Anders Josefsson – satsar på Europa

En av Sveriges absolut mest välkända och välmeriterade reiningtränare är Anders Josefsson. På tävlingsbanan sitter han oftast på några av de bästa hästarna och runt om i Skandinavien är det många ryttare som fått ta del av Anders kunskaper – inte bara vid clinics och kurser utan även från artikelserier här i LuckyRider.

Text: Åsa Wikberg  Foto: Andrea Bonaga / Åsa Wikberg


Idag arbetar Anders Josefsson på en privat träningsanläggning på Ekerö utanför Stockholm, men fortfarande håller han clinics runt om i landet.
Hur kom det sig då att det blev just reining som Anders fastnade för?
Var fotbollsspelare
Anders kommer ursprungligen från varvsstaden Uddevalla och som så många andra killar kom han in på hästar och ridning genom en tidigare flickvän.
– Hon tävlade i landslaget i friidrott och jag spelade fotboll i högre division och så kände vi att vi ville göra något annat men fortsätta med idrott, så då köpte vi två arabhästar. Hästarna skulle ridas in och av en händelse stötte vi på franske tränaren Yonel Estevall som hade en westernclinic, så det fick bli western. Det var på wras-tiden så man red alla discipliner som fanns, men reining var det som var roligast. Det var dock inte så utbrett ännu, berättar Anders som började tävla rätt snabbt och sedan fanns ingen återvändo.
Tobo gård
Under slutet av 90-talet började reiningen få mer fotfäste i Sverige och det blev fler rena reiningtävlingar, då hade paret växlat över till quarterhästar med reininginriktning och Anders inledde ett samarbete med den tyske tränaren Steffen Breug.
– När jag startade min träningsverksamhet hade jag fortfarande kvar lönejobbet och tränade åtta hästar på förmiddagen innan jag åkte till mitt jobb på SAS, avslöjar Anders.
Att jobba där hade även andra fördelar, som bra pris på flyg när han ville åka till USA där han arbetade kortare perioder hos olika tränare.
Paret drev först verksamhet i Åkersberga och köpte sedan Tobo gård vilket blev hemvisten under ett tiotal år. På gården bedrevs avels- och träningsverksamhet med 20-talet träningshästar.
– Vi köpte gården av Sven Olof Johansson som jag fick ett bra samarbete med. Han köpte in en rad bra hästar som jag tränade och tävlade.
Flyttade till Frankrike
Sven Olof, som är affärsman i fastighetsbranschen, ville sedan bygga upp en reininganläggning i Frankrike och tillfrågade Anders om han ville vara med och driva den.
– Där tränade jag deras hästar och var ute och tävlade i Europa. De fyra åren i Frankrike har betytt väldigt mycket för min egen utveckling. Att tävla i tuff konkurrens där så många hästar håller högsta nivå ställer krav på mig som ryttare. När man varit ute på stora tävlingar och kommer hem så, vare sig det gått bra eller dåligt, så har man alltid lärt sig nya saker.
Anders spenderade fyra år i Frankrike innan det var dags att flytta hem igen för drygt två år sedan.
– Då hade ridskoleverksamheten avvecklats på Long Valley Ranch, som under en rad år var ett center för reining i Sverige. Jag fick möjlighet att starta igång min egen verksamhet där, berättar Anders som återigen började clinic- och träningsverksamhet i Sverige.
Privattränare igen
Genom bekanta träffade han senare Annika Bootsman Kleberg, som sökte efter en tränare som kunde hjälpa till att träna hennes egna hästar. Annikas familj bedriver avel och uppfördning av travhästar genom Sveriges största aktör, Menhammar stuteri. Annikas gård ligger granne och här huserar några av Europas finaste fölston med avkommor.
– Men det där med westernridning har alltid intresserat mig och blivit ett fritidsintresse, berättar Annika, när vi träffas i hennes kök på gården för en intervju.
Anders är dock inte inblandad i travverksamheten utan det är fortfarande reining som är i fokus. Just nu håller man på att slutföra ett ridhus på anläggningen, som är anpassat för reining.  Underlaget är på plats och håller på att sätta sig när LuckyRider är på besök.
– Det blir en helt privat anläggning och jag kommer inte ta in träningshästar här men jag kommer fortfarande åka ut och hålla clinics där det efterfrågas, förklarar Anders.
– Jag tycker det är roligt och utvecklande att hjälpa andra men brinner för tävlingsbiten som jag kommer att kunna koncentrera mig på mer och då är det framför allt på tävlingar ute i Europa satsningen ligger.
Mycket gemensamt
Så det blir reining- och travverksamhet så samma ställe, hur fungerar det?
– Jag uppskattar bra hästhållning oavsett inriktning och här är allting väldigt professionellt med stallar, personal och ett kvalitetstänk som går rakt igenom. Hanteringen av travhästar och våra hästar inom reiningen påminner mycket om varandra. De kommer i träning tidigt och de daltas inte så mycket med. De får en bra uppfostran från början.
– På Menhammars tävlingsstall som ligger nästgårds finns även fina möjligheter för både träning och rehabilitering med vattenband bland annat. Att kunna utveckla hästarna med de stora möjligheterna som finns här känns väldigt spännande, förklarar Anders.
Utvecklas genom tävling
Att fortsätta vara ute och tävla i Europa är väldigt viktigt för Anders, man måste ut på djupt vatten för att utvecklas vidare, förklarar han.
I höstas var han bland annat iväg till Italien för att tävla på Europeiska derbyt, där kom han i final i level 2 och 3 med Benny (ARC Walla Dun Did It).
– Reining är en stor sport i Italien och det är mycket tävlingar där. Det Europeiska derbyt är för hästar 4 år och äldre och brukar ha gått utanför Milano. Det är förstås långt att åka till Italien, men om man vill utvecklas finns inget alternativ, då måste man vara med på de stora tävlingarna, menar Anders.
Inte vinst varje gång
Reining, liksom många andra tävlingsgrenar, kan slita hårt på hästarna speciellt om de tävlas mycket, men för mig är det viktigt att hästarna ska hålla länge, så det är faktiskt inte alltid viktigt att vinna, avslöjar Anders.
– Ska de hålla länge kan de inte prestera på topp hela tiden. Man kanske försöker ligga på topp tre-fyra tävlingar per år och resten av tävlingsåret får de ta det lite lugnt.
– Det är dels för att de ska hålla rent fysiskt och där har både veterinärer, vetenskapen och avel utvecklat till en bra nivå, så faktiskt klarar hästarna oftast den fysiska biten bra. Men  den psykiska biten – där tycker jag att man ser fler hästar falla isär för att de inte klarar den hårda pressen om de hela tiden ska prestera på max, tävling efter tävling.
– Sedan kanske hästen säljs efter att den presterat bra på banan, nya ägaren tar hem den och allt fungerar bra, men när den sedan kommer till en tävling blir den ett nervvrak.
Anders förklarar att det är viktigt att man gör noggrann kontroll när man ska köpa en häst eftersom alla länder inte har så strikta dopingregler.
– När vi köpte Benny i USA så skakade vi hand på affären ett par timmar innan han gick futurityfinalen och dagen efter kollades han igenom hos veterinären. Man kunde se i blodet att han var ren från läkemedel.

Läs mer i LuckyRider 2 2017. Prenumerera här: www.luckyrider.se/prenumerera och få westernkalender & boken “Vitaminer och mineraler – livsviktiga för din häst” på köpet

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …