Träna och tävla Halter med James Hansen

Träna och tävla Halter med James Hansen

James Hansen kommer från England och har tidigare arbetat hos den välkände westerntränaren Bob Mayhew. Numera är han tränare på Tuse Creek Ranch i Danmark och domare på shower runt om i Skandinavien.
James kommer att dela med sig av sina kunskaper från tränings- och domarsidan i varje nummer av LuckyRider. Denna första artikel behandlar Halter – att visa hästen för hand.

Text: James Hansen  Foto: Carina Kvist

[private]

Halter – I denna tävlingsklass baseras domarens omdöme på hästens utseende.
Halterklasser kan förekomma på tävling/shower hos flera olika organisationer. Denna artikel utgår från Quarterhästen.
Den idealiska quarterhästen ska ha följande idealiska egenskaper.
Ett vackert huvud med en välutvecklad ganasch på en elegant välproportionerlig hals. Lång sluttande bog med en djup bröstkorg och kort rygg. Stark länd och kors.
Väldefinierade och muskulära bakknän, skank, underarmar och bröstkorg. Raka ben och bra hovar utan defekter.
Dessutom skall hela hästen skall vara välmusklad.

[protected]Vad är syftet med klassen
Klassens syfte är att bevara en idealisk typ av American Quarter Horse genom att premiera den häst som bäst motsvarar rasbeskrivningens ideal. Hästen skall också vara välbalanserad och motsvara tidigare nämnda aspekter.

Bedömning i halterklassen
Domaren skall göra en positiv bedömning av hästens närhet till det ideala utseendet. Domaren måste jämföra hästen med var och en av listans aspekter hur den ideala hästen ska se ut. I bedömningen skall man försöka hitta den häst på showen som kommer närmast det ideala utseendet.
En av de viktigaste sakerna att bedöma på en halterhäst är hur väl balanserad den är.
Nästa aspekt är hur korrekt hästens kroppsstruktur är och hur den rör sig. Hur hästen bär sig själv i förhållande till sin kroppsstorlek. Med andra ord – om det är en stor häst men den har ett kort steg som en ponny i joggen är det inte idealiskt eller önskvärt att se. Alla färska små blessyrer (bitmärken och småsår) ska inte tas med i bedömningen, inom rimliga gränser. Kom ihåg att det är en klass som bedömer hästens kroppsliga utseende.

Klass- och bedömningsprocedur
Hela bedömningsproceduren kan man hitta i AQHAs regelbok, som finns att köpa eller ladda ned på internet (www.aqha.com). Hur som helst är det en ganska enkel procedur att visa hästen för domaren. När klassen har börjat får du vänta på din tur att visa hästen för domaren. När det är din tur så skrittar du hästen direkt mot domaren. Om du placerar hästens huvud i riktning mot domarens bröst så hittar du rätt (och var inte orolig att du ska springa över domaren, han/hon kommer att flytta på sig). När domaren flyttar på sig till din vänstra sida (deras högra) börjar du trava hästen fram till konen. Konen är placerad ca 15-17 meter bort. Ni rundar konen och travar vidare till den plats där ni ska stanna. Där ska hästen ställas upp för inspektion (square up – hästen ska stå med hovarna rakt under sig i en osynlig fyrkant).
När alla hästar i klassen har skrittat, travat och ställt upp sig för inspektion påbörjar domaren sin individuella bedömning av hästarna. När domaren kommer till din häst är den bästa positionen för dig att stå framför hästen, eventuellt lite åt sidan. På detta sätt ger du domaren en klar överblick över hästen. Domaren kommer sedan att inspektera hästen framifrån, bakifrån och från båda sidor för att titta efter de idealiska egenskaperna.
I hingst- och stoklasserna kommer domaren att be dig visa hästens tänder, så kom ihåg det när du tränar hemma.
I hingstklasserna från två år och uppåt kontrollerar domaren att hingsten har två testiklar. Har den inte det så kan hingsten bli diskvalificerad från klassen.

Andra aspekter som kan föranleda diskvalificering är:
1). Uppenbar hälta vid jog
2). Testikelfel, en eller båda testiklar har ej ramlat ned.
3). Oregerlighet som förorsakar fara för andra hästar eller deltagare.
Träning och förberedelse för halter
Det viktigaste att komma ihåg är att allting tar tid. Så ta dig tid och jäkta inte i träningen. Börja med korta träningspass. Kom ihåg att en ung häst är som ett barn, du kan bara fånga deras uppmärksamhet fem minuter i taget. Små korta träningspass över en längre tidsperiod på tre till sex månader kommer att ge bra resultat i förlängningen. Då blir ni väl förberedda för att tävla senare på året.
Att lära din häst stå stilla och ”square up” tar också sin lilla tid. Jag vet att det kan vara väldigt frustrerande och långtråkig träning. Men det är de här sakerna vi måste öva om och om igen för att lära hästen stå korrekt i fyrkanten och förbli stilla under tiden domaren gör sin bedömning.
Om du och hästen inte är färdiga med träningen när ni åker till tävlingen, då kommer ni inte att vara det när ni kommer dit heller. Så öva.

På tävlingen
Se till att du är färdig i god tid. Normalt så brukar halterklasserna vara de första klasserna på dagen. Du bör vara helt klar 30–45 minuter innan den börjar.
Försäkra dig om att allting är ordnat för både dig och hästen.
Du själv ska ha:
• Nummerlapp
• Ren, snygg och passande hatt
• Rena westernboots utan sporrar
• Passande kläder – herrar kan bära kavaj och slips. Damer – håret kan vara uppsatt eller ej, men om du har långt hår se till att det inte täcker nummerlappen på ryggen.
Tänk på att försöka ge domaren ett gott och säkert intryck av dig. Din uppenbarelse ska tala om att du vet vad du gör i showarenan (inte – vad ska jag göra nu?).
Det är viktigt att din nummerlapp syns klart och tydligt så den kan du fästa på ryggen eller fram på vänster eller höger sida. Domaren måste kunna se den tydligt.
Slutligen vill jag ge dig rådet att om det är något som är oklart, fråga din tränare. Det finns inga dumma frågor om man inte vet svaret. Kom ihåg att ha roligt på showen och lär dig av dina erfarenheter. Vem vet, du kanske till och med överraskar dig själv med resultatet.
Lycka till med tävlandet!

James Hansen [/protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …