Karin van Bekkum: Hunt Seat Equitation

Tävlingsklass på westerntävlingar där man rider i engelsk utrustning.
Klassen är endast öppen för amatör- och ungdomsekipage.

LR 8/2007
Text: Karin van Bekkum

[private]


Varför ska man anstränga sig för att sitta korrekt? När dina föräldrar, tränare, vänner skriker order till dig som; tryck ned hälarna, titta upp, är det kanske inte roligt att rida längre, speciellt som det också är jobbigt fysiskt och irriterande med instruktionerna.
Använd dessa tips för att förstå varför man ska göra detta, och efter lite hårt arbete och övning kommer du att tycka att det är kul att rida igen. Jag lovar!


Vad är Hunt Seat Equitation?

Ridstilen kommer från USA precis som westernridning, men ursprunget kommer från tiden då västern koloniserades i stater som Karolina och Virginia. Rika och framstående plantageägare importerade fullblodshästar och anammade den europeiska ridstilen vid jaktridning. Även damsadelridning och gångartshästar var väldigt vanligt under denna tid, vilket gjorde att det blev en accepterad ridstil. Organisationer som AQHA och APHA marknadsför sina raser som multifunktionella hästar och därför erbjuder man ett program att tävla westernhästar även i engelsk ridstil.


Ursprung

Ursprunget kommer från användandet av hästarna i jaktridning. Det är därför som utrustningen är mer år hopphållet än dressyr och mycket konservativ.
Hunt Seat Equitation som tävlingsgren erbjuder ryttarna möjligheten att utvärdera sin förmåga att utföra de olika manövrarna i harmoni med hästen. Kommunikation mellan häst och ryttare skall genomföras genom små hjälper och de ska inte vara uppenbara för en betraktare.
Equitation bedöms enligt förmåga att påverka hästen.


Utrustning

Utrustningen som används för Hunt Seat Equitation består av ett träns i svart eller brunt läder, med hög nosgrimma (engelsk nosgrimma – aachenrem ej tillåten). Fodringen på pannband och nosband får inte vara i avvikande färg och det får ej vara någon utsmyckning. Kom ihåg att det ska vara konservativt och slätt. Även tyglarna skall vara i läder, ej bomull eller gummi.
Sadel skall vara av läder, svart eller brun. När den är modell mot hoppning fungerar den bra i hunterklasser. Populärast är flatbacksadlarna med ett fyrkantigt bakvalv, för att ge extra konservativ look.
Vojlocken. Just nu är det standard att använda en syntetull i vitt med plastfickor på sidan att sätta nummerlapparna i. Det är inte längre accepterat att sätta nummerlapparna på ryggen, som det var för några år sedan. Inga träningshjälpmedel är tillåtna, som martingals eller låga nosband, spö, benskydd etc.
Engelskt bett skall användas, engelskt snafflebett med ringar eller parerstänger eller kemberwickbett eller pelhambett. Se respektive regelbok, för du blir diskvalificerad om du har fel bett. Ej westernbett i hunterklasser.


Kläderna

Även dina kläder skall ha ett konservativt utseende. Byxorna får inte vara vita eller ha skrikiga färger såsom röd eller lila. Alla brunskalor, grått, crème, beige är att föredra.
Kolla först om du vill prova någonting som är nytt, för du vill nog inte bli den första som blir diskvalificerad för att färgen ej är tillåten.
Kavajen skall vara svart, grå, mörkblå, mörkgrön eller brun. Under det skall du ha en ridblus med hög stärkt krage i en färg som matchar resten av utrustningen.
Hjälm och stövlar skall vara svarta eller bruna, se till att de inte avviker alltför mycket, tänk konservativt. Om du rider med en hitech-hjälm, kolla först att det är tillåtet och var beredd att byta till din gamla kask i sammet. Ifall du behöver och vill använda sporrar, se till att de inte har någon rulle eller är spetsiga. De kan vara högst 2,5 cm långa och skall vara rundade, ej vassa.


Så till själva ridningen

Klassen består av en del där deltagarna måste utföra ett individuellt mönster, där ryttarens påverkan på hästen skall bedömas. Efter det skall alla deltagarna rida samtidigt på spåret för att visa deras förmåga att rida alla tre gångarterna. Både vid mönstret och ridningen på spåret kan domaren be ryttarna att rida utan stigbyglar för att försäkra sig om att ryttaren sitter i balans och oberoende av stödet från stigbyglarna.


Grundsits

Det är inget nytt med denna. För att rida effektivt behöver du behärska den ideala grundsitsen. Från sidan skall det vara en osynlig lodrät linje som går från ditt öra och genom axel, höft och ned precis bakom hälen.
Alla kroppsdelar är i linje med varandra i den positionen. Framifrån och bakifrån skall du sitta mitt över hästen med lika mycket vikt på bägge sittbenen och direkt över hästens medelpunkt.
Din ryggrad skall vara den perfekta lodräta linjen ovanför din hästs ryggrad som är horisontell. När du lärt dig att behärska  förmågan att rida i denna position som jag just beskrivit, kommer du att bli mycket effektiv i dina hjälper till hästen och mönstret kommer att bli enkelt, flytande och se exakt ut.
Du lär dig inte att bli en god ryttare av att drömma om det. Det krävs mental förberedelse såväl som fysiskt tillämpning. Träna, träna, träna om du vill uppfylla dina drömmar.


Övningar för grundposition

Det finns många övningar som du kan göra som ryttare för att förbättra din grundposition. Med din tränare kan du göra en utvärdering om vad som behöver förbättras och ni kan göra ett program som du kan träna på.
Du måste veta varför det är så viktigt att hålla ned hälarna, det motiverar dig att göra övningarna och få en förståelse om hur du blir en mer effektiv ryttare.
Till exempel hälarna måste vara nere med ankelleden flexibel för att din ankelled absorberar stötarna som går genom din kropp när hästen rör sig. Du vill inte slå hästen i ryggen med din kropp varje gång han förflyttar sig. Även när din häl är nere spänns muskeln i vaden vilket gör att underbenet är hårdare och mer effektivt i hästens sidor när du ger hjälper.


Sätt ihop mönster

Förutom att träna din grundposition hemma så kan du också se till att du har koll på vilka mönster som är aktuella i den klass du tänker tävla. Se till att du har senaste regelboken och läs på. På det sättet är du förberedd och vet vad du har att vänta i klassen.
Sätt ihop de olika manövrarna till ett mönster och träna olika mönster hemma. Se till att du tränar på att rida hela mönster flera gånger i veckan, speciellt om du klarar av att rida de olika manövrarna var för sig. Genom att göra så blir din häst van att rida olika mönster, hästen väntar på att du skall ge en hjälp och sedan utför den det du har bett om. Ifall du väntar till tävlingsdagen med att rida ett helt mönster kommer hästen att bli överraskad och är inte förberedd på vad den skall utföra.
När du rider mönster hemma så får hästen en varierad träning vilket gör livet mer intressant för den, och du själv kommer att lära känna hästen bättre.


Träna utan stigbyglar

För att bli ännu bättre är det en god idé att träna hemma utan stigbyglar. Det kommer att göra dina ben starkare och du får en bättre balans i sadeln. Det kommer att synas när du rider med stigbyglar igen och du kommer att ha nytta av det när du visar i horsemanship.
Lägg stigbyglarna i kors framför sadeln och rid så i tio minuter till att börja med. Gör övergångar och gå från trav till mellantrav när du sitter ned och när du rider lätt. Idealiskt skall du kunna gå upp i fältsits utan stigbyglar i vilken gångart som helst – men det tar ett tag.
Tränar du allt detta så blir det mycket enklare att göra en bra prestation på tävlingsbanan. Du kan även träna på att rida utan att hålla i tyglarna. Det  kan du göra i en roundpen eller be någon hålla en longerlina. Se till att du kan komma upp i trav och rida lätt på rätt sittben utan att titta ned.
Det är mycket viktigt att du ser upp hela tiden och kan känna vilken diagonal du sitter på. Oftast står det i mönstret att man går direkt ifrån halt eller skritt till lättridning och vilken diagonal man skall sitta på.
Att träna på longerlina ger dig möjlighet att träna på hur du håller kroppen i linje och hur du behåller kommunikationen utan att titta ner. Du lär dig rida mer på känslan.


Slutligen är du på tävlingen

Hur förbereder du dig för den stora dagen?
Några punkter som hjälper dig att bygga upp självförtroendet.
• Först av allt – läs mönstret som skall vara uppsatt minst en timme innan klassen. Memorera det så utförandet kommer naturligt.
• Skriv ned mönstret ifall det hjälper dig att komma ihåg bättre.
• Gå mönstret utan häst.
• Tänk igenom hjälperna som du skall ge hästen för att få den att utföra de manövrarna som skall utföras.
• Var säker på att känna din häst. Ifall den har problem med förvänd galopp till höger, och detta är en del av mönstret. Då vet du att det är svårt så lägg extra tid på det på framridningen för att ge hästen rätt hjälper.
• Träna mönstret med koner innan du går in i arenan. Det kommer att ge dig en idé vad du kan förvänta dig av hästen – vad du behöver finslipa och var du kan vara mer avslappnad.
• Kom ihåg att ett bra Equitationmönster skall vara roligt för dig att rida, för hästen att utföra för domaren att titta på. Din presentation skall vara enkel och flytande. Det spelar ingen roll hur svår en manöver är – du skall inte visa några sura miner eller på annat sätt visa att du gett upp.
Gör alltid ditt bästa.
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.