Trickträning med Rebecca Östh

Tydligt ledarskap, god kommunikation och gott samarbete mellan dig och din häst summerar i princip all slags framgångsrik hästhantering enligt Rebecca Östh. I en artikelserie på fem delar kommer hon att gå igenom hur du lär din häst att buga. Steg tre handlar om hur man får hästen att flytta ett bakben åt gången.

Text och foto: Anna M Lönedal

 

Första delen i artikelserien handlade om att lära hästen att ge efter och rygga för en lätt skakning i repet och andra delen om att få hästen att lyfta frambenet. 

Nu ökar svårighetsgraden för det är dags att börja positionera hästen rätt inför själva bugningen. Detta görs genom att flytta ett bakben bakåt åt gången.

Som tidigare är Rebecca noga med att påminna om att det krävs tålamod, träning och mycket beröm för att nå slutmålet. Blir hästen spänd eller ovillig ska du inte gå vidare i träningen, utan kontakta en expert för hjälp.

– Det kan vara små saker som inte fungerar i kommunikationen men som inte är så svåra att få ordning på bara du vet hur du ska göra. Jag behöver också hjälp och träning emellanåt och det gör alla, säger Rebecca.

Lär din häst att buga – steg tre.

Utrustning:

Rebecca rekommenderar en repgrimma och ett cirka tre meter långt rep samt en pisk av dressyrmodell.

 

1) Gör steg ett och två för att förbereda hästen på vad som är på gång.

2) Håll kvar det ena frambenet upplyft med hjälp av den lösa repöglan.

3) Be hästen förflytta kroppsvikten bakåt genom att skaka på repändan med din fria hand (signalen för ryggning).

4) Målet är att få hästen att ta ett steg bakåt med ena bakbenet, men även en antydan till att den lägger kroppsvikten bakåt ska belönas.

5) Ge en omedelbar eftergift i repet när hästen flyttat och ställt ner bakbenet eller lagt kroppsvikten bakåt.

6) När du fått hästen att flytta ena bakbenet bakåt, ber du den flytta det andra bakbenet bakåt. – Ge signal om ryggning, be den flytta benet, ge eftergift och låt den stå kvar i positionen.

7) När hästen känns bekväm i övningen fortsätter du med backsignalen och försöker flytta varje bakben två steg bakåt.

 

Glöm inte att berömma hästen när den gör rätt!

 

Förra hösten var trick- och horsemanshiptränaren Rebecca Östh med på ett reportage på hästsportsidan. Eftersom många av er läsare har hört av er om att ni vill veta mer om hur hon tränar sina hästar, kontaktade jag Rebecca för en uppföljning. Först ut blir en artikelserie på fem delar om hur du lär din häst att buga. Det här är fjärde delen.

 

Fjärde delen i artikelserien:

 

Trickträning med Rebecca Östh från Hällekis

 

Första delen i artikelserien handlade om att lära hästen att ge efter och rygga för en lätt skakning i repet och andra delen om att få hästen att lyfta frambenet. I tredje delen ökade svårighetsgraden då det var dags att börja positionera hästen rätt inför bugningen genom att flytta ett bakben bakåt åt gången.

Del fyra fortsätter med att flytta bakbenen ännu längre bakåt för att få hästen att sjunka ner mot marken med sin framdel.

Rebecca vill återigen poängtera att det krävs tålamod, träning och mycket beröm för att nå slutmålet. Blir hästen spänd eller ovillig ska du inte gå vidare i träningen, utan kontakta en expert för hjälp.

– Det går alltid att gå tillbaka till steg ett och börja om från början. Alla stegen måste vara med annars fungerar inte tricket. Pressar du hästen kommer den att bli rädd och meningen är att trickträningen ska vara rolig för både häst och människa, säger Rebecca.

 

Lär din häst att buga – steg fyra.

 

Utrustning:

Rebecca rekommenderar en repgrimma och ett cirka tre meter långt rep samt en pisk av dressyrmodell.

 

1) Börja med att gå igenom steg ett till tre så hästen förstår vad det handlar om. När du fått den att flytta bakbenen, ett i sänder, så fortsätter du med backsignalen till dess att hästen börjar sjunka ner mot marken med sin framdel.

2) Låt hästen sjunka djupare och djupare till dess att det knä du håller upp i repet når marken.

3) När hästen kommit ner på knäet tar du av repet men håller kvar en hand på hoven för att indikera att den ska stå kvar i positionen.

4) Träna samma moment om och om igen till dess att din häst förstår vad du menar.
Glöm inte att berömma hästen när den gör rätt!

 

Förra hösten var trick- och horsemanshiptränaren Rebecca Östh med på ett reportage på hästsportsidan. Eftersom många av er läsare har hört av er om att ni vill veta mer om hur hon tränar sina hästar, kontaktade jag Rebecca för en uppföljning. Först ut blir en artikelserie på fem delar om hur du lär din häst att buga. Det här är femte och sista delen som tar dig ända fram till slutmålet.

 

Femte delen i artikelserien:

 

Trickträning med Rebecca Östh från Hällekis

 

Första delen i artikelserien handlade om att lära hästen att ge efter och rygga för en lätt skakning i repet och andra delen om att få hästen att lyfta frambenet. I tredje delen var det dags att flytta ett bakben bakåt åt gången och i del fyra kom hästen ändå ner på knä. I den femte och sista delen finslipas kommandona så att hästen förstår dem genom piskan.

– Piskan används inte för att bestraffa hästen utan som en slags förlängd arm. Tanken är att din häst också ska kunna buga när du sitter på ryggen och då måste du ha ett kommando som fungerar från den positionen.

Återigen påpekar Rebecca vikten av tålamod, träning och mycket beröm för att nå slutmålet. Blir hästen spänd eller ovillig råder hon dig att kontakta en expert för att få hjälp med problemen.

 

 

Lär din häst att buga – steg fem.

 

Utrustning:

Rebecca rekommenderar en repgrimma och ett cirka tre meter långt rep samt en pisk av dressyrmodell.

 

1) Värm upp genom att gå igenom steg ett till fyra. När allt känns bra låter du hästen stå kvar i bugningen en stund innan du låter den komma upp igen.

2) Knacka lätt med pisken på hästens knä och försök få den att lägga kroppsvikten bakåt. Om din häst inte förstår, så förstärker du med ryggningskommandot i repet medan den står kvar med knäet i marken.

3) När du fått hästen att förstå knackningen med pisken på knäet, kommer den att lägga ner knäet i backen och buga på det kommandot.

4) Följ rörelsen ned på knä med pisken och låt pisken stanna kvar i backen till dess att du vill att hästen reser sig igen. Detta är för att lära den att inte avsluta tricket förrän du är nöjd.

5) När du visar pisken och vinklar den neråt kommer din häst förstå att den ska buga. När du sedan vinklar pisken uppåt vet den att den får resa sig igen.

 

När hästen väl förstått kommandona i pisken kan du utföra tricket även när du sitter på hästen.

– Vinkla pisken på samma sätt när du sitter på hästen som du gjorde när du stod på backen så ska du se att den förstår vad du menar. Gör den inte det så är det bara att träna vidare.

 

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.