Åsa Kümmerling med familj

Lucky Rider har besökt framgångsrika All Around-ryttarinnan Åsa Kümmerling och hennes familj på gården Arneberga utanför Vadstena. Här bedriver man behandlingshem, cafë och småskalig uppfödning av hästar. Inom snar framtid kommer också en multiarena, helt unik i sin karaktär, stå färdig att tas i bruk.

NR 6/2010
Text och foto: Lena Holmgren

[private]


Åsa Kümmerling har en behärskad stil och tar inte till några yviga gester. Men under ytan på denna sansade tjej med rötter i Västerbotten, döljer sig en målmedveten och envis person. Åsa är inte bara en hängiven mamma, legitimerad läkare och administratör – hon är en passionerad tävlingsryttare också. I hästsverige är hon känd som framgångsrik All Around-ryttare, främst i grenarna Hunter under Saddle och Western Pleasure. Åsa har 15 års erfarenhet från tävlingsbanorna runt om i Sverige och Europa.


Från Stockholm till östgötaslätten

Familjen Kümmerling välkomnar hemma på Arneberga herrgård, sex km utanför Vadstena. En lång, pampig allé leder upp från riksväg 50 till gården som ligger inbäddad i det östgötska landskapet. Bortom lapptäcksliknande fält glittrar Vätterns blåa band.
För tolv år sedan blev makarna Kümmerlings dröm om en egen hästgård sann. Åsa och Thomas som då bodde och jobbade i Stockholm fick möjlighet att köpa vackra Arneberga Herrgård, inklusive tjugo hektar mark.
– Anläggningen var nergången och sliten men hade potential för våra planer och idéer. Sedan flytten hit har vi renoverat, byggt till och byggt om. Nu är det bland annat dags för mangårdsbyggnaden, med anor från 1600-talet, att få sig ett ”ansiktslyft”, säger Thomas.


Föräldrar med tävlingsinstinkt

Det berättas att under hela 1900-talet hade det inte fötts ett enda barn här. Det såg Åsa och Thomas till att ändra på. 2000 kom Cora till världen och två år senare fick tösen sällskap av lillebror Jacob. Han föddes en vecka för tidigt, mitt under en tävlingshelg i Helsingborg. Mamma Åsa krystade fram den lille på lördagsnatten och klockan tolv nästa dag var hon tillbaka på arenan.
En annan gång bröt Åsa fingret under pågående EM-tävling i Kreuth. Då fick Thomas hoppa in. Han som inte hade tränat över huvud taget. I hård konkurrens och med egenuppfödda All Around-hästen Sam Leaguer gjorde Thomas dock en storartad insats, i såväl Pleasure som i Horsemanship, där han också tog ett brons.
– Thomas är en naturbegåvning på hästryggen. Han kan verkligen ”äga” hela arenan, berömmer Åsa och skickar ett vänligt leende mot sin man som snabbt kontrar med en humoristisk kommentar för att avdramatisera det hela.
Alla fyra i familjen Kümmerling är intresserade av hästar. På gården finns åtta Quartrar, en Welsh och en Welsh-korsning, de sistnämnda är Coras och Jacobs ridponnyer.


Både Western och Engelskt

Än så länge är det Åsa som tillbringar mest tid i sadeln. Hon rider både western och engelskt. Om man bortser från utrustningens olikheter kan det, för den oinvigde, vara svårt att skilja på Western Pleasure och Hunter under Saddle. Vid tävling rids båda disciplinerna på ett i grunden likartat sätt. Deltagarna rider samtidigt inne på banan och ryttarna ska visa upp sina hästar i skritt, trav och galopp. De ska även stanna, backa och byta varv. Den häst som har bäst steg, ridbarhet och villighet premieras högst. Det här är grenar som faktiskt ser enklare ut än vad de är. Kraven på form, samling och jämnt tempo i alla gångarter är höga. Vilken av disciplinerna föredrar Åsa?
– Hunter tror jag, där får man verkligen rida hästen, jobba den, ha kontakt med munnen. Självklart med små och nästan osynliga hjälper. Men i Pleasure ska man ”bara” sitta i sadeln och visa upp en ”färdig” häst på lösa tyglar. Där är det mesta jobbet lagt redan innan. Jag tycker Pleasure är svårare på det viset och det krävs så mycket disciplin av hästen.


Flashy- första Hunterhästen i Sverige

Hunter under Saddle har sina rötter i England, men grenen har blivit mäkta populär i USA. Quartern har ofta det lugn och det temperament som krävs för en bra hunterhäst. För att få fram högre individer med graciösa och vägvinnande steg har man blandat in fullblod i aveln, så kallad appendix¬avel. När en appendix quarter har tjänat ihop tio AQHA-poäng förvandlas den, som genom ett trollslag, till en renrasig Quarter.
Makarna Kümmerling har köpt flera hästar från USA. Den senaste i raden är nu fyraårige Flashy All The Time, efter quarterhingsten Do You Have A Minute och undan fullblodsstoet Niesquaw TB. Flashy är den första renavlade Hunter Under Saddle-häst som har importerats till Sverige. Förra våren kastrerades han men har hunnit med ett betäcka ett antal ston och det finns strån till tjugotalet insemineringar.
Flashy ser ut att njuta i fulla drag där han går och betar i hagen bortom stallknuten, men han låter sig välvilligt hämtas in. Åsas nätta natur ger ett ännu nättare intryck vid sidan av den högbente fuxen som mäter 1.73 i mankhöjd.
– Vi köpte Flashy osedd. Jag hade bara sett honom på video innan vi beslutade oss. Han såg faktiskt ut som en giraff, långa ben och överbyggd fram, men han rörde sig bra och verkade hur cool som helst.
Innan Åsa lägger på sadeln inför ett pass på ridbanan nedanför stallet visar hon upp den senaste erövringen tillsammans med Flashy. Det är en glänsande silvermedalj i Hunter Under Saddle, open, från sommarens Europeiska mästerskap, NSBA, i Kreuth i Tyskland.
– Jag är så glad att Flashy är på gång igen. I höstas ådrog han sig en korsbandsskada som bidrog till en längre tids vistelse på konvalescentklinik. Nu hoppas jag att han får hålla sig frisk, för Flashy är en häst med stor kapacitet.


Arneberga Herrgårdsarena

Bortom uteridbanan breder en långsträckt och rödmålad byggnad ut sig. Det är Arneberga Herrgårdsarena. Ett pågående mångmiljonprojekt som ”byggherrarna” Kümmerling så smått börjar se slutfasen på. Exteriört påminner bygget om Bökebergsarenan nere i Skåne.
– Det är faktiskt samma arkitekt som har ritat den här, berättar Åsa efter ridpasset där hon visat upp duktige Flashy i samtliga gångarter.
Hon slår in en kod vid en av dörrarna på den långa fasaden. En luftig och väldig arena i limträkonstruktion öppnar sig när vi kliver in över tröskeln. Mängder av fönster ger flödigt ljus åt hallen som är öppen ända upp i nock. Utmed väggarna hänger jättekopior av klassiska konstmotiv. ”Mona Lisa”, med det magiska leendet, står lutad mot en vägg, hon har ännu inte fått sin utvalda plats. Vilken tjusig tränings- och tävlingsarena, uttrycker jag!
– Jo, men vi ska faktiskt inte hålla några tävlingar här. Arenan ska i första hand användas till konserter, mässor, konferenser, tennis och bröllop, förklarar Åsa med mjuk och saklig röst.
Hon guidar vidare och vi kliver in i det som först var tänkt att bara bli cafeteria. Men entreprenören Thomas utvecklade idén till något mycket mer. Här, på två och ett halvt plan, finns nu en välkomnande entré, en restaurang, en fräck bar, en Vip-avdelning med mera. Den smakfulla och genomtänkta inredningen med stora öppna spisar, pampiga trappor och häftig belysning har esteten Åsa stor del i.
Arenan som är anpassad för 3000 personer beräknas stå klar mot slutet av året. Artister av rang väntas uppträda här. Inom en radie av 25 mil bor 4 miljoner människor, så nog borde de olika evenemangen kunna locka en och annan. I övrigt planeras ett hotell och om Thomas får som han vill ska även en smalspårjärnväg byggas från Vadstena till Arneberga.


Älskar affärer

Om de kreativa makarna vunnit på lotto för att genomföra dessa stora och djärva satsningar får jag svar på lite senare när vi besöker Stubbegården, en knapp kilometer från Arneberga. Här på en ås med ljuvlig utsikt över slätt och vatten ligger ett annat av Kümmerlings projekt. Till hemtrevliga café Stubbegården kan du komma för att frossa i ett eldorado av kakor och bakverk. Här går personalen i gammeldags förkläden och sjalett om håret, i sann Carl Larsson-anda. Med faten fyllda slår vi oss ner vid en antik möbelgrupp. Kaffet sätter än mer fart på konversationen. Thomas skämtar och skojar. Östgötskan har inte påverkat hans stockolmsdialekt på något vis. Huvudstaden är också hans hemvist under två dagar i veckan. Thomas är en entusiastisk företagare, älskar affärer. I bagaget finns trettio års erfarenhet av företagande i Stockholm. Tillsammans med sin bror driver Thomas AT Mothållet, ett moderbolag till en rad andra bolag inom bil- och entreprenadbranschen. Lukrativa affärer är förstås en av anledningarna till alla investeringar och spännande projekt på Arneberga gård.

Kümmerlinggården

Åsa i sin tur driver Kümmerlinggården, ett behandlingshem för män med Aspergers syndrom. Det var under utbildningen till läkare som Åsa kom i kontakt med funktionshindret. Hon insåg att det saknades LSS- boende för personer med detta funktionshinder och fick en vision om att själv kunna erbjuda en sådan service. Idag är båda flyglarna på Arneberga gård bostad åt män med diagnosen Aspergers syndrom.
– Men det är inte bara ett boende. Det är mer komplext än så, vi jobbar mycket med lärande och utbildning, upplyser Åsa.
Kümmerlinggården har sex anställda, själv håller Åsa i allt det administrativa. Hon har stor nytta av sin läkarlegitimation i kontakten med anhöriga, kommun och landsting. Åsa gillar utmaningar och att ha övergripande ansvar. Kanske är det därför som hon, för två år sedan, även åtog sig rollen som ordförande i Svenska quarterhästföreningen, SQHA.


Både med- och motvind

Tillbaka på gården beger vi oss till den kuperade sommarhagen som sträcker sig från gårdsanläggningen och långt bort i riktning mot Stubbegården. Här betar sju quartrar, bland annat Sammys Kitten, paret Kümmerlings första gemensamma häst. Vid sin sida har hon ett förtjusande litet föl.
– Vi köpte Kitten i USA 1992, snacka om fullträff. Det är och har varit en makalös häst, mentalt sett helt enastående, säger Thomas och lyfter upp både Cora och Jacob på det trygga stoets rygg.
– Ja, för att inte tala om alla framgångar vi haft med henne, inflikar Åsa
Det var med Sammys Kitten som makarna kom i kontakt med westernridning. Med hjälp av tränaren och coachen Anna Lööf påbörjades en tävlingskarriär inom All Around. Resultaten lät inte vänta på sig. Flera SM-guld och fina placeringar på de Europeiska arenorna finns med på meritlistan.
– 1999 betäckte vi Kitten med välrenommerade hingsten Docs Leaguer. Avkomman, Sam Leaguer (nämnd inledningsvis i texten), blev helt ”outstanding”. Efter stor efterfrågan sålde vi honom dyrt till en Youth Rider i Tyskland.
Ja, det blåste medvind när Åsa och Thomas startade sitt gemensamma hästliv. Det där med uppfödning var väl heller ingen konst, tänkte dem. Men snart blev man varse att det inte är fullt så enkelt. Under senare år har flera skador lagt smolk i bägaren och ett par lovande importer har fått avlivas. Sådant är förstås mindre roligt.
Tioåriga Chevys Only är det andra fölstoet i hagen. Hon är efter Invitation Only, den mångsidiga hingsten som såldes på aktion 2006 för 2,4 miljoner dollar. Chevy har även hon presterat mycket bra i tävlingssammanhang.
Sammanlagt har Kümmerlings uppfödning gett tio avkommor. För närvarande finns tre stycken tvååringar på gården som man hoppas mycket på.


Hästarna betyder mycket

Med agendorna fyllda av jobb, projekt, hästar och aktiviteter med barnen så finns inte så mycket tid till annat. Trots detta sätter sig Thomas ibland bakom ratten på ett av sina två krutpaket. I garaget står nämligen ett par amerikanska Dodge Vipers SRT 10, en röd och en svart.
Men hästarna tar stor plats i familjen Kümmerlings liv. Om det alltid kommer att förhålla sig så låter de vara osagt.
– Det är kul att barnen har blivit intresserade, det underlättar. För mig betyder hästarna jättemycket. När ridningen fungerar är det en helt obeskrivlig känsla. När den inte fungerar upptar det hela min värld och jag grunnar på nätterna, erkänner Åsa.
Vid tävlingsdags går hon upp vid fyratiden på morgonen för att förbereda alla saker. Åsa har mardrömmar om att inte komma i tid eller över saker som att till exempel inte ha hunnit knoppa manen.
I augusti tävlade Åsa åter igen på Quarter EM i Kreuth. Som vanligt följde hela familjen Kümmerling med och i år kunde de åka hem igem med två medaljer i bagaget!

[/private]

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.