Artikelserie med Anders Josefsson – Del 3 – Perfekta Cirklar

text: Anders Josefsson  foto: Natalie Lindholm 

I åtta nummer av Lucky Rider får vi lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.

Cirklar hör till den största delen av vårt mönster och är alltså en väldigt viktig del i träningen. För de läsare som inte redan tävlar aktivt kan jag kortfattat berätta om cirklarna. I samtliga  reiningmönster ingår sex cirklar. Fyra stora snabba cirklar samt två små och långsamma, alla utgör olika svårigheter du och din häst behöver träna på. Cirklarna rids i både höger och vänster galopp i olika ordning. De utförs alltid i samma galopp innan du byter till den andra galoppen. Om vi tar  mönster sex som exempel, där börjar cirklarna med två stora och en liten till vänster innan du byter till höger galopp med samma procedur till höger; två stora följt av en liten. Det är alltid samma ordning på cirklarna till höger och vänster i alla mönster.

Titta dit du ska

När du börjar träna så ska du först och främst tänka på att titta dit du rider, det hjälper dig med styrning och gör både dig och hästen säkrare. Något av det viktigaste att jobba på när vi pratar om cirklar är att träffa mitten när du tränar så att det verkligen sitter i ryggmärgen när du kommer till tävlingen. I de stora snabba cirklarna tycker jag det är viktigt att vi kommer upp i vår maxfart successivt. Att få till riktigt bra cirklar är inte alltid lätt och själv tar jag gärna hjälp av koner för att få de där perfekt runda cirklarna jag är ute efter. Konerna hjälper dig att hitta mittpunkten på cirkeln. Ett annat knep är att använda dig av kalk för att rita upp cirklarna du ska rida och på så sätt hjälpa både dig och hästen att verkligen hålla er på banan. Här är galoppfattningen av stor vikt, även om domaren inte har en ruta för det så är det väldigt bra om din häst kan fatta rätt galopp avslappnat och snyggt och sen successivt höja farten till eran maxfart för dagen. När du jobbar med cirklarna är positionen på hästens  huvud inte på något sätt avgörande. Det som spelar roll är hur mycket du behöver hjälpa din häst när det kommer till styrning, fart samt avsaktning. Avsaktningen behöver inte vara abrupt utan kan vara mjuk och se avslappnad ut. Det jag själv gör för att säkerställa en mjuk avsaktning är att jag tar fram min inre skänkel och behåller min yttre skänkel på plats för att bibehålla galoppen och på så vis minska risken för korsgalopp. Jag använder mig inte av rösthjälper hemma utan spar dem tills det är dags på tävling. Jag jobbar mycket på cirklar hemma för att det verkligen ska bli bra på tävling. Jag rider också väldigt mycket på små cirklar för att jag kan få fler upprepningar på eventuella styrningsproblem samt att små cirklar med mycket bärighet i låg fart bygger muskler.

Förbered hästen för bytet

En annan viktig aspekt är att träna mycket på att rakställa hästen i mitten för att på så sätt kunna förbereda hästen för ett galoppombyte i både stora och små cirklar. Jag byter dock nästan aldrig på mitten när jag tränar. Varför jag inte gör det beror helt enkelt på att jag inte vill att min häst ska kunna förutspå bytet.  Byter jag alltid på mitten kan det hända att min häst börjar byta innan jag gett hjälperna vilket ger mig straffpoäng på tävling. Istället förbereder jag hästen för ett byte men väntar överdrivet länge innan jag ber om bytet antingen på diagonalen eller efter x-point. Jag kan också göra så att jag förbereder hästen för ett byte och rider med rakställd häst över x-point utan att byta för att istället styra in på den nya volten i förvänd galopp. Sen gör jag istället bytet efter ett kvarts varv i den förvända galoppen. Det här kommer jag komma in på igen när vi pratar om byten för det är ju ofta så att all ridning hänger ihop!

Volter utan tyglar

När du tränar, lär din häst gå perfekta volter utan hjälp, prova om det går att rida perfekta volter hemma utan tyglar. Det är något som faktiskt bör fungera för att få till riktigt fina resultat på tävling. Om inte måste du jobba med styrningen. Kan du rida hästen utan tyglar hemma kommer du med största sannolikhet lyckas även på tävling. Att prova på att rida utan något bett i munnen kan vara ett bra sätt att kontrollera att hästen gör cirklarna utan någon hjälp av oss. Vi behöver såklart ha gjort ett bra jobb innan så att hästen är relativt bra på cirklarna. Det är inte någon idé att göra det ifall vi inte redan har cirklar som är bra. Det här är alltså mer en check av att det verkligen fungerar utan någon som helst hjälp. Det gäller inte bara att hästen går en perfekt cirkel av sig själv utan det handlar ju också om att fart och avsaktning skall fungera utan någon hjälp av bett i munnen. Det är alltså ingen idé att jobba på med cirklarna utan tyglar och bett om det inte fungerar med, då får vi gå tillbaka och lägga mer tid på grundjobbet. Vi måste kunna kontrollera våra cirklar med hjälp av skänkelhjälper samt tyglar för styrning och samling.

Lär hästen att hålla farten

En annan viktig aspekt är att du har lärt hästen att gå i den fart du vill utan att du driver för varje galoppsprång. Sänker hästen farten utan att du har bett om det får du påminna om den fart du vill ha och sen slappna av igen. Efterhand lär sig hästen detta och håller den fart du bett om, något som kommer ge ett mer avslappnat intryck i en hög fart. Att kunna samla hästen under träning är ju också av stor vikt för att hästen skall bära sig bra utan den hjälpen vid tävling. En självbärig häst är trevligare att se på samt har lättare för de olika momenten som ingår i cirklarna eller är direkt kopplade till dem, såsom galoppfattning, fartökning avsaktning och byten.

Tips på tävling

Och slutligen, ett tips inför tävlingsdagen; skulle det inte gå som planerat på tävling är det viktigt att inte visa det för domaren. Springer hästen lite för fort i cirklarna mot vad du tänkt så har domaren ingen aning om det så fortsätt rid som om det är din plan. Går det helt överstyr måste du såklart skola din häst men annars, se glad ut och låtsas som om allt flyter på som planerat. Det är vad domaren vill se.

I nästa nummer ska jag prata om vikten av speed control!



Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …