Artikeln är skriven av Knut Karlsson som är sadelmakare boende på Frösön med westernsadlar och tillhörande utrustning som specialitet, allt från sporremmar till 1800-tals sadlar. Sadelmakeriet heter Old Timer sadel & läder.
LR 6/2010
Text: Knut Karlsson
[private]
En fin sadel är både en skönhetsupplevelse och en sak att vara stolt över. Med rätt omvårdnad kommer den att vara till nytta och glädje i många år. Bättre smörja en gång för mycket än en gång för lite! Men för att den skall hålla länge så finns några saker att tänka på. Undvik att utsätta sadeln för extrem värme, förvara den till exempel inte i bagageluckan en varm sommardag. Undvik att förvara den på racken under ett fönster där solen steker in. Låt den inte bli övertäckt med damm. Dammet fyller porerna i lädret, suger ut olja och fett och torkar ut ytan, vilket gör att lädret blir torrt och spricker. Skydda sadeln från långvarig väta, eftersom det kan blöta upp stommens råhud och göra att den slår sej och blir skev.
Förvara sadeln på en rack som är bred nog att stödja under. Genom att se till att stiglädren hänger raka kan man behålla stiglädrets brytning. Läder har ”minne” vilket gör att om det blir ett veck någonstans och detta får vara kvar över en längre tid så kommer detta att bli permanent (därför bibehålls ”toolingen” i läder ).
När du rengör sadeln, använd inte för hett vatten. Läder är ju samma material som huden på dina händer, så det som är för varmt för handen är för varmt för läder. Rengöring av din sadel följer i princip samma mönster som när du tvättar dina rejält smutsiga händer.
Grundläggande sadelvård
Beskrivet med militära termer skulle jag vilja dela in sadelvården i daglig tillsyn, t ex torka av smuts med fuktig trasa eller svamp vid behov, och särskild tillsyn som består av tre delar:
1. Rengöring
2. Oljning (smörjning)
3. Efterbehandling med ett bra läderfett (dressing).
Rengör och smörj din sadel regelbundet, åtminstone en och gärna två gånger om året, beroende på förhållandena.
Så gör du ren sadeln
Om metallbeslag behöver snyggas till, conchos, silverbeslag etc, gör detta allra först. Använd någon form av metall-putsmedel, Autosol eller dylikt och försök undvika att söla ner de omgivande partierna. Rengör metallbeslagen först, så kommer spåren av metallputsen försvinna vid rengöringen.
Tvål och vatten
Fyll sedan en hink med handvarmt vatten. Starta rengöringen med sadeltvål och vatten. Använd en glycerinbaserad tvål. Arbeta upp en mängd lödder på svampen och tvätta försiktigt ytan. Hårt smutsade områden kan även rengöras med vanlig mild tvål. Använd aldrig diskmedel eller tvättmedel!
Glöm inte baksidorna
Lägg lite extra arbete på rengöringen av fendernas baksidor som har varit i kontakt med hästen. Glöm heller inte att dra fram stiglädren så att du kommer åt att rengöra den del som ligger över sadelträet, men dra inte ur dem helt då det kan vara svårt att stoppa tillbaka dem.
Skölj rent
Skölj rent med vatten på en mjuk trasa efterhand du rengör med tvålen. I samband med rengöringen, kolla alla sömmar på sadeln. Laga en trasig söm så snart du upptäcker skadan. ”One stitch in time saves nine”.
Svett bildar saltkristaller
Ofta återkommande rengöring rekommenderas på läder som kommer i kontakt med hästens svett. Svetten sugs upp av lädret. När fukten avdunstar återstår saltkristaller och även vissa syror som finns i svetten. Saltet drar ur fukten och olja ur lädret och detta har som resultat en extrem uttorkning som gör lädret skört. Syrorna påverkar lädrets ph-värde och detta kan få läderfibrerna att brytas ner.
Det bästa är om man efter en ridtur på en svettig häst tvättar av svettexponerade ytor på sadeln med en svamp och lite vatten.
Så smörjer du
Nu följer smörjningen. Smörj in med ett tunt lager ren Neatsfoot olja eller vegetabilisk olja på en trasa. Neatsfoot är att föredra. Gör detta medan lädret är fuktigt eftersom när fukten avdunstar drar detta in oljan i lädret. Detta hindar också att man överoljar mjukt och poröst läder.
Det är viktigt att inte olja in för mycket, två gånger med lätt inoljning är bättre än en gång med mycket olja. Ren neatsfoot olja, vegetabilisk olja eller en blandning av de två är att föredra före s k neatsfoot compound oil, vilken kan innehålla så mycket som 90 % mineralolja.
För bästa resultat kan man värma oljan till handvarm temperatur då den lättare sugs in i lädret. Om man ”överoljar” lädret kommer man att upptäcka att överskottet efterhand läcker ut på kläder och dyligt. Glöm inte att dra fram stiglädren och olja den del av dem som ligger under sidjockeyn!
Torr förruttnelse
Vad händer med läder om det inte smörjs? De tätt sammanfogade fibrerna som lädret är uppbyggt av måste erhålla någon form av smörjning för att dessa fibrer skall hålla sej smidiga och inte brytas av. Om lädret torkar ut totalt kommer fibrerna att oxidera, erhålla en annan kemisk struktur, pga inverkan av luftens syre och ozon. Denna process kallas torr förruttnelse.
Ett tecken på att detta har skett är att lädrets yta uppvisar torrsprickor, och skulle man böja en läderrem som kommit i detta stadium kommer den att tvärt brytas av, och brottytan visar en brunröd färg. När denna torra förruttnelse väl infunnit sig är lädret bortom all räddning och kan aldrig återställas. Detta fenomen ser man allra oftast på gamla seldon som hängt osmorda och oanvända i seldonskammaren sedan traktorn tog över hästens roll.
Så efterbehandlar du
Efter att oljan sugits upp i lädret, lägger man på ett lager av en bra sadeldressing eller läderfett. Här gäller samma regel, undvik mineraloljebaserade fetter , vaselin o dyl. Använd en hårtork och värm in fettet samtidigt som du arbetar in det med handen, som också fungerar som temperaturkontroll.
När man smörjer en sadel som har mönstrat läder kan fettet ibland fylla mönstringen. Den varma luften från hårtorken löser oftast detta problem.
Om man inte har tillgång till ett bra läderfett kan sadeltvål upparbetad till lödder med endast lite vatten smörjas in i ytan för att ge en fin finish. Efterpolera när det torkat med en mjuk trasa eller en bit fårskinn.
En så kallad rough side outsadel (lädret har köttsidan ut) kan rengöras genom att försiktigt gnuggas med en bit styrofoam plast som användes till isolering bland annat. Detta skapar statisk elektricitet som drar bort smutspartiklar som en magnet.
För rengöring och underhåll av mockaklädda sitsar finns speciella medel avsedda för mocka. Undvik att smörja med fett eller annat medel innehållande vax.
Om du följer dessa råd kommer din utrustning att få ett långt liv. Belöningen blir glädjen och stoltheten att ha läder av kvalité och som räcker ett helt liv.
Nu när sadeln hänger där på racken, skinande ren och blank så är det dags att avsluta vården. Vi tvättar våra händer med tvål och handvarmt vatten och torkar dem, smörjer in med en mjukgörande kräm eller handbalsam så att de blir mjuka och smidiga. Låter proceduren bekant ?
[/private]