Artikelserie med Anders Josefsson – Del 5 – Stopp

text: Anders Josefsson  foto: Natalie Lindholm 

I åtta nummer av Lucky Rider får vi lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.

Det finns oändligt många olika övningar att träna på där inget är fel eller rätt. Övningar där du kan pröva dig fram lite för att se vad som fungerar bäst för dig och din häst. Stoppet är inte en av de övningarna, här är det tvärtom viktigt att det blir rätt från början. Den här manövern ställer höga krav både på hästens exteriör och vilja att kunna stoppa. Det ska dock sägas att jag har sett mindre lämpade hästar utvecklas riktigt bra med talangfulla ryttare samt bra träningsmetoder! I alla manövrar är det absolut viktigaste att hästen arbetsvilligt kan jobba samlat, men när vi kommer till stoppträningen är det om möjligt ännu viktigare. Dessutom vill jag tidigt påpeka att den här träningen ställer höga krav på ett anpassat underlag på ridbanan, bra underhåll av underlaget samt en bra verkning och skoning som gör det möjligt för hästen att lära sig samt utveckla sina stopp. Har du inte sett över ditt underlag och din skoning så gör det nu för att undvika onödiga skador i framtiden.

Samla din häst

Innan du börjar med stoppen är det alltså viktigt att du kan samla din häst, det är nummer ett. Nummer två är att hästen är rak i samlingen. Det är av stor vikt att du som ryttare känner när hästen är helt rak och kan kontrollera kroppsdelarna och korrigera om så behövs. Om du rider på ett rakspår utan stöd av en sargen ska hästen kunna samla sig spikrakt. Övningarna du tidigare gjort på volter för att få hästen smidig i båda sidor har lagt grunden till en rakställd häst. Även övningar så som öppnor och slutor som ger oss kontroll över hästens kroppsdelar är bra att jobba med för att hitta rakheten. Om hästen inte är rak när du börjar jobba med stopp blir den inte stark i stoppet och den orkar inte hålla kvar bakbenen i underlaget. Kontentan blir ett dåligt stopp och säkert en förhöjd skaderisk

Backa rakt med samling

En annan viktig del av träningen är att kunna backa rakt och med samling. Jag kontrollerar kroppsdelarna i ryggningen precis som när jag rider framåt, jag samlar alltså hästen på samma sätt, med en kombination av tygelhjälp och skänklar och precis som när jag rider framåt är den starkaste hjälpen alltid mina ben och inte handen. På samma sätt som du kan rida på volter framåt kan du också backa i cirklar för att på så sätt få hästen smidig i bägge sidor. När jobbet i volterna sitter kommer du märka att du också får lättare för att backa hästen rakt med samling.

Sits, röst och tygelhjälp

När det är dags att stoppa använder jag mig av tre hjälper; sits, röst och tygelhjälp. Alla hjälperna ska i slutändan fungera var för sig men till en början kan jag använda alla tre. När vi pratar om sitsen handlar det om att sjunka ner lite i sadeln och skjuta fram benen för att få stödet att kunna sitta kvar i sadeln i galopp. Rösthjälpen är ”whoa” och tygelhjälpen innebär att när jag tar tyglarna för att stoppa hästen ska den alltid acceptera min hjälp utan motstånd. Jag börjar i skritt och ber min häst med alla tre hjälperna att stoppa. I början, när hästen inte förstår, så förstärker jag mina hjälper med att backa hästen ett par steg, samlad. Med upprepade försök lär sig hästen fort att lyssna på mina hjälper. När det här fungerar i skritt går jag vidare till trav och till sist till galopp. När jag har kommit så långt att jag kan börja lära hästen att ”slidestoppa” i galopp använder jag mig gärna av s.k ”fencing”. Det innebär att jag rider från en kortsida mot en annan. Det är såklart aldrig mening att krascha in i väggen utan meningen är att jag ska lära hästen att galoppera helt rakt utan att jag hjälper hästen med det. Hästen ska hela tiden vara mellan mina skänklar och mellan tyglarna utan att jag ska behöva ge stöd med ben eller hålla hästen rak med hjälp av ”neckreining”. Jag lär hästen att accelerera successivt och jobbar på att hästen aldrig ska kunna förutspå stoppen strax före väggen. Du kan såklart även göra denna övning utan att rida vägg mot vägg. Då rider du på ett fyrkantspår utan att ta stöd av långsidans vägg. Det här passar en del ryttare och hästar bättre och du  kan även variera dig med båda sätten.

Skynda långsamt

Det viktiga här är att du kan rida hästen rak med en bra överlinje, alltså med bakdelen under sig, bogarna som högsta punkt och helt utan motstånd i munnen. Dessutom är det viktigt att du successivt kan lära hästen accelerera, dvs köra på sina växlar, ettan, tvåan, trean osv utan att hoppa över någon växel. När allt det här fungerar kan du be om ett stopp i låg fart. Fungerar det inte backar du upp hästen och låter den vila en stund. Allt eftersom kommer hästen lära sig det och villigt stoppa. Först då är det läge att växla upp till nästa växel och stanna där tills hästen är avslappnad och har förtroende för den farten. Att skynda långsamt är viktigt i alla övningar, men kanske speciellt i denna.

Vad domaren vill se

Målet är att hästen ska sätta under sig och slida på underlaget och inte låsa upp framdelen alls och accelerationen är viktig för att få till ett bra stopp. När hästen ökar farten flyttas vikten bakåt och underlättar så att hästen inte blir framtung. Med andra ord är det viktigt att stoppa på toppen av den fart man vill ha. Med det menar jag inte nödvändigtvis jättehög fart utan bara att man successivt ökar farten tills man ber om stoppet. Om man sänker farten något innan stoppet flyttas vikten framåt och man riskerar ett framtungt stopp. Det är inte bara stoppet som är viktigt att lägga vikt vid utan även ”rundownen” måste var bra för att manövern ska ge oss ett bra score. En avslappnad häst som styr upp bra på kortsidan innan rakspåret, en successiv ökning inför stoppet, att inte stoppa för tidigt utan utnyttja hela rakspåret, är alla saker domaren vill se. Alla dessa saker är lika viktiga att lägga tid på som själva stoppet

Vila mellan sessionerna

Kom ihåg att det är krävande träning det här så ge hästen mycket vila mellan sessionerna och träna inte för länge så hästen drar på sig skador eller blir stressad! I nästa nummer ska vi jobba på spinn.

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …