Unga belgiskan Cira Baeck är ett stort namn inom reiningen. 2006 blev hon uttagen till Belgiska landslaget och VM i Aachen. Hon har även haft stora framgångar på internationell nivå med två NRHA NonPro världsmästartitlar. Till dags dato har hon dessutom tjänat ihop en bra bit över 200.000 $ i NRHA och är 22:a på världsrankinglistan Non Pro med hästen Gumpy Grumpy BB.
Text och foto: Mia Kristoffersson
[private]
Det är varken slumpen eller tur som gett Cira framgångar. Hon är född och uppväxt i en familj som lever, andas och arbetar med reining som levebröd. Tillsammans driver hela familjen Eifel Gold Ranch som numer är en av Europas största uppfödare av topphästar för reining och allround. Föräldrarnas målmedvetna arbete har lagt grunden för både avelsprogram och tävlingsförutsättningar för Cira och hennes syster Susy. Men Cira är den som kommit att bli ansiktet utåt medan Suzy tar hand om avelsbiten i företaget. Cira började sin ryttarkarriär tidigt och redan vid tolv års ålder var siktet inställt på reining tillsammans med den första ”westernhästen” Docs Damaris. Cira tränade då för Wim Buyst som såg till att hon kom ut på tävlingsbanorna ganska omgående. Det första året handlade det mest om allroundgrenar. Men efter ett besök i USA tillsammans med föräldrarna där hon fick möjlighet att prova på reining var hon fast. Hos Kim and Bill Horn fick hon känna för första gången hur det var att spinna och stoppa för fullt.
– It was such an amazing feeling, berättar Cira som nästan hunnit bli dubbelt så gammal sen den första reining-upplevelsen vid fjorton års ålder.
Under de fem veckorna hos paret Horn fick Cira efter lite träning rida hästen Little Gump det blev starten till ett långvarigt samarbete med hästen och efter mycket tjat lyckades hon övertala föräldrarna att köpa med sig sin nya kärlek hem till Belgien.
Med facit i hand är föräldrarna tacksamma sin dotters tjat. Little Gump visade sig var mer än dom kunde önska och blev grunden till deras framgångsrika avelsprogram. Little Gump har producerat många fina och högpresterande avkommor. Både han själv och hans barn har det fina stabila psyke som Cira i tidiga tonår blev så förälskad i.
Jätteföretag
Eifel Gold ranch är idag ett jätteföretag inom framförallt quarteraveln i Europa. Bland annat var man först med att erbjuda embryotransfer något som idag växt till ett helt koncept där man erbjuder kunden allt ifrån själva embryot fram tills de färdiga fölen är redo att lämna mamman. Man leasar ut mottagarston alternativt tillhandahåller ston hemma på anläggningen. Efter ett långt och mödosamt arbete med ”att-prova-sig-fram” har man idag konstaterat att bästa resultat av en embryotransfer får man genom att använda samma ras och psyke på mottagarstona.
– I början använde vi mycket halvblod som mottagarston, men då blev quarterfölen som halvblod berättar Cira.
– Så numer har vi bara quarter- och paintston i vårt program, säger hon.
Stor ranch
På Eifel Gold Ranch finns idag ett 80-tal hästar. Förutom ett 20-tal ston har man fyra egna hingstar för avel, Ciras tävlingshästar samt en drös med avkommor i olika åldrar och utbildningsnivå. Utöver avel med egna hästar erbjuder man ett stort antal topphingstar både europeiska och amerikanska hingstar på semin. Bland annat tillhandahåller man semin från Gunner, Banjo Whiz och Topsail Whiz. Eifel Gold Ranch håller hög status och ett tätt samarbeta med den engelska familjen Sternberg råder. Sternberg med fru Fransesca i täten är troligtvis den absolut största quarteruppfödaren i Europa och familjen äger en stor ranch i USA också med inriktning på avel och reining.
Amatörstatus
Trots att hästarna i Ciras liv är betydligt mer än hobby så har hon fortfarande amatörstatus. Och den är något hon vill behålla
–Det blir på ett annat sätt att bara rida sina egna hästar, roligare och mer kravlöst, säger Cira.
Men Cira är ingen tjej som ligger på latsidan. Hon tränar kontinuerligt för Bernard och Ann Fonck som också rider och tävlar flera av familjen Baecks hästar parallellt med Cira. En av hästarna Cira tävlade i Sverige under EM förra året är Whizashiningvalla BB som hon för stunden lånat ut till Sverigeaktuella Anky van Grunsven. Säsongen har precis satt igång, men för Cira är tävlandet i stort sett en året-runt-syssla. Hur det kommer att gå i år återstår att se, men vi får nog se henne både i Schweiz och Kentucky bland annat och det ser åtminstone undertecknad fram emot.
Cira är nämligen en av de absolut gladaste reiningryttarna jag sett. Och leendet smittar.
[/private]