Rätt utfodring ger bättre förutsättningar för din tävlingshäst

Har du börjat att tävla med din häst? Då uppstår nya utmaningar. Det är inte bara träningsupplägg, målbilder, en bra häst eller din egen talang som är avgörande för resultatet. Precis som vilken idrottsman som helst behöver hästen en väl anpassad kost för att orka prestera till fullo.

LR 8/2009
Text: Mia Kristoffersson

[private]


Att träna och tävla sin häst ställer lite högre krav på dig som hästägare. För att hästen ska orka att prestera både fysiskt och psykiskt är det viktigt att man ser över alla bitar i hästens vardag. Träningsupplägget är så klart viktigt, likaså regelbunden vila. Massage eller annan form av fysio­terapi kan vara välbehövlig, men en av de allra viktigaste byggstenarna till en bra tävlingshäst är utfodringen.
Det finns en hel rad saker att ta i beaktning när man ska utfodra sin tävlingshäst. Man måste helt enkelt anpassa mängden energi (kolhyrater och fetter) och protein, för att hästen både ska orka och hålla. Det räcker inte med att öka på den normala kraft- och grovfodergivan, här måste man ta sig tid att börja med matematiska uträkningar.
Förutom fodret kan det dessutom vara nödvändigt med olika tillskott för att hästen ska må bra. Hög belastning gör att leder, senor, ligament och muskler ofta behöver lite extra ”smörjning” för att bli elastiska och starka nog för en lång och hållbar tävlingskarriär. Idag finns en rad produkter som fungerar bra och bör vara en självklar del i tävlingshästens skafferi.


Basen

För att kunna räkna ut hästens behov av kraftfoder och grovfoder behöver man göra lite beräkningar. Hästens vikt, arbetsbelastning, resor och kanske hur många klasser man tävlar vid varje tillfälle. Detta är dock ingen exakt vetenskap. Det är viktigt att man visuellt tittar på sin häst, är lyhörd för signaler både i ork och humör hos hästen. För att hitta en bra balans får man utgå från en väl kalkylerad bas och sedan finjustera efterhand.
Som alltid är ett bra grovfoder nummer ett. Fiberrikt, bra med både energi och protein och självklart med god hygienisk kvalitet. Viktigt att tänka på är att tävlingshästen reser mycket och då måste man välja ett grovfoder som är lätt att transportera. Hästens mage är känslig så att ha ett grovfoder hemma och ett på tävling kan vara förödande. Se därför till att konsekvent använda småbalar, vare sig det är hö eller hösilage eller att man har både storbalar och småbalar med samma torrhalt och övrigt innehåll. Småbalarna kan man ta med sig var man än ska och därmed slipper man byta grovfoder. En hel del tävlingshästar har lite tävlingsnerver som kan påverka magen och då är kontinuiteten ännu viktigare. En dålig mage påverkar mycket mer än rinnmärken på ben och svans. Konkret ger det både energi- och vätskeförlust, så har man en häst med lite nerv är det extra viktigt att ge något som lugnar magen inför och under tävling.


Energi och protein

Nu pratar vi kraftfoder och här finns mycket bra färdigprodukter att välja på. Flera tillverkare har breda väl anpassade, både pelleterade och müsli-produkter för just högpresterande hästar. Men ta inte i allt vad du orkar. Kraftfodergivan ska vara anpassad så att din häst fungerar bra. Den ska inte tappa ork, den ska klara av att bygga muskler, få ett starkt skelett och en väl fungerande rörelseapparat. Tar man i för mycket, det vill säga överutfodrar, så riskerar man att få en för fet och tung häst eller en häst som ”exploderar” av all energi den inte gör av med. Använder man ett färdigfoder är det också viktigt att hålla koll på mineralinnehållet. Vitaminer i överskott är ingen större fara, det går ut den naturliga vägen, men överskott av vissa mineraler som exempelvis koppar kan orsaka förgiftning som kan vara svår att upptäcka eftersom det kommer lite smygande. Det står alltid angivet på säckarna hur mycket av innehållet som utgörs av mineraler och vitaminer så det är bara att räkna ut. Ta för vana att väga ditt foder, det gäller även grovfodret. På så sätt får du korrekt uppfattning och också siffror att göra beräkningar på. När det gäller grovfodret, så räknar man ut kg per torrsubstans. Har man hösilage med 70% torrsubstans, betyder det i praktiken att man ger hästen 0,7 kg grovfoder. Sen måste man räkna på energi och smältbart råprotein i grovfodret för att kunna anpassa kraftfodergivan.
Vill man hellre blanda sitt foder själv finns det några saker att tänka på. Använder man kross, havre eller korn, är det viktigt att veta att detta är färskvara. Kan man krossa själv är det allra bäst. Helst ska krossen inte vara äldre än två veckor för att vara fullvärdig. Använder man hel havre eller korn kan inte hästen tillgodogöra sig innehållet på samma sätt, mycket passerar genom tarmen oförbrukat.
Soja är proteinrikt och kan vara ett tillskott, likaså majs. Men för att hästen ska kunna tillgodogöra sig proteininnehållet i såväl soja som majs måste det vara ångkokt eller upphettat under en viss tid för att frigöra vissa ämnen och dämpa andra. Vill man ha ren energi som inte bara är viktigt för hästens ork utan också för att hästen ska kunna omsätta övrigt foder på ett effektivt sätt, är melass eller betfor att rekommendera. Betfor innehåller mycket fibrer vilket är bra, men har också en tendens att ge lite dålig mage om hästen får för mycket av det. Men här kan man pröva sig fram, funkar betfor är det mycket enklare att använda. Melassen är klibbig och kladdig och det har en tendens att finnas lite överallt. Socker i för stor mängd är aldrig bra, men i lagom mängd har det välgörande effekter.

Toppning

När man lagt den viktiga grunden, så är det bara resten kvar. Mineraler, vitaminer, tillskott och återhämtningspreparat. De kan låta som försäljningstrick. Men faktum kvarstår, många av produkterna som finns på marknaden har fötts ur ett behov och inte tvärtom. För en fritidshäst är många tillskott helt onödiga. Dessa hästar lever ofta ett liv som mer påminner om hästens ursprungliga förutsättningar. Men när vi kommer till högpresterande individer, då har vi gått ett steg längre i domesticeringsprocessen. Det räcker inte längre att fodra på det traditionella sättet. Mineral- och vitaminbehovet förändras dock inte, men däremot är det viktigt med tillskott som stärker, smörjer och också ger snabb återhämtning.
Glucosamin är en produkt som många hästar mår bra av att få i sig, inte bara tävlingshästen. Glucosamin och chondroitinsulfat i kombination har en smörjande effekt av glucosaminet och en antiinflammatorisk och smärtlindrande effekt av chondroitinet. Chondroitin påverkar dessutom djurets naturliga produktion av hyaloronsyra som är en viktig substans för att smörja upp leder. Tillsammans fungerar dessa produkter välgörande för hästens leder vilket är extra viktigt vid hård belastning eller hos den äldre hästen. När det gäller glucosamin ska man titta noga på innehållet. Priserna varierar kraftigt, men står oftast i relation till procentsatsen rent glucosamin. Man blandar ofta i något som underlättar upptaget så beroende på vad just den tillverkaren använder kan det ”rena” glucosamininnehållets storlek variera. Det finns två typer av glucosamin, det som kallas för HCL det vill säga kloridform och den som betecknas KCL sulfatformen-potasium.
Vill man vara säker på att man får en bra mix av smörjmedelsprodukter, finns ett antal färdigblandade diton. Den gemensamma nämnaren för dessa är att många innehåller benämningen ”joint”-led och är väl anpassade för att fungera optimalt för att öka rörelseförmågan och stärka ledfunktionerna. Här är det också viktigt att man läser på lite om innehållet, så att man verkligen får de aktiva substanserna som hästen tar upp i systemet. Viktigt är att följa rekommendationerna för att preparaten ska fungera optimalt. Överdosering kan ge oönskade effekter och underdosering en utebliven sådan.


Regelbunden koll

Något man lätt glömmer på en frisk häst är en regelbunden hälsokontroll. Man behöver nödvändigtvis inte åka till veterinär varje gång, men att man tar för vana att kolla rörelser, slemhinnor, temp, hovar och tänder gör att man har en aktuell hälsostatus på sin häst. Misstänker man att nått felar, då har man möjlighet att snabbt hjälpa hästen med behandling eller åtgärd. Ju snabbare man är desto mindre skada skedd. Ibland kan det vara vettigt att åka till veterinär även i förebyggande syfte. En grundligare kontroll med röntgen och kontroll av exempelvis blodvärden kan vara en billig försäkring för att få kontroll på hur hästen mår.


Återhämtning

När hästen presterat på hög nivå, vare sig det gäller träning, tävling eller själva resorna är det extra viktigt att tillgodose dom brister som uppstår i samband med detta. Det handlar ofta om vätskebrist och brist på salter. En häst som ansträngt sig hårt kan ha svårt att dricka och få i sig tillräckligt på den gängse vägen. En sportdryck för hästen kan därför behövas. Det finns en rad produkter för ändamålet och de är anpassade för olika behov. Elektrolyter eller svett­ersättning är jätteviktiga, framförallt vid varm väderlek. Hästen förlorar mycket både salt och mineraler under kraftig ansträngning och ersätts inte detta tar det på orken – energin och då riskerar man skador eller i värsta fall att hästen slutar fungera. Här är det varje häst­ägares plikt att se till att hästen får allt den behöver för att klara jobbet och må bra.
Behöver hästen en snabb återhämtar finns det ”dextrosol” även för hästar. Oftast är det en välsmakande gegga, som ges via muninjektor i anpassad mängd. De fungerar oftast blodsockerhöjande vilket kan behövas efter exempelvis långa tröttande resor. Några preparat har en mer långtidsverkande effekt och kan exempelvis ges efter en tävlingshelg för att undvika träningsvärk, ömmande muskler eller allmän nedsättning. Här bör man inte glömma att lika viktigt som det man stoppar i hästen är vilan. Se din häst och lyssna på signalerna, hästen fungerar lite som små barn, de är egentligen som en öppen bok, bara man lärt sig läsa språket den är skriven på.
Och du, även en tävlingshäst behöver kärlek och uppskattning!

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 20 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.