Nr 6. Roping – Med Jason Patterson

Nr 6. Roping – Med Jason Patterson

Detta är artikel sex, den sista i serien. Uppvuxen på en boskapsranch i Texas lärde sig Jason svinga lassot innan han kunde prata.  Han har tränat för många kända tränare och tävlade som rodeocowboy med roping som specialitet, innan han flyttade till Sverige. Jason har tävlat mot några av de största i branschen. I den här artikelserien lär han dig vad roping är och hur man blir en bra roping­ryttare.

Lucky Rider Nr 7 2006
Text: Jason Patterson  Foto: Lars Hasselberg


[private]

Nu har vi kommit till den sjätte och sista delen i den här artikelserien, och som avslutning så tänkte jag att jag ska ge lite tips för dig som ska starta din häst i roping box. [protected]

Ropingboxen
En roping box är där man startar när man tävlar i roping. Ropingboxen kan variera kraftigt i storlek och utseende.  Det är svårt att ge råd om hur stor boxen ska vara för dig som vill bygga en, men jag kan säga att boxen bör vara i proportion till själva banans längd. Har du en lång rid bana så skall boxen också vara lite längre. Det riktmärke jag kan ge dig är att boxen bör vara minst 3 meter bred och minst 4 meter lång,
I boxen ska det finnas ett väldigt bra och stabilt underlag för att ge hästen bästa möjliga start.  För att ge din häst självförtroende och en bra start i ropingboxen så är det viktigt att du börjar sakta.
Rid in i boxen och ställ hästen i det högra hörnet längst bak i boxen. Vänd hästen mot kalven medurs.  Låt hästen gå fram lite för att rätta till sig, sedan backar du hästen så att dess rumpa kommer mot och berör hörnet i boxen.  Om du backar in hästen för mycket mot staketet så kommer hästens bakben att vara för långt under kroppen, vilket leder till obalans.  Om hästen är obalanserad så kommer den  inte att få en rättvis chans att ta sig till kalven vid starten.
Om en nybörjarhäst ständigt måste kämpa för att springa ikapp kalven, så kommer hästen att bli utbränd med en gång.
När hästen står i hörnet men sina ben rakt under sig så väljer du om du vill ge tecken för att släppa kalven, eller om du vill rida ut. I början är det bra att bara rida ut ibland.  Boxen är lite trång och det kan vara pedagogiskt att låta hästen vara där ett litet tag och sen rida ut så att din häst får vänja sig långsamt.
Om du väljer att rida ut med kalven så ska du vara väl förberedd. Se till att lassot är i ordning och att du själv är redo.  Du ska helst ha lasso och kasta om möjligt för att visa hästen att det finns en syfte med att rida in i boxen, annars så kan hästen uppfatta det som att syftet är att bara jaga kalven.
Det är bra om man kan börja i trav, men inte nödvändigt.  När du startar så se till att du startar med kalven och inte efter, annars är risken stor att hästen inte hinner ikapp kalven.
Eftersom hästen är nybörjare så måste vi bygga upp självförtroende hos hästen. Hästen måste alltid tro att den har kapacitet att komma i kapp kalven – annars får man problem.  Om hästen tror att den aldrig kommer i kapp eller att den måste springa sig trött varje gång så kommer det att leda till ångest.

Ett känsligt område
Ropingboxen må vara den minsta delen av ridbana men den brukar vara det område som orsakar flest problem.
Boxen är som en startlinje för en 100-meters löpare,  starten avgör hur bra man kommer att prestera.  Man ser ofta hur 100-meters löpare tjuvstartar, vilket orsakas av viljan att vinna och att prestera bäst.  Samma sak gäller med ropinghästar. Vi har lärt våra hästar att hålla positionen bakom kalven och för att göra det så måste de komma ifrån boxen så snabbt som möjligt. Tyvärr så kan detta leda till många problem. Missförstånd mellan ryttare och hästen, samt okunskap hos ryttaren kan leda till stress och rädsla.  Denna stress och rädsla hos hästen gör att ropingboxen blir som en tryckkammare och det kan vara ett mycket obehagligt ställe om ryttaren använder fel approach.
Så gott som alla ropinghästar brukar ha vissa problem med boxen någon gång under sin karriär, men det bruka vanligtvis vara när man börjar med dem i boxen.  Hur stora dessa problem blir och hur länge problemen varar ligger på dig som ryttare och tränare. Börjar du rätt och undviker stress så kan du undvika att hästen blir rädd, vilket orsakar STORA problem.

Här står hästen helt RÄTT i en korrekt position i ropingboxen. Hästen står med benen under sig för att få balans, tittar rakt fram och är uppmärksam mot kalven. [/protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …