST. Visst, hästen flyttar sig och får sin eftergift, MEN, den förstår inte varför den måste flytta sig, den knyter inte an mentalt. Don´t push, ASK! Fråga hästen artigt; är du redo att flytta dig, kan du flytta dig, hur står du nu, är det rättvist av mig att be dig flytta dig? Det handlar om att ha en dialog med hästen, men självklart inte en dialog där hästen till slut säger; – Hey, it´s my way to highway. Chick, let me have the grain, you go pay the bills. I´m gonna shit right here. It´s over! – Jag menar inte att vi ska skapa grisar av våra hästar. Nej, vad det handlar om är en dialog där du blir förstådd av hästen på ett sätt som får betydelse för den. Och när är det då? Jo, det är när du får kontroll över dess hovar, placeringen av dessa. När det sker får du även kontroll över hästens sinne och tankar. Det finns ingen utrustning i världen som kan ersätta den kunskapen.

Iaktta och observera

Åhörarna skrattar när den engagerade clinichållaren med hög, nasal stämma imiterar ryttare som alltid hittar problem hos sina hästar men aldrig hos sig själva. ”Hjälp han bockar ”, ”Hjälp han stegrar”, ”Hjälp han sticker”, ”Fy, vad lat han är”, ”Jag måste ha sporrar”, ”Jag måste ha martingal”, bla, bla, bla!

– När du börjar fokusera på det som är viktigt för hästen, dvs VAR, NÄR och HUR den placerar sina hovar, förflyttar även hästen sitt fokus dit. I och med det så försvinner också de så kallade olaterna.

Leslie understryker att det här är en kunskap som inte går att köpa. Man kan anlita någon som är duktig på området och man kan investera sin tid i det. Den stora skillnaden mellan pressure & release och feel & release är just tiden, menar hon. Att lära sig se världen från hästens perspektiv. Ta den tid som behövs, lägga ner all sin möda på att iaktta och observera. När du har kommit till den punkt där du kan uppmärksamma de tankar hästen har INNAN den agerar, då kan du också få den att lyckas. Då får du en häst som vill vara med dig, inte för att den måste, utan för att den vill.

– Vi känner alla till att det finns ryttare som byter hästar varje år eller oftare för att, A; de har råd, B; de har inget tålamod, D; de är inte intresserade av att utveckla sig själva inom den här kunskapen. Till dessa ryttare kan man säga; När det uppstår problem och konflikter mellan dig och din häst så beror det alltid på dig. Hästar ljuger aldrig och hästar har aldrig fel. Det är DU som måste förändra dig först.

Tränar tränare

I publiken finns Rayna Granger från Tennessee, Karen Musson från Ohio och Gail Pearls från New York. De är här på besök. Samtliga har långa och varierande hästliv bakom sig. Efter att under flera år ha studerat Dorrence/Desmonds True Horsemanship Through Feel fick de 2007 chansen att träffa och även samarbeta med Leslie under Ohio Equine Affair, där hon höll demo-clinics inför tusentals åhörare. Plötsligt föll allt det som de läst om i boken på plats, nu ville de lära sig mer. Idag är alla tre lärare inom ”feel & release” och ingår i Desmonds tränarteam.

– För att anamma den här filosofin har jag haft nytta av mina tidigare kunskaper, både inom klassisk dressyr och Natural Horsemanship, säger Karen Musson. Man kan plocka mycket från bägge källor. Ta tryck och eftergift till exempel, här är hälften redan vunnet med en god kunskap om vad eftergift är. Det är ”bara” att reducera själva tryck-delen, steg för steg. Varför, jo, för den delen skapar ett gap mellan dig och hästen, även ett litet tryck gör det. Man kan lära hästar massor saker med tryck och eftergift, men när metoden används genom en förutsägbar upptrappning kommer trycket alltid vara det som hästen kommer ihåg. När jag konverterade till ”feel and release” försvann den lilla förbittring som trycket orsakade. Fantastiska saker började hända och mina hästar har bevisat gång på gång, med arbetsvilja, glädje och nyfiken attityd, att det här är rätt väg att gå.

Rayna och Gail håller fullständigt med och har samma erfarenheter. Samtliga tre intygar att man verkligen måste VILJA och vara passionerat intresserad av att ändra redan invanda beteenden. Men det är värt precis allt!

Groundwork A och O

Leslie bjuder gruppen på sallad och dryck. Efter måltiden blir det ridning, både i western och engelsk utrustning. Här visar Leslie hur hon tar med sig den viktiga markträningens färdigheter upp i sadeln.

– Det är med ”ground work” du förbereder allt, från tillit och förtroende till det som senare kanske ska bli ”turn backs” eller piruetter, säger hon med samma intensitet och övertygelse i rösten som en presidentkandidat inför ett val.

Av eftermiddagens budskap framgår att så mycket handlar om oss själva, om vi ska få en bra relation med hästen, vår inre kommunikation med oss själva. Många fokuserar på vad de inte ska göra. Till exempel, om du är ute och rider och tänker, oj bara han inte skyggar där borta vid…. Hästen känner direkt din negativa respons och skyggar förstås. Den relation du har till dig själv reflekteras i den relation du har till hästen. Är du orolig, nervös och rädd, ja då blir även hästen det. Om du lär dig att kommunicera med dig själv på ett sätt som håller dig fokuserad och positiv försätter det dig i ett tillstånd där rädsla och oro byts ut mot förtroende. Visualisera, se framför dig hur allt går förtroendefullt och säkert tillväga, ge hästen en klar och tydlig bild av vad det är du vill. Lika viktigt, menar Leslie, är att ditt kroppsspråk är övertygande. Om du vill att något ska hända, agera då så med sits, skänkel och blick.

Våga tänka full fart

Leslie rider iväg ett par hundra meter för att sedan vända och komma tillbaka i sporrsträck. Strax förbi publiken får hon Vamos att sätta under sig bakdelen, vända upp och stanna tvärt, på lös tygel.

– Vi måste våga tänka full fart. För om vi inte kan det kan vi heller inte få stopp som vi vill. Undvik att ge motstridiga signaler. I galoppen kan det verkligen få oönskade konsekvenser, ler Leslie mot publiken.

Clinicen är över. Åhörarna är fyllda av aha-upplevelser men också frågetecken. Leslie stannar kvar en stund och svarar på deras undringar innan hon skrittar hem i solnedgången över The field of dreams.

Många uppdrag väntar Leslie framöver. Något hon verkligen ser fram emot är Light Hands Horsemanship Symposium den 31 maj- 3 juni, 2012. Leslie Desmond är inbjuden att medverka där av ingen mindre än Ethan Beth-Halachmy, mästaren i Cowboy Dressage.

Artikelserie

OK, handen på hjärtat, vad har du för relation till din häst?  Tycker den att samvaron tillsammans med dig är värdefull och rolig? Förtjänar du dess respekt? Kanske måste du börja rannsaka dig själv, titta efter saker du inte har sett tidigare. Kanske måste du känna efter saker du inte känt tidigare, lyssna, ställa frågor. Hur vet du när du har lyckats då. Ja, knappast finns väl en bättre domare än hästen själv.

För dig som verkligen vill få en inblick i vad som menas med feel & release, följ med Leslie Desmond i hennes artikelserie som startar från och med detta nummer.

För mer info: www.lesliedesmond.com

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 11 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.