text: Anders Josefsson foto: Natalie Lindholm
I åtta nummer av Lucky Rider får vi lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.
Att lyckas på tävling. Ämnet är så väldigt stort att jag knappast kan ge dig allt i en artikel men jag ska nämna några enkla saker du kan ha hjälp av att veta när det är dags att ge dig ut.
Först och främst så är det viktigt att veta om att jobbet du gjort hemma under en lång tid är det som kommer att ge resultat på tävling. Det går inte att panikträna några veckor innan det är dags att gå ut och tävla. Under den sista tiden är det svårt att göra stora förbättringar och svårast är det när man redan är på tävlingsplatsen. Vad som är gjort hemma kommer att visa sig vare sig det är bra eller dåligt. Det bästa man kan göra den sista tiden är att fokusera på de bra sakerna istället för det som inte är så bra för problemen kan vi ändå inte fixa till på kort tid. Du vinner ingenting på att försöka rida till hästen och bråka precis innan tävlingen. Dina poäng kommer knappast bli bättre, det enda som sker är att både du och hästen får en negativ känsla inför tävlingen. Vet du med dig själv att du och din häst har svagheter och det har alla ekipage, gör hellre så att du verkligen försöker lyfta fram det ni gör bra. Träna extra på era riktigt fina moment och strunta lite i det som inte fungerar.
Kom i tid och få hästen fokuserad
Något många glömmer bort men som är nog så viktigt är att komma i god tid till tävlingsplatsen. Både du och hästen kan då acklimatisera er i lugn och ro och slipper stressa. Dessutom kan du ta god tid på dig med förberedelserna samt ha en god ordning på alla saker som du behöver ha med dig. Det gäller också att få komma in på tävlingsarenan innan tävlingen börjar för att vänja hästen på en ny plats och börja arbetet med att få hästen fokuserad på dig. Det allra viktiga på tävlingsplatsen är nämligen just det, att få din häst fokuserad på dig så den inte tänker så mycket egna tankar. Är hästen med dig fullt ut kan du hoppas på att den gör allt ni lärt er på hemmaplan.
Cirklar tycker jag är ett bra verktyg för att få hästen att fokusera. Jag rider mina cirklar utan att hjälpa hästen för att se om min häst har egna tankar. Jag låter hästen göra fel så att jag vet var problemen finns. När jag tagit reda på vad han tänker och vart han vill gå kan jag tala om att det är fel. Vill hästen gå till höger i volten styr jag honom till vänster upprepade gånger tills jag brutit mönstret och hästen lyssnar helt på mig. Hjälper jag bara min häst att inte gå till höger kommer jag bara korrigera hans reaktion men inte hans tankar.
Satsa på det ni gör bra
I warm up arenan är det viktigt att du vågar visa dina och hästens svaga sidor. På så sätt kan du se vad hästen gör utan hjälp. Prova till exempel att stoppa hästen för att se vad han gör helt utan din hjälp. Vill den stoppa? Kom ihåg att det är domaren du ska imponera på inte dina medtävlare. Ditt mål är att behålla de 70 poäng du har när du går in och öka ditt score utifrån det. Lättaste sättet att kunna öka ditt score är att plussa de starka sidorna och sänka din ambition på de svaga punkterna. Så, återigen, träna inte överdrivet på de problem ni har utan satsa på att göra det ni verkligen kan riktigt bra! Något som också är viktigt är att inte visa sin häst över dess kapacitet. Jag försöker att höja min press på hästen hemma innan tävling samt på tävlingsplatsen för att sen sänka pressen på den sista uppvärmningen och på själva tävlingen. Sänker vi vår nivå något kommer hästen se mer avslappnad ut och prestera bättre inför domaren. Den andra stora fördelen är att vi får en häst som kommer att tycka om att tävla och på så vis håller den också länge.
Rid med självsäkerhet
Det kan vara svårt att imponera på domaren då det oftast är erfarna domare som sitter i stolen. Vi kan inte lura dem men att kunna visa upp hästen med små eller inga hjälper imponerar för det mesta. På händer och tyglarna är det lätt för domaren att avslöja ifall vi behöver hjälpa vår häst. Så träna mycket på att rida våra mönster med låg hand och helst helt utan hjälper från handen. Skänklarna är inte lika synliga för domaren. Blicken hjälper vår häst att veta vart vi vill samt ger ett självsäkert intryck, så upp med huvudet och titta dit du rider. Att ha en självsäker attityd och att lita på din häst oavsett vad som händer är också en bra ide.
Att läsa på mönstret i god tid för att träna hemma på de svårigheter som vi som ekipage kan råka ut för är också bra. Ha en plan och försök att hålla dig till den. Funge-rar inte planen är det viktigt att fortsätta rida utan att gräva ner sig. Domaren ser direkt när huvudet åker ner och du tappar din självsäkerhet. Ett misstag betyder inte att hela ritten är ett misslyckande.
Träna på svagheter
Kom ihåg att det som inte fungerar måste vi ta med oss hem och ändra på, gör vi ingen ändring kommer med största sannolikhet utfallet bli detsamma på nästa tävling.
I nästa nummer börjar jag prata om de olika momenten i reining. Allra först ska vi titta på cirklar!