Tips från Jonna: tävla med bosal

Nu ska vi prata om att rida och tävla med bosal och jag riktar mig till all-aroundryttare, det vill säga du som rider pleasure, trail och western riding. Det finns även reiningryttare och cowhorseryttare som använder sig av bosal och för dem är bosalen ett led i utbildningen av hästen (som du kunnat läsa om i LuckyRider under sommaren). Många rider in sina hästar med bosal eller sidepull, men här ska jag tala specifikt om när vi tävlar med bosal.

NR 7/2010
Text: Jonna Gullberg   Foto: Åsa Wikberg


[private]


En bosal är ett slags bettlöst träns som ofta är gjort av flätad råhud. Den består av ett huvudlag och själva bosalen som är formad som ett spetsigt ägg och sitter runt nosryggen på hästen. Den avslutas med en heelknot. Träningsbosaler kan se ut på annorlunda vis och finns i en mängd olika varianter.


Viktigt med rätt plats

Bosalen skall sitta precis där näsbenet slutar. Om du drar med fingrarna över nosryggen känner du var näsbenet är. Heelknoten (en rund ”kula”) sitter på undersidan av hästens mun i den så kallade kindkedjegropen.
Bosalen har olika presspunkter som gör att hästen reagerar. Det finns presspunkter ovanpå nosryggen, på undersidan samt även på kindsidan när man svänger. Men den mest känsliga sidan är den på nosryggen.
Heelknoten fungerar som en hävstång, när man lyfter tygeln lyfts heel­knoten och bosalen sätter press på hästens nos.
Man kan se stor skillnad på en billig och en dyr bosal. Ofta är billiga bosaler flätade med större bitar och det gör att de blir skarpare och skaver hästens nosrygg lättare. Bosalerna som är flät­ade med tunna bitar råhud är att föredra – som vanligt är det så att kvalitet kostar.
Det är viktigt att bosalen är i rätt storlek för hästen. Är den för stor hamnar den för högt upp på nosryggen och om den är för liten sitter den för tight och går inte använda effektivt. Till bosalen hör ofta en mecatetygel gjord av hästtagel, men det är även vanligt med  vanlig reptygel. Tygeln består av två delar, en tygel och ett rep som binds i hornet. När man knyter tygeln i heelknoten så görs det från ett enda långt rep.


Måste vara välriden redan

När jag sätter bosal på en tävlingshäst så vill jag att den ska vara välriden och den skall kunna samla sig bara med hjälp av mina skänklar. Är hästen lätt och känslig så kan man ha stor nytta av bosalen. Är inte hästen välriden så kan du får problem. De uppstår om du drar för hårt i bosalen, då kan hästen lära sig att springa ”igenom den” och du förlorar fördelarna med att rida i bosal. Drar du för hårt kan du även skada hästens nosrygg. En bosal är ingenting för framtunga hästar eller hästar som har tendens att sticka ifrån ryttaren. Men den kan med fördel användas på hästar som har problem med tänderna, som har en skada i munnen eller kanske har dragit ut tänder.
Det är viktigt att man rider med bosalen så pass mycket före tävling att både hästen och ryttaren är bekväm med den. Om du tänkt tävla i bosal så måste du tänka på att många hästar inte kan ridas med bosal för många dagar i sträck, för då kan de få skav på nosryggen. Tänk på att innan du går in i klassen så måste du kontrollera så att bosalen ligger rätt och att hästen inte har skav, om du rider med skav kan blod uppstå och du blir då diskvali­ficerad.
Bara juniorhästar får tävlas med bosal, det vill säga hästar upp till och med fem år – men kolla din organisations regelbok för reglerna kan skilja. Man får inte rida på enhandsfattning med bosal på tävling.
Se till att tygeln och repet är lika långa. Du håller tygeln med tvåhandsfattning med tygeln i handen och tummen uppåt–inåt ovanpå tygeln. Händernas position strax ovanför manken och strax framför sadelhornet, ungefär som när du rider med en vanlig tygel. Om du har en vältränad häst så kan du rida den med lite neckreining, men med bosal kan du även använda dig av direkta tygeltag när du rider.
Juniorhästar rider jag helst i bosal eller i stångbett i pleasure. Detta för att jag tycker att man får en snyggare bild av dem med det. Men om de inte är tillräckligt välridna ännu eller det inte passar dem så rider jag på tränsbett. Hos all aroundryttare används bosal mest i pleasureklasser.
Tänk på att bosalen fungerar genom tryck och eftergift, precis som dina tygeltag med vanliga tyglar – så sitt inte och tjuvhåll.
Och en sak till… tofsen på bilden, den har jag klippt bort för idag tävlar de flesta utan tofs. Man vill ju hänga med i modet.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …