Text: Mia Kristoffersson Foto: istockphoto.com
Under vinterhalvåret skiljer man ofta fölen från sina mammor och det är inte alltid kroppen på fölet hänger med i förändringarna.
[private]Tydligast märks det på tarmfunktionen med både förstoppning och lös mage som symtom. Varför blir det så?
Byt grovfoder
Vanligast är att fölet blir lös i magen då det på eget bevåg ska tillgodogöra sitt eget näringsbehov. Trots en lång tillvänjningsperiod, kan det ändå bli en tillräckligt stor förändring då den slutar att dia och istället enbart måste äta ”vanligt ” foder. Märker man att hästen blir lös, kan man börja med att byta ut grovfodret. Ett torrt och inte alltför näringsrikt hö är enklare för hästens mage att ta hand om. Ensilage är ofta för kraftigt, det vill säga det finns för mycket energi, protein och socker i det i förhållande till vad tarmarna i det läget klarar av. Dock ska poängteras att detta inte bara drabbar föl och unghästar, den vuxna till synes härdade hästen kan få samma problem framförallt vintertid.
Hinner inte med
Hästens tunntarm har begränsad kapacitet för att ta upp näringsämnen från maten. Får hästen för mycket lättsmält mat hinner tunntarmen inte ta upp näringen och det kommer för mycket näring till bakterierna i tjocktarmen. Detta kan leda till obalans i tarmfloran med diarré som symtom. Hästens matsmältningssystem är utvecklat för att kunna utnyttja ganska så näringsfattig mat största delen av året.
Yttre faktorer som att hästarna betar fruset gräs eller till och med gräver hål i snön för att få upp några jordiga grässtrån kan också påverka. Men samma orsak kan skapa motsatta problem och hos unghästen och fölet beror det ofta på flera kombinationer av ovannämnda problem. Även det faktum att många hästar dricker för lite under den kalla vinterperioden gör att lös mage eller tvärtom att hård mage och till och med kolik uppstår.
Vad göra
Men vad gör man om man ser tecken antingen på en lös eller hård mage. Som vi sa så är en översyn av grovfodret jätteviktigt. Byt till ett torrare vid lös mage och kanske till ensilage med mer vätska i, vid hård mage. De flesta hästar mår gott i magen av att äta lite och ofta och detta är ännu viktigare hos den unga hästen eller hästen som är känslig. Lite halm i boxen eller hagen har ofta en gynnsam effekt på magen både genom ett jämnare intag av fibrer men också en mer fördelaktig sysselsättning än att gräva fram fruset och jordigt gräs. Halmen hjälper tarmarna att jobba som dom ska. För att få hästen att dricka ordentligt kan man exempelvis ge den lite blötlagd betfor med väldigt mycket vatten i. Många ger sina hästar lite ljummet vatten vilket verkar vara smakligare i kylan. Ljummet vatten kan dock ge en ännu lösare mage då det kan innehålla lite ogynnsamma bakterier från varmvattenberedaren, ger du hästen ljummet vatten ska du koka det och låta det svalna för att vara på säkra sidan. Får du trots ett korrekt anpassat grovfoder och en bra vätskebalans dålig bukt på din hästs mage finns det idag en massa bra produkter som ger tillfällig lindring och andra som har för avsikt att hjälpa exempelvis bakterierna i tarmsystemet att bli av det hälsosamma slaget. Exempel på bra produkter är Probimin, Kraftts Mag&Tarm, Finishlines U7 gastric, Eclipse Biofarmab har Mikrobalans och Fiberplex, Emins Gastro Cell, Pro Equo naturlig bakteriekultur, Diamond V som numer också finns blandat i flera färdigfoder och många flera.
Varning för E-coli
Men det finns en bov man lätt glömmer och det är E-colibakterien som lätt frodas under vårflod, med översvämmade brunnar och ytvatten som även tränger ner i våra dricksvattenbrunnar. E-colibakterier är jätteskadliga för hästarnas magar, medan vi människor oftast inte alls är lika känsliga. E-colibakterier kan alltså finnas i ditt vatten utan att du själv märker av det, så hjälper inget, ta ett vattenprov och innan du är säker koka vattnet, bakterien dör nämligen vid upphettning.
Påverkar allmäntillstånd
En icke fungerande mage kan på lite längre sikt påverka hästens totala allmän-tillstånd och kan få många konstiga symtom, hältor, gallor, hudrelaterade åkommor och dåliga hovar är inte helt ovanliga exempel. Mycket i skötseln är viktigt hos hästen men att ta hand om dess mage är bland det viktigaste. En tillfällig försämring av tarmfunktionen av det lindrigare slaget är inget man behöver oroa sig för, men håller det i sig och förvärras och inga åtgärder hjälper bör man kontakta en veterinär för att om inget annat utesluta allvarliga problem. [/private]