LR 4/2009
Text: Peter Ljungberg
[private]
Nu är det dags att knyta ihop säcken på denna artikelserie om träning av unghästen.
För att summera inridningens resultat efter 90 dagar så vill jag ha uppnått följande: Man bör man ha skapat en realtivt stadig häst som kan ta kommandon för skritt, trav och galopp samt röra sig i ett rytmiskt tempo i de tre gångarterna. Man ska helst också ha hittat samlingen från skänkel till tygel och inte tvärtom. Alltså när jag sluter skänkeln om hästen skall den höja ryggen, sänka huvudet och kunna gå i samlad form.
Inramningen
Viktigt att fortsätta med är inramningen av hästen och kunna kontrollera bogen. När jag kontrollerar hästens bog så kontrollerar jag vart den rör sig. Hästen skall villigt flytta sig för neckreining och den skall inte trycka mot skänkel utan vara lättstyrd i alla gångarter.
Problem
När man stöter på problem är det bästa sättet att tackla dem att stanna upp och tänka efter. Lösningen ligger oftast i att öva hästen att gå undan för tryck och ge efter för dessa. Var alltid väldigt lugn och tydlig i allting du talar om för hästen att det skall göra.
Om du börjar trycka och dra i hästen så kommer du att få som resultat en häst som bara hänger emot tryck.
Blir du för passiv gör hästen ingenting.
Blir du för hård så blir hästen hård tillbaka eller nervös.
Försök alltid jobba i den takt du vill att hästen skall vara i. Var rytmisk med hand och skänkel och framför allt, ge hästen tid att uppfatta dina signaler.
Övningar
Övningar man bör träna mycket på även i framtiden är att dela upp volten i olika mindre rakspår både på lös tygel och på tygel. Detta kan man även göra för att testa sig själv hur bra man kan styra sin häst. Sätt upp koner på volten, rakspåren men även diagonalt. Idén med detta är att man sätter upp färdiga ridvägar som man måste följa.
Vill man bygga upp en bra grund och få en lugn och lyhörd häst så bör man lämna den till en professionell tränare eftersom denne oftast har erfarenhet av många olika individer. Alla hästar är olika och lär sig olika fort och detta kan vara svårt att matcha för en amatör på endast 90 dagar och få samma resultat. Inridningen skall förhoppningsvis vara grunden i hästens fortsatta utveckling för resten av livet, så det är ett stort ansvar vi har när vi börjar med inridningen.
Besitter du kunskap att rida in hästen själv, men stöter på problem under vägen så var inte rädd för att kontakta en tränare för vidare råd i hur du skall gå vidare. Detta har man igen mångfallt under åren som kommer.
Lycka till med din unghäst!
[/private]