Från hästrädd till fullkomligt cuttingfrälst – Torbjörn Johansson fick möjlighet att prova på cutting och föll pladask för sporten. Två veckor efter beställde han en toppstammad cuttinghäst från USA – på postorder. Ja ni förstår, här sitter det inte fast! Tur att hustrun Emilia är lika hästtokig.
Text och foto Åsa Wikberg, samt privata foton
För familjen Johansson kretsar en stor del av livet kring grenen cutting och det går bra för dem, framför allt är det Torbjörn Johansson som visat framfötterna på cuttingbanan de senaste åren. Men det där med hästar och westernridning var inte alltid första prioritet för Torbjörn, han var rädd för hästar berättar Emilia när vi träffar paret på deras gård utanför Molkolm i Värmland.
Blev quarterfrälst
Emilia Johansson däremot har ridit ända sedan treårsåldern. Men det var i gymnasietiden när hon arbetade på Timrå ridskola som hon fick stifta bekantskap med sin första quarterhäst.
– Det fanns en quarter där med utrustning och allt och jag började rida på den. Hästen var väldigt välskolad och kunde allt, men ingen på stället kunde rida western. Jag red dock ut på honom en del och blev frälst, berättar Emilia.
Efter gymnasiet bar det av till USA, som au pair i New Jersey en period, här fick hon möjlighet att börja förkovra sig i ridstilen.
– Jag passade på att rida på olika ställen där det fanns hästar och mitt intresse för westernridning fick fart.
När hon ett par år senare fick möjlighet att skaffa egen häst var saken klar – En quarter skulle det bli och inget annat.
– Jag kunde inte så mycket om western och köpte väl egentligen första bästa, en unghästvalack som hette Kick off Remedy. Tobbe tyckte jag var galen och han var dessutom rädd för hästar då. Det var en oinriden treåring som inte var så mycket hanterad. Han tog överhanden ganska snabbt när han såg att jag inte var så konsekvent i hanteringen. Med facit i handen så var det väl egentligen en tioårig läromästare jag skulle ha skaffat, men det ledde till att jag fick kontakt med cuttingtränaren Styrbjörn Persson i Kristinehamn. Hästen fick stå där i träning och blev en jättetrevlig ridhäst. I och med kontakten med Stybjörn och Mona fick man mera inblick i vilken skillnad det var på deras välridna och välstammade hästar och jag kände att jag ville ha en bättre häst helt enkelt. Så så småningom såldes valacken, berättar Emilia.
Blev cuttingfrälst
Paret bodde utanför Karlstad och Torbjörn som först varit helt ointresserad och hellre höll på med dykning på fritiden började tycka att det där med häst kanske inte var så dumt i alla fall, Emilias var ju dessutom snäll.
– Jag började ta ridlektioner för Rolf Carlsson på Ulvsby ranch, berättar Torbjörn som fick sällskap av kompisen Mikael Viklander.
– Men när Emilia lämnade Remedy till Styrbjörn så dröjde det inte länge förrän Stybbe erbjöd mig att prova hans tävlingshäst A Smart Little Leo på cuttingmaskin. Sen var jag fast, avslöjar Torbjörn.
Nu är inte Torbjörn den typen av person som står och väntar medan färgen torkar på väggen, så inom två veckor efter den första ridturen på Leo hade han lokaliserat ett finfint cuttingsto i USA som verkade vara toppen. Hästen stod hos en broker, en typ av försäljningsagent. Torbjörn slog till och köpte henne efter att endast ha sett en film på hästen.
– Vi köpte Highstyle Calamity på postorder kan man säga. Hon såg cool och bra ut och det visade sig vara en riktig lyckträff. Hon var sex år, välmeriterad och hade gått finalen i opendivisionen på Pacific Coast Futurity. Hon är född 2002 och efter Master Merada, undan SR Highstyle, berättar Torbjörn.
– Vi lät göra en veterinärbesiktning och sedan stod hon i karantän på Nedpoint innan hon skeppades till Europa.
Väl på svensk mark så tog Torbjörn hjälp av Styrbjörn för att rida och förkovra sig i den ädla sporten och ett drygt halvår efteråt var det dags att tävla för första gången. Att köpa en färdig, rutinerad häst hjälpte Torbjörn – som var närmare fyrtio när han började rida – att snabbt bli framgångsrik inom sporten. Första säsongen, 2009, sopade de praktiskt taget banan med konkurrenterna och tog sitt första av flera kommande SM-guld.
– Tobbe hade förstås god hjälp av Stybbe, men han har även en naturlig fallenhet för ridning med jättebra balans, känsla och timing, berättar Emilia inte utan en smula stolthet i rösten.
Det är nu ett tag sedan den första hästen kom hem från USA. Highstyle Calamity är idag 16 år och under flera år var ekipaget ett svårslaget team på tävlingsbanorna.
Mer och fler
Det är välkänt att en häst gärna blir flera och så även hos Johanssons. Emilia som börjat intressera sig för reining köpte en reininghäst, A Smart Little Devil, av Mona Göransson som hon tränade hos.
– Det var en tvååring som Mona red in, tränade och tävlade under två år. Han var jättego och jag fick möjlighet att börja tävla lite på honom, berättar Emilia.
– På vintern tog vi hem honom och det bar sig inte bättre än att vårt sto fick en spark av honom och blev halt. Tobbe ville inte vara utan cuttinghäst så när Stybbe skulle åka till USA bad Tobbe att han skulle hålla utkik efter ett bra prospekt.
– ML Kitty Cat stod på First Ranch i Texas och var riktigt bra, men de får bara ta med två hästar till 3-årsfuturityt och hon kom inte med, därför var hon till salu – vi slog till.
Nu hade Torbjörn två av Sveriges bästa cuttingston och de turades om att stå högst på prispallen, i både open och non pro.
Läs mer i LuckyRider nr 1 2017. Prenumerera här och få westernkalender och vitaminbok på köpet!