Trail: ridgrenen för alla (del 1)

Här börjar vår nya artikelserie om ridgrenen Trail. Genom att träna Trail  får man en häst som både blir lugnare och mer lyhörd. Trail passar alla typer av hästar och vill man tävla kan man nå långt, oavsett vilken ras man rider på.

NR 5/2010
Text: Lars & Mia Bråve   Foto: Åsa Wikberg

[private]


Trail är en av de stora tävlingsgrenarna inom westernridningen och kan ridas av alla. Man kan börja att träna och tävla trail redan som nybörjare, men också den som är elitryttare kan ha glädje och nytta av att träna trail med sin äldre häst, även om man inte tänker tävla. Trailträning är ett omväxlande och roligt arbete för både häst och ryttare. En av de bästa sakerna med trail är att ridgrenen passar alla typer av hästar och har man tävlingsambitioner kan man nå långt oavsett vilken hästras man rider på. Att alla kan rida trail och att man kan rida vilken typ av häst som helst är några av orsakerna till grenens popularitet. Men också att svårighetsgraden ökar med ekipagets vana och att man har en nästan oändlig variationsfrihet i träningen spelar in.


Kommer från rancharbetet

Trail som tävlingsgren kommer från westernridningens grund, rancharbetet. Man tränar en häst som ska kunna ta sig fram över broar, genom grindar och varierande terräng i olika gångarter. En bra trailträning ger efter en viss tid lugna hästar och förhoppningsvis även lugna ryttare. Det är med andra ord en ridgren som utgör en god grund för all övrig ridning. I den här boken kommer vi att gå igenom tävlingsgrenarna trail, ranchtrail och in hand trail. Största vikt i denna bok har vi lagt vid trail och för att du ska veta vilken form vi talar om i boken så kallar vi den ”vanliga” trailen ibland för bantrail.
I trail ska hästen passera hindren i kontrollerad form och hastighet. Hinder som ofta ingår i en trailbana är grind, bommar, ryggningshinder, bro och vändning i fyrkant, sidepass och ryggning. Grindar som passeras kan vara antingen fasta eller i form av repgrind.
I bland passerar man dem med hästens framdel först och ibland ryggar man igenom grinden. Bomridning kan vara på rakt spår, i sick-sack, på böjt spår eller med upplyfta bommar. Ryggningshinder kan vara olika utformade, men gemensamt för alla bom- och konhinder är att det inte får vara några islag – att hästen rör vid dem vid passering. Hästen ska dessutom titta på det hinder den passerar, se var den sätter ned hovarna och utföra alla moment med lätthet och grace. I trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket.


Kvalificerad form av ridning över markbommar

Begreppet markbommar är välkänt inom både hoppning och dressyr och trail är en mycket kvalificerad form av ridning över markbommar. Till dessa olikt lagda markbommar kommer så varierande typer av hinder som alla fordrar en lugn, lydig, mjuk och framåtbjudande häst. Även om man inte har för avsikt att tävlingsrida så är det en skön känsla att kunna hantera hästen vid alla typer av naturliga hinder man kan stöta på vid ridning i skog och mark.
I tävlingsgrenen trail skall hästens förmåga att ta sig över och igenom hinder bedömas, med tonvikten på uppträdande, svar på ryttarens hjälper och samarbetsvilja. Trail skiljer sig en hel del från grenen ranchtrail, men båda är tävlingsgrenar. Den sistnämnda rids alltid utomhus på en större bana och kan innehålla en del andra hinder som vattengrav, bank, lassokastning och att från hästen släpa någonting. Vid ranch­trail försöker banbyggaren ofta nyttja naturen runt ridanläggningen för att få så ”naturliga” hinder som möjligt. Tempot är något mer framåt i ranchtrail, men även här är grundridningen och lugnet oftast avgörande för att kunna prestera en bra ritt. I ranchtrail rider man med lätt kontakt med hästens mun, medan man i trail premieras när man rider på en helt slack tygel i lugnt tempo.


Börja från grunden

Grunden till en lugn och hanterbar häst läggs redan på fölstadiet. Den tid hästen har lätt­ast att lära är under de formbara tidiga åren. Människor får ofta problem om de lämnar hästarna tills de är 3–4 år innan de börjar träna dem. Att lära hästen respektera dig redan som åring eller tvååring är mycket viktigt. Det skall ske långsamt, med respekt och belöning. Genom träningsprogrammet löper tre grundläggande principer.
1. Att göra det rätta enkelt för hästen
2. Att göra det jobbigt för hästen att göra fel
3. Att belöna minsta lilla framsteg
Förutom den vanliga hanteringen av ett föl, där det ska lära sig gå lugnt i grimma, acceptera spolning, hovvård, täcke, uppbindning och lastning så skall fölet markarbetas i grimma och långt grimskaft. Det ska läras att böja sin kropp och gå undan för tryck.


Det enkla är det svåra

Konkurrensen på trailtävlingarna har under de senaste åren blivit betydligt hårdare än tidigare. De svenska ekipagen gör mycket bra ifrån sig även vid tävlingar i Europa. Detta beror dels på goda ridkunskaper samt bra hästar, men även det faktum att man satsar mer tid på träning. För att utvecklas vidare tar många dessutom hjälp av tränare som speci­aliserat sig inom området trail.
En välutbildad dressyr- eller hopphäst är oftast som bäst mellan 10–16 års ålder och det finns ingenting som säger att en trailhäst skiljer sig från detta. Vi vill med detta ha sagt att du skall bygga upp hästen och dig själv utan stress eller prestationshets och höja svårighetsgraden långsamt. En bra riden trail ser för den oinvigde åskådaren ofta väldigt lätt ut, men det ligger många träningstimmar bakom. En av de svåraste och mest utslagsgivande övningarna man träffar på vid trail är markbommar på medellinjen i ridhuset som skall passeras på böjt spår i alla tre gångarterna. Detta skall göras med långa, slacka tyglar i ett lugnt, kontrollerat tempo och det gäller att finna exakt avsprångspunkt. Kommer man rätt på första bommen spelar det sedan ingen roll hur många bommar som kommer därefter.
Trail är en svår konst men mycket fascinerande ur ridsynpunkt då det fordras en mjuk, orädd och följsam häst som på lång och lös tygel skall följa ryttarens blick, kommando och position i sadeln. Tänk också på att när hästen är sex år skall du tävla på en hand och stångbett i alla klasser utom vissa nybörjar- och utbildningsklasser. Börja gärna träna enhandsridningen redan året innan du tänkt dig ut och tävla på en hand.
Ta det lugnt när du tränar trail. Bli inte arg om det inte fungerar. Man kan bli arg på mycket här i livet, ibland hjälper det, men att bli arg på en häst har aldrig löst några problem. Det skall vara utbildning och vägledning som formar dina och din hästs framsteg och inte dominans. Använd istället ett för hästen positivt belöningssystem när du tränar. Med en positivt inställd häst kommer din träning att bli både enklare och roligare.
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 17 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.