Gungshult och JA Ranch Ranch & Lodging i mörkaste Småland stod värd för LuckyRiders trailcamp med Lars Bråve. Ett femtontal deltagare från hela Sverige var på plats.
Text och foto: Mia Kristoffersson
[private]Trail och ranchtrail, något av det mest användbara man kan tänka sig utifrån ursprunget som ranchhästen avlades fram för, nämligen rancharbetet. När LuckyRider och JA-Ranch bestämde sig för att ordna en helgclinic med detta på schemat, blev den fullbokad på bara några dagar. Att det fanns ett behov av träning i detta visste man redan, men inte att det var ett sånt sug. Deltagare från hela nedre halvan av Sverige fanns på plats när den populära clinicen drog igång.
Miljön på JA-Ranch kunde inte vara mer anpassad för ändamålet. En genuin ranchmiljö med alla tänkbara bekvämligheter trots den till ytan enkla och rustika känslan.Trivselfaktorn på en clinic är viktig den med. Sol, värme, god mat, gemyt och en duktig instruktör lade grunden till en nyttig och trivsam clinic ur många aspekter.
Grupper
Deltagarna blev indelade i tre grupper beroende på erfarenhet och hästarnas ålder och utbildningsnivå. Ett bra upplägg som skapade välbehövliga pauser med tid för reflektion och samtidigt mer utrymme för individuella instruktioner. Lars Bråve som är en garvad instruktör och i synnerhet trailinstruktör, gav och tog om vart annat. Det kan vara det lilla, lilla som gör en gigantisk skillnad. För ”bråttom”, för ”lätt sits” och för lite ”koncentration framåt” är vanliga fel i början. Men Lars visade de små knepen som banar vägen för en lugn och korrekt ridning av trailbanan.
Clinicen utmynnade i mer trail än ranchtrail då det visade sig att de flesta deltagarna behövde mer ren trailträning. De flesta hästarna var både lugna och tämligen obekymrade över lassokastning, släpande av stockar och allt annat en ranchtrail kan erbjuda. Men när det kom till att angripa en bomkombination i olika gångarter, stanna på rätt ställe, fatta rätt galopp eller backa innanför bommar i slalom runt koner, behövde många både träningstimmar och hjälp att förbättra sig själva och hästens kunskaper och teknik på området.
Olika mål
Målsättningen för deltagarna var väldigt olika. Flera hade redan varit ute och tävlat med goda resultat, både i trail och ranchtrail, andra var där för att prova på trail och några för att det är bra grundträning för den unga hästen. Alla fick de sin beskärda del av kunskap och hjälp. Han berättade om regler för tävling och tipsade om ”att tänka på” för dom som tränar mycket på egen hand.
– Ett vanligt fel man gör är att man inte stannar upp, säger Lars. Man stressar från moment till moment istället för att stanna upp en sekund, ta ett djupt andetag och komma i balans, fortsätter han.
Marginalerna är små i framför allt vanlig trail, så det vill till att det stämmer. Hästen och ryttaren måste både vara i balans och uppmärksamma på varandras signaler.
Lars berättade också för deltagarna hur viktigt det är i framförallt tävlingsmomentet att inte ”fastna” på ett moment som går dåligt. Misslyckas man i ett moment är det bara att gå vidare till nästa, det är det sammanlagda man får poäng på, så det är långt ifrån slut för att man missar på något. I de situationerna är det viktigt att fokusera på nästa steg och inte bli kvar vid det man passerat. Flera av de vana trail-ryttarna, visade prov på just detta. Råkade man ”klonka” i eller till och med flytta en bom på ett ställe, så var det bara att köra på och angripa nästa moment med positivt tänkande, lugn och metodisk teknik.
Lars är som en aldrig sinande källa av kunskap på området. Och det fanns inget problem som varken var för litet eller för stort. Alla fick hjälp med både stort och smått.
Svåra hinder
Lars hade laddat med riktigt tuffa hinder. Svåra bomkombinationer, som verkligen ställde krav på häst och ryttares uppmärksamhet. En av backningsövningarna bestod av att backa mellan bommar i slalom runt koner. Inte helt lätt, men alla deltagare kämpade på och lyckades väldigt bra till slut.
I clinicen ingick även ranchmomenten med lassokastning, släpande av stockar mm. Denna del av clinicen kom dock lite på sidan av, då fokus hamnade på just fokus. Det fanns dock möjlighet för alla deltagare att prova på de så kallade ranchhinderna som fanns uppbyggda i ridhuset.
Lördagen avslutade man med lassokastning, dock från backen på stillastående dummys. Den yngsta deltagaren, Saga, fick in en riktigt bra sving och träffade säkert och konsekvent, en blivande roper kanske? Repträningen avslutades med en inofficiell tävling och Madeleine Neckfors tog hem den ärofyllda segern. Kvällen bjöd på lite baluns med god mat och linedance till kaffet.
Träningstävling
På söndagen fick deltagarna chans att sammanfatta helgens träning och nyvunna kunskaper i en träningstävling. Lars och Mia Bråve, hjälptes åt att sköta både banarbetet, protokoll och bedömning. Deltagarna fick rida en komplett trailbana fullt ut och detta utan handledning. Efter att varje ryttare ridit, gick Lars kort igenom plus och minus med var och en.
Trots att det var på lek, fick flera känna på lite nerver och en känsla av hur det kan vara när man tävlar. Inbördes prestige rådde också på sina håll och värdparet Daniel och Linda, såg det som något av det viktigaste att just slå varandra. Men det var med ett leende på läpparna och i hjärtlig anda. Den råa men hjärtliga andan fanns lite här och där och Thomas som inte kunde delta på grund av en halt häst, satt bekvämt i en gungstol och konstaterade att man är som bäst när man sitter på ”läktaren”.
Det var ett bestående intryck, just andan, man hjälptes åt, peppade varandra och både njöt och förkovrades.
När träningstävlingen var slut, samlades hela gänget för en gemensam fika före avresan hemåt. Lars pratade lite om resultatet, vad alla fått för poäng och varför, Mia gick igenom momenten steg för steg och tipsade om hur man kan undvika minus.
Lars gav många allmängiltiga råd på vägen och var noga att poängtera skillnaderna mellan tävling och träning.
Nöjda och trötta
Mätta både i magen och hjärnan började packandet efter fikan och genomgången. Trots trötthet och många mil framför sig fanns det en spirande entusiasm bland deltagarna. Flera av deltagarna uttryckte önskemål om fortsättning och framförde sin tacksamhet för alla nya idéer och kunskaper dom fått. De som kom från samma ände av landet, pratade om fortsättning på hemmaplan, ”och kunde man kanske få Lars att komma upp”, ”kommer det bli fler likadana clinics här”, fortsatte surret.
Lars som också var trött efter helgens arbete, kunde visst tänka sig en fortsättning på både det ena eller andra sättet. Men för att inte släppa eleverna vind för våg gav han dom lite guidning på vägen. Varje deltagare fick med sig ett kompendie om trail och ranchtrail hem. Samt en hel rad enkla övningar att träna på. Kompendiet innehöll matnyttig information om ursprung, övningar, träning och tävling. Helt enkelt ett måste för den som vill lära sig allt om grenarna.
Som åskådare på clinicen fick man också ett fint utbyte, många hade sina äkta hälfter med och vi fick alla vår beskärda del av kunskap och intryck trots avsaknaden av häst. Mia Bråve som hade sin gamla tävlingshäst Sonny Sinola Luck med på JA-ranch, bjöd den som ville, möjlighet att prova en riktigt välskolad trailhäst. Några få tog chansen och samtliga konstaterade hur svårt det var att rida en så känslig häst, men oj vad roligt när man för någon kort sekund fick det att funka. En kick och samtidigt en unik möjlighet att få känna hur det ska kännas när hästen är färdigutbildad i en av de mest grundläggande av alla grenar inom westernridningen, trailen och ranchtrailen.
Bok i ämnet
I februari 2010 utkom LuckyRiders bok TRAIL för tävling och fritid. Som av en slump är det Lars och Mia Bråve som skrivit boken. Så för dig som missade clinicen och inte vill vänta till nästa, kan du köpa en helt fräsch och uppdaterad bok innehållande allt du kan tänkas behöva veta för din egen trailträning.
Vill du beställa boken går du in på
www.luckyrider.se