Wången inviger idag en unik satsning på aktiv grupphästhållning. I den nya anläggningen finns det plats 25 hästar.
Wången är först ut av Hästnäringens Riksanläggningar med att inviga aktiv grupphästhållning i form av HIT Active Stable. Före årsskiftet är även Strömsholm och Flyinge igång.
– På Wången har vi har ett system för 25 hästar. Vi har ligghallar och en särskild enhet för inskolning av nya hästar. Utrymmet är så anpassat att alla hästar, oavsett rang, ska känna sig trygga och få möjligheter att äta, dricka, sova och umgås med andra hästar, berättar Jan Halberg sportchef på Wången.
2012 inledde Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) projektet Hållbar och Rationell hästhållning, med målet att stärka hästnäringen genom att anpassa hästhållningen i Sverige till moderna teknik som är tillgänglig. Målet är bättre villkor för häst och människa kombinerat med mer rationell drift och lägre kostnader. Projektet genomfördes i nära samarbete med Hästnäringens Riksanläggningar.
– Jag är fantastiskt stolt att kunna stå här och se hur vårt arbete nu resulterat i att vi idag startar upp Wången som den första av tre utvecklingsenheter. Aktiv grupphästhållning kommer att vara självklart sätt att hålla häst i Sverige om fem år, men vi behöver mer kunskap om hur vi bäst håller häst i dessa anläggningar något som vi genom att bygga anläggningar på alla tre Riksanläggningar kommer att klara av, säger Kees de Jong, affärsområdeschef för Riksanläggningarna och projektansvarig.
Ett litet steg för Wången, ett stort steg för Hästnäringen
På Hästnäringens Riksanläggningar kommer olika tester att genomföras på hästarna som hålls i aktiv grupphästhållning. Bland annat ska kunskap om utfodring, hästars beteende, rid- och körbarhet, smittskydd, fysisk och psykisk hälsa samlas in.
– Det är mycket positivt att HNS och Hästnäringens Riksanläggningar ser till så att vi nu kan ta ett stort steg mot rationellare hästhållning genom att vi idag inviger Wångens anläggning. Jag är mycket spänd på den betydelse detta kan få för travsportens aktiva genom bättre ekonomi kombinerat med en nutidsanpassad hästhållning för både människa och häst, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare för Svensk Travsport och ordförande på Wången.
– Det är viktigt att vi kan tänka nytt, inte minst i tider då vi har en stagnerande utveckling inom delar av näringen. Systemen kan i olika former vara till nytta för många, inte minst storstadsnära ridskolor, säger Stefan Johanson, VD på HNS.
Fakta om aktiv grupphästhållning:
Aktiv grupphästhållning är utbrett i södra Europa och ett antal anläggningar är i drift i Sverige. Systemen är en form av lösdrift, med upp till 25 hästar i samma grupp. De främsta skillnaderna mot en traditionell lösdrift är att denna form kan inkludera ”alla” hästar oavsett ålder, ras och sportinriktning m.m. i samma system. Varje häst har ett datachip i ett band kring halsen och via datasystemet samt foderstationer får varje häst sin individuella giva, utspritt över hela dygnet. Hästarna är hela tiden i utemiljö och vid behov kan de söka skydd i ligghallarna. Arbetstiden för att utfordra och mocka minskar väsentligt, tidsbesparingarna har mätts upp till mellan 70 och 80 procent. Tid som kan användas till mer kvalificerade arbetsuppgifter tillsammans med hästarna.
Bildtext:
På bilden syns två hästar som får bekanta sig med anläggningen och prova på att äta ur foderautomaterna. Efter en kort inskolningsperiod släpptes hästarna in på heltid i anläggningen. Bilden är tagen av Wången.