Reined cowhorse – going down the fence

LR 8/2009
Text: Todd Fitch / Åsa Wikberg  Foto: Åsa Wikberg

[private]

Du som läste förra numret av LuckyRider vet att grenen Reined Cowhorse består av flera delmoment och att man även tävlar cowhorse i olika nivåer – som skall spegla hästens utbildningsnivå. Momenten som vi vanligtvis ser här i Sverige är reined work och cow-work som brukar bestå av en boxingdel där ryttare och häst skall visa domaren att man kan kontrollera kalven och vända den efter kortsidan på arenan, samt fence work där ekipaget ska vända kalven efter arenans långsida, minst en gång åt varje håll och sedan cirkla kalven åt både höger och vänster.
Vi fortsätter här att prata om boxingen, och det är Todd Fitch som guidar oss.


Svårt plussa i boxing

I boxingen så kan man plussa, men det är ett av de svåraste momenten att få plus på av domaren. Man kan även få minus, men ofta blir det bara ett checkmark (varken plus eller minus) det betyder att man utfört momentet ok.
Om man har en häst som verkligen ligger i såsom en cuttinghäst kan man få plus, men det tar också en hel del av din hästs energi. Det finns många olika åsikter om detta. Men min är att – om man får en bra ko och har rätt häst så försöker jag plussa på boxingen. Men jag upplever ofta att det är enklare att få pluspoäng vid vändningarna efter långsidan och ratingen – som är att hästen följer kalven med bra position. Även vid cirklarna har man bra läge att plussa för domarna. De största plussen får du vanligtvis på långsidans vändningar om du utför dem bra.
Om din häst inte har så bra kondis och du gör en massa fina cuttingvändningar på boxingen, så gör han av med en hel del energi som han behöver till fenceworken efter långsidan. En häst kan trava långt utan att bli speciellt trött, men en kalv blir fortare trött av att trava. Om jag vid tävlingen får en livlig ko kan jag trava min häst fram och tillbaka i boxingen för att trötta ut kalven lite. Man får se till att det ser bra ut i hörnen och att man vänder kalven snyggt. Detta tröttar inte ut min häst på samma vis som det tröttar ut kalven. Visa bara domarna att du preparerar kalven och talar om för den att ni bestämmer när den skall vända. Om ni kommer ur position och blir för sen att vända kalven så kommer du att få minus i boxingen. Om kalven springer iväg men inte din häst, så blir det minus som i cuttingen.
Ibland får man en kalv som är riktigt död i boxingen, men när man går utför långsidan så springer den som tusan. Därför är det en fördel om du kan titta på flocken under tävlingen för att få en uppfattning om hur “genomsnittskalven” uppträder.
Hur man ska agera i boxingen finns  det inget generellt svar på. Man får helt enkelt göra en bedömning utifrån vilken kalv man fått och vilken häst man rider.


Rating

Tiden jag tillbringar i boxingen ger min häst tid att bli “hooked on the cow” såväl som det ger kalven insikten att jag kan vända den när jag vill. Om jag inte visar kalven det under boxingen – att jag kan klippa av den och vända den så vet kalven inte det när vi går nedför
långsidan.
När man boxat färdigt och visat hästens kapacitet att hålla kalven så placerar man sig idealiskt bakom kal­ven (rating) och tar sig smidigt genom hörnet och nedför staketet.
Man kan gå ned för vilken långsida som helst, men ibland blir det kalven som avgör vilken sida man väljer, då får man bara låtsas att det var vad man ville och följa med kalven. Men för det mesta är det en av väggarna man går nedför, det är vanligtvis en sida som är bättre än den andra och domarna sitter då på motsatt sida.


Träningen

När jag tränar hemma så vill jag inte att det skall vara som på tävling. På tävlingen efter reiningmomentet så kan hästen bli riktigt uppskruvad eftersom den väntar på att få driva kalven. Hemma tränar jag ibland boxing en liten stund bara. Sedan låter jag kalven få springa iväg och vi gör någonting annat ett tag.  Kanske en medarbetare gör fencerun med kalven och jag tar sedan över och övar på en cirkling när kalven är lite uttröttad. Jag bryter alltså ned i mindre bitar vid träningen. Dels för att hästen skall bli så bra som möjligt på varje del, men också som sagt för att hästen inte skall börja förekomma mig vid tävling.
På tävlingen måste man göra vad kalven gör vid boxingen – ungefär som i cutting där man speglar kalvens rörelser. Detta måste vi träna på hemma. När vi tränar boxingen och hästen tappar bogen, eller trycker med bogen mot kalven då stoppar jag hästen och vänder den – han får en tillsägelse för att han skall komma ihåg att stoppa rakt. Jag gör ingen stor sak av det utan får honom bara att lyssna på mig igen. Så får han arbeta kalven och jag försöker göra det på ett sätt så hästen tycker det är kul. Det är viktigt att hästen inte upplever arbete med kor som likställt med att springa tills man stupar. Det är ingen stor sak om kalven kommer undan när vi tränar.
När jag boxar på träningen vill jag att hästen skall stoppa och stoppa rakt, vända, stoppa och stoppa rakt, ibland får den också backa upp lite grann när den stoppar för att komma tillbaka i position mot kalven som vi “speglar”. Det är ungefär som när jag tränar cutting. Jag vill inte att han skall trycka med bogen mot kalven.
På tävlingen måste man göra lite mer och för att förbereda hästen inför tävling har vi tävlingsträningar ibland. Dit åker man inte för att vinna utan bara för att skola hästen inför tävling. Hästen tror att det är tävling, men det är inget märkvärdigt och alla är avslappnade.  Då slappnar även hästen av. Om man har en stor tävling framför sig så kan man på träningstävlingen fixa de smågrejer som behöver åtgärdas innan den stora tävlingen.


Koproblem på tävling

När man tävlar i boxingen och kalven inte rör sig, då måste man röra sig mot kalven för att få fart på den och det gör man mot kalvens centrum. När jag rör mig mot kalvens centrum och den sedan sätter fart så har min häst en bra chans att följa med oavsett vilket håll kalven väljer att springa mot.
Ibland får man en kalv på tävlingen som bara ställer sig och inte vill göra någonting. Då går jag ifrån vår position för att försöka driva kalven lite och visa den att jag faktiskt kan driva honom dit jag vill, och vända honom när jag vill. På en livligare kalv så får jag hålla mig lite mer ifrån den och gradvis arbeta mig närmare. På en lugn kalv måste man ibland ropa åt kalven under boxningen för att få en reaktion. Man får göra oväsen i reined cowhorse – något man inte får göra på cuttingevent.
Om man får en ouppmärksam kalv i boxingen som tittar på ingången eller något annat, så kan man gärna hojta åt den när man rider mot den för att få uppmärksamhet, annars kanske man rider upp utan att den märker det och den blir plötsligt skrämd av att man är så nära.
Ett annat problem som man kan få med sin häst under boxningen är att kalven och hästen blir som två magneter som man sätter med samma pol mot varandra – de stöter bort varandra. Hästen känner sig pressad och vill stanna en bit från kalven. Vanligtvis så grundar sig det här beteendet på att hästen är orolig för gatloppet nedför långsidan. Det känns som det är ett problem i boxingen eftersom det är här problemet visar sig, men hästen är i själva verket orolig över är att den snart måste springa för glatta livet nedför långsidan. Det här problemet kan man överkomma genom att träna mycket med rating i långsamt tempo och på ett avstånd där hästen känner sig komfortabel. Med den typen av häst skulle jag arbeta mycket med att alltid få honom att ha huvudet, uppmärksamheten, mot kalven, aldrig vända från kalven. Men som jag sade tidigare, inte göra någon stor sak av det. Hitta långsamma kor att träna med och försöka att inte träna full fart så mycket. Sedan kan man lägga till hastigheten på tävlingen om man behöver.


Hörnet viktigt

Hörnet på cowhorsearenan är mycket viktig. Det är övergången från boxingen och avgörande för hur din fencerun kommer att bli. Ibland har du ett perfekt set up från kortsidan men plötsligt vänder kalven istället för att fortsätta nedför långsidan. Ibland får du satsa direkt från hörnet.
Hemligheten med att göra ett snygg hörn är att komma i precis rätt position till kalven. Idealpositionen är med hästens nos ungefär vid kalvens revben och ditt knä vid kalvens höft. Men detta är ingen generell regel utan beror även på vilken typ av ko du fått och hur känslig för hästens närhet den är. Är det t. ex. en långsam ko kanske du behöver driva den lite längre bakifrån.
Ibland får man kapa hörnet lite om det är en arena med skarpa hörn – då blir det alltså ett större gap mellan ko och häst just i hörnet och man möter upp efter att hörnet är passerat. Man får akta sig för att komma för långt bakom kalven vid hörnpasseringen. Då tänker kalven kanske “jag kan springa ifrån den där” och det kan han vanligtvis. Då blir det svårt att komma ikapp. Men om man har rätt position så tänker kalven “han verkar springa lika fort som jag, jag måste tänka ut ett annat sätt att komma ifrån honom”. Det är det du vill, du vill att kalven skall tänka på att vända och inte att springa ifrån dig. Man vill dock inte att kalven skall vända för tidigt efter långsidan eftersom ni måste komma förbi mittmarkeringen innan vändningen, annars blir det minuspoäng från domaren.
I första delen av rundown så vill domaren se en kontrollerad rateing med god position. Hästen får inte vara elak och bita kalven. Det går snabbt, men det skall vara kontrollerad fart. När mittmarkeringen är passerad och jag bestämmer mig för att vända kalven så låter jag min häst springa ikapp, ibland måste jag driva lite. Men det skall inte gå mycket fortare än kalven. Om kalven löper i 40 kmh så kanske vi passerar i 43 kmh. Då kan vi stoppa på ett bra sätt. Om vi kommer för snabbt förbi kalven så kommer vi att glida förbi den och få ett minuspoäng för det. För varje hästlängd man kommer förbi kalven så får man ett minuspoäng.

[/private]

Om The editors

Se också

Till Alla Svintuffa Ungdomar

Working Cowhorse är en tuff klass, med många svåra och snabba moment. Det krävs en …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.