Johan Fridberger

Hoppning och dressyr övergavs när Johan för första gången fick testa westernridning. En resa till USA gav mersmak och med sig tillbaka hem till Sverige hade han två två-åringar, en Pleasurehäst och en Reining/ Cuttinghäst. Nu driver han egen träningsverksamhet på Hallagårdens Hästcenter.

NR 2/2009
Text och foto: Carina Kvist

[private]


Några mil utanför Tidaholm ligger Hallagårdens Hästcenter och här huserar tränaren Johan Fridberger sedan 4 år tillbaka.
– Här känner jag att jag  lever, utbrister Johan glatt! Johan Fridberger, en person som med sin humor kan konsten att sprida glädje runt omkring sig. På gården bor Johan tillsammans med Johanna Sköldheden och hennes 5-åriga dotter Felicia.
– Jag hoppas att du är hungrig, säger Johan direkt vi möts utanför det gula huset som står omgivet av både hagar och stallar. I hagarna skymtar några hästar och i det höga gräset lurar något som jag direkt inte kunde uppfatta. Det gick helt enkelt för fort.
–Kom nu Jukka, vrålar Johan och plötsligt så dyker en söt liten terrier upp på gårdsplanen. Han tar sikte mot huset, men tvärviker när han får syn på oss.
– Han är söt men tuff, precis som jag säger Johan och skrattet är i gång. Väl inne i huset doftar det smörstekta kantareller och oxfilén ligger och bryns i stekpannan. Det är ganska lugnt och det känns att man är på landet. Plötsligt bryts den tysta lugna sommarkvällen av ett glatt skällande.
– Åh, nu är han på gång igen den lilla Jukka, skrattar Johan och släpper alla redskap som han har i handen för att röra om i grytorna med. Det är ju inte för intet han heter Jukka, förklarar Johan och öppnar ytterdörren för att kalla in den lille.


Såld på westernridning

Hästintresset och intresset för ridning har Johan haft sedan ungdomsåren och det mesta av fritiden har sedan dess ägnats åt hästar och ridning.
– Jag gick hästgymnasiet och red både dressyr och hoppning. Drömmen var att bli ridinstruktör och jag gick flera ridinstruktörsutbildningar som Ridsportförbundet ordnade. Under åren så har jag jobbat på olika ridskolor tills den dagen då jag träffade på Ronny Åman och hans fru Lollo som är en duktig dressyrryttare. Jag hade praktik hos dem och jag tränade dressyr och hoppning. Så en dag blev jag erbjuden att köpa en hopphäst som tyvärr blev skadad. I samband med det så fick jag tillfälle att prova på westernridning.
– Det var något nytt och det var en upplevelse. Jag blev helt såld!
1995 gav sig Johan i väg till USA för att prova sina kunskaper och sitt nyvunna intresse för westernridningen.
– Jag kom i kontakt med en ranch i Atlanta, Georgia där jag jobbade hos Ronny Hodges med inriktning på Cutting. Resan och träningen gav mersmak och när Johan sedan skulle tillbaka hem till Sverige så hade han med två stycken två-åringar, en Pleasurehäst och en Reining/ Cuttinghäst.
– Skips Solano Penny, som fortfarande finns här på gården är en oerhört fin märr med bra stam. Numera används hon bara till avel och hon har lämnat väldigt fina avkommor. 2008 hade hon tre stycken avkommor som tävlade i både NRHA och AQHA.
– Men om det är någon som ligger extra varmt om hjärtat så är det nog Jacs Little Devil, efter Jacs Deduction. Han är idag nio år. Jag tränade och tävlade honom till en början men för drygt tre år sedan såldes han till Felicia Linnér.
– De har verkligen hittat varandra och det har fungerat jättebra, berömmer Johan. 2008 blev Felicia Rookie of the year i AQHA och Novice Youth i NRHA i Sverige. Felicia är en riktigt ambitiös elev. Hon tränar hårt och satsar mycket på reiningen. Med hennes andra häst Bo Flo har hon också lyckats bra. Felicia är för närvarande rankad som etta med Jacs Little Devil och trea med Bo Flo på svenska NRHyA-listan.
– Det är ingen dålig prestation det!  I är dag Penny betäckt igen, med Hallagårdens egen quarterhingst Cash N Smart som är e. Smartin Off ee. Smart Little Lena.
– Vi har redan tre stycken avkommor efter Cash N Smart här och de är verkligen trevliga individer som visar mycket talang. Det ska bli roligt och jag ser verkligen fram emot att rida in hästarna till sommaren, säger Johan.
– Det som vi fokuserar mycket på med vårt avelsarbete, är att få fram trygga och lugna individer som ska bli bra tävlingshästar.  Jämna hästar som är ärliga och ställer upp för sin ryttare. Det är bra tävlingshästar!


Tränat och tävlat I USA

Sedan den första resan till USA har det blivit flera resor utomlands.
– Jag har provat alla möjliga discipliner men har slutligen fastnat för Reining, säger Johan. Under årens lopp så har jag jobbat hos olika tränare både i Oklahoma, Texas och har även varit flera månader i Holland. Jag vill lära mig så mycket som möjligt och tycker att det är viktigt med vidareutbildning. Det finns otroligt bra hästmaterial, speciellt i USA där det är ett helt annat klimat vad gäller träning och förutsättningar. Allt är anpassat för att göra träningen så bra som möjligt med stora ridbanor och bra underlag. För ett par år sedan så var jag på en clinic med Kim Ferguson här i Sverige. Kim frågade om jag ville komma över, och i år så blev resan äntligen av.
– Det var perfekt att åka i januari, kallt och snöigt hemma. Johanna var ledig från jobbet som avbytare och kunde ta hand om våra hästar. Jag var hos Kim och hennes man Kinzy Donnely i fem veckor, för att utvecklas och få inspiration och självklart också köpa med mig en massa presenter hem. När jag var där fick jag även tillfälle att tävla. Det var en annorlunda upplevelse att tävla i USA. Vi hade med oss sexton hästar från Kim och Kinzys ranch Sliding K. Vi hade också med enorma mängder huvudlag, showpaddar, sadlar, skydd, ja, allt du kan tänka dig och mycket, mycket mer.
– Tävlingarna där borta får nästan svenska tävlingar att framstå som rena semestern, säger Johan med ett leende.


Liv och rörelse

Det råder full verksamhet på gården och Johan och Johanna trivs med att ha liv och rörelse omkring sig.
– Vi har fullt i stallet och ibland kan det vara mycket att göra. Men det är ju så det ska vara, säger Johan och ser nöjd ut. Det är viktigt att hästägarna känner sig delaktiga och om de själva ska tävla sin häst i framtiden så tycker jag att det är viktigt att ryttarna själva tar lektioner, eller är med så mycket som de känner att de vill och har tid.
– Men, alla har olika ambitioner och mål med vad de vill med sin häst och jag tycker att alla är lika viktiga. Har man inte som mål att tävla med sin häst, utan vill ha den för att ha kul eller koppla av i vardagen, så har jag full förståelse för det. Vissa vill tävla själv, andra vill att jag ska tävla deras häst. Ofta så kommer folk till mig med en häst som ska tränas upp inför en kommande försäljning. Det är väldigt olika mål och syften man har.


Elever i alla åldrar

När gården köptes år 2005 så var den i stort behov av renovering. Det har gått några år och en hel del spik sedan dess, berättar Johan med ett leende.
– Nu håller vi på att utöka antalet boxar, då det börjar bli lite trångt.
En ridhall står på plats, ridbanan är klar och ett flertal hagar finns runt om gården som står mitt bland gröna frodiga buskar och äppelträd. Vid sidan av huset finns en röd liten stuga med tre sovrum, kök och bastu.
– Här bor eleverna när vi har helgclinics och i stallet finns plats för deras hästar. Från starten av träningsverksamheten 2005 så har antalet träningshästar ökat.
– Det är olika åldrar på hästarna och det är väldigt olika vilken typ av träning hästarna behöver. Vi har ett träningsprogram som vi följer men försöker att anpassa träningen individuellt för varje häst och ryttare. Det är viktigt att hästens huvud ska hänga med, att de ska uppfatta vad vi vill och att de ska känna sig trygga i olika situationer.
– Det är viktigt att varje häst får en bra grundträning och att man därefter satsar på varje individ, menar Johan. Det är mycket arbete och långa dagar. Det är tur att jag har en förstående sambo, säger Johan. Johanna har sedan i höstas ett eget Quartersto, Chrimsonici som hon har hunnit med att tävla och det lär bli fler tävlingar i framtiden.
De flesta hästar som tränas är quarterhästar i olika åldrar och ofta med inriktning på reining.
– Men, vi har haft alla möjliga raser här och jag tycker själv att det kan vara en utmaning. I verksamheten så ingår både träning och ridlektioner för olika hästraser och människor i olika åldrar och kunskapsnivåer.  Jag har elever som är från 5 år, upp till 67 år. Allt från Lead Line till EM klasser. Jag försöker att anpassa träningarna efter vad ägarnas egna syften och mål är, förklarar Johan.
– Det gäller att sätta sig in i och förstå vad de vill ha ut av sin häst och vad de själva vill uppnå. Sedan så måste jag försöka se till att de når det, eller kommer så nära det går och helst en bit till. Men, man ska skynda långsamt.  Det är viktigt att hästarna blir ordentligt grundutbildade, avslutar Johan.
På gården finns för tillfället åtta egna hästar. Avelshingsten Cash N Smart, två stycken två-åringar, Crimsonici, Smashing Cash, Smashing Playgirl och Smashing Moneypenny. Hästar som vi säkert kommer att få se och höra mera om i framtiden.

[/private]



Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.