Emil Johansson satsar fullt ut på egen verksamhet

text och foto: natalie lindholm

Efter fem år i USA, Tyskland och Belgien är Emil Johansson tillbaka i Sverige. I mars 2015 startade han upp sin egen verksamhet i Eskilstuna och nu satsar han fullt ut för att få visa vad han går för här hemma.

För Emil, som växte upp bland föräldrarnas quarterhästar i Eskilstuna, har hela livet mer eller mindre kretsat kring hästar. 

I Sverige har han jobbat för Anders Josefsson, ridit in egenuppfödda quarterhästar och utbildat hästar till föräldrarnas westernridskola. Redan som 14-åring visste Emil att enda sättet att bli bäst är att lära av de bästa och ringde därför upp Craig Schmersal i USA för att fråga om han kunde få komma och jobba hos honom när gymnasietiden var över. Svaret blev naturligtvis ja och fem år senare flög nittonåriga Emil över till USA där en flera år lång utbildning tog sin början.

USA och Europa

Emil kom att stanna hos Craig i tre månader innan han åkte tillbaka hem för att jobba hos Anders Josefsson. Anders satte honom snart i kontakt med Steffen Breug i Tyskland där Emil kom att stanna i ett och ett halvt år för att rida närmare tio hästar om dagen, sex dagar i veckan. Utöver timmarna av erfarenhet öppnade jobbet hos Steffen också upp för nya möjligheter och Emil flög tillbaka till USA och jobbade återigen för Craig Schmersal innan han kom i kontakt med Cira Baeck i Belgien.

Efter Belgien bar det av till USA igen och den här gången hamnade han hos Gabe Hutchins och fick möjlighet att jobba på Darling 888 Ranch. Efter fem år borta från Sverige var det så äntligen dags att komma hem och starta upp en egen verksamhet.

När vi ses på gården utanför Eskilstuna undrar jag hur det känns att vara tillbaka.

–  Det känns lite konstigt att vara hemma men samtidigt spännande och man måste ju våga satsa om man ska kunna vinna, svarar Emil med ett skratt. Han som alltid varit perfektionist när det kommer till hästar sitter på huk vid skötselplatsen och lindar omsorgsfullt benen på den elva år gamla valacken AAJ Smart Enough (Smartin). Innan vi går ner till den stora ridbanan drar han för säkerhets skull ett varv med tejpen över lindorna också, här lämnas inget år slumpen.

Emil Johansson har flyttat in på Tobo Gård.

Utveckling

Att plötsligt stå med lägenhet, extrajobb och en verksamhet i startgroparna har varit en stor omställning från livet hos toppryttarna, men Emil är trots det tacksam över att vara tillbaka och att kunna ta med sig sina erfarenheter in i den egna verksamheten.

–  Jag har ju alltid jobbat från sju på morgonen till nio på kvällen och bott där jag jobbat. Du slipper allt det vardagliga då och har bara full fokus på häst och ridning, så, ja, det är en stor omställning att komma hem, säger Emil som till en början tvekade. Var han verkligen redo?

–  Sen insåg jag att jag kommer aldrig känna mig redo, inte så länge jag är villig att utvecklas och bli bättre, säger han. Utveckling är något som står i fokus under hela vårt samtal och Emil pratar mycket om vikten av att utvecklas, både för häst och ryttare.

Förutom en period i tonåren då han provade på roping så har det alltid varit reining som gäller och Emil förklarar att det är utmaningen i att rida hästen med osynliga hjälper på lös tygel han verkligen brinner för.

–  Det är så hög disciplin på hästarna i reiningen, hästen måste verkligen vara med dig till hundra procent och det är den utmaningen som gör det intressant. Att få hästarna att kunna göra såna manövrar och få det att se så lätt ut, det är något som fascinerar mig väldigt mycket och något jag inte skulle kunna tänka mig ett liv utan, säger han leende. Han menar att hela livet handlar om att utvecklas och aldrig stanna upp, och ju mer han lärt sig desto mer inser han hur lite han kan.

–  Är du bara villig att ha ett öppet sinne och ta emot mer information kan du alltid utvecklas. Det handlar mycket om att aldrig stanna i din mentala utveckling när du håller på med hästar. Du kan aldrig sluta lära dig för konkurrensen är så hög att stannar du halkar du efter, säger han och erkänner att det krävs en del tålamod för att starta upp något nytt.

Ny verksamhet

I skrivande stund står tre hästar i stallet som rymmer sju och Emil jobbar extra vid sidan om. Tanken är dock att jobba med häst på heltid och både ta emot träningshästar och hålla lektioner och clinics. Anläggningen, som tidigare hyst Anders Josefsson, är väl anpassad för reining med stort ridhus och utebana, fina hagar och ett underlag som tål att stoppas på. I framtiden finns tanken om en egen gård, men just nu är Emil nöjd precis där han är. Bredvid stallet där Emil hyr in sig idag finns ett antal uteboxar för framtida bruk, ett par meter därifrån ligger en saloon i klassisk vilda västern-stil och längre upp på gården skymtar boningshuset. Vi promenerar tillsammans ner till den stora utebanan intill ridhuset och Smartin skrittar avslappnat fram bakom ryggen på sin ryttare. Ekipaget som inte jobbat ihop mer än två veckor är gamla bekanta. Smartin kommer ursprungligen från Anders Josefsson, men ägs av Emils föräldrar. Emil har själv utbildat valacken och även haft honom med sig i Tyskland en period. Nu när ekipaget är hemma igen är det dags att bli sammansvetsade på banan för att komma ut och tävla så snart som möjligt. När Emil sitter upp förklarar han att Smartin är långt ifrån färdigskolad och behöver trimmas en hel del, men att han har rätt förutsättningar för att bli bra.

 

Unghästar

Hos toppryttarna har Emil arbetat mycket med både unga hästar och problematiska hästar och han erkänner villigt att just det är något som ligger honom varmt om hjärtat.

– Att ta en unghäst och göra något av den, att lära hästen allting och under den perioden känna hur hästen växer och får mer kunskap, det är det som driver mig. Sen är det såklart jättehäftigt att sitta på en häst som redan kan allt, men just för mig är det i första hand unghästar som gäller, säger han. Jobbet har gett honom stor erfarenhet av att ta en häst hela vägen. Han har jobbat mycket med hästar som kommit till honom helt ohanterade, vissa så ovana vid hantering att de tvingats sövas ner för att gå att transportera.

– Jag har tagit dem från helt orörda och gjort dem till fullt funktionella ridhästar, säger han och berättar att det första steget i utbildningen alltid handlar om att förstå hästen och få kontakt.

–  Är det en rädd eller dominant häst? Är hästen rädd måste man gå fram mer försiktigt, men det första steget är alltid att få kontakt med hästen i rundcorallen och få den att vända sig mot mig. När jag jobbar med en häst vill jag alltid att fokus är helt och håller på mig och jag har alltid koll på vad hästens öron har för sig, för de pratar med dig hela tiden, säger Emil och berättar att han lika gärna jobbar med unga orörda hästar som problemhästar. Träningssättet är detsamma och problemlösning hör till när han utbildar en häst.

Träningsfilosofi

– Får jag hem en häst som beter sig problematiskt kommer jag antagligen hitta att det är en byggsten någonstans som kollapsat på vägen. Så istället för att gå på direkt och försöka lösa problemet med att hästen bockar till exempel så går jag tillbaka i utbildningen och tittar på var någonstans problemet egentligen kom. Jag börjar från början och går igenom alla steg och när jag kommer till slutet kan jag vara ganska säker på att hästen slutat bocka, menar han. Emil älskar problemlösning och den där känslan efteråt när han känner att det blev riktigt bra. Träningsfilosofin bygger mycket på att förstå hur hästen fungerar mentalt och han säger att hästträning handlar om tio procent fysik och nittio procent psykologi.

– För att en häst ska kunna göra alla manövrar måste han såklart ha fysiska förutsättningar för det, men om inte den psykiska biten finns på plats har du inget att jobba med. Min ridning handlar mycket om kommunikation och små hjälper hela tiden. Det ska aldrig synas hur jag får hästen att göra det den gör, förklarar Emil och säger att om hästen bara förstår så följer benen snart efter. Något han lärt sig genom åren är att låta hästen göra misstag.

– Jag släpper lös mina hästar ganska mycket och låter dem berätta vad de behöver. Istället för att hindra hästen från att göra misstag så låter jag hästen göra misstag så jag sen kan rätta det som blev fel, förklarar han.

– Många håller sina hästar och vågar inte låta dem göra misstagen tillräckligt stort, men låter jag aldrig hästen göra fel då vet jag inte heller vad som händer om jag inte sitter och korrigerar hela tiden.

 

Förebllder

Med mjuka hjälper styr han runt valacken på utebanan, formar på volter, galopperar igång och avslutar med några varv i spinn. Efteråt erkänner han att Smartin inte har någon kondition än, men det kommer. Om Emil får välja själv så vill han gärna ha hästar som är lite tuffare mentalt och han säger att det är de svåra hästarna som oftast blir bra i slutändan. Att ha fått arbeta hos flera toppryttare har gett en bred erfarenhet, men helst vill Emil lyfta fram alla medarbetare han träffat genom åren.

–  Det finns många riktigt duktiga hästtränare som inte står i rampljuset och jag kan nästan säga rakt av att jag lärt mig mer av dem än av de personer jag jobbat för. De flesta som jobbar för någon som co-trainer är väldigt duktiga fast de inte kommit fram och fått den där rätta hästen. Jag har fått starta på botten och jobba mig upp och hela tiden har jag tagit mycket av min kunskap från dem, säger Emil. Förebilderna är många. När det gäller unghästar och problemhästar är Clinton Andersson någon att se upp till och Emil säger att det som imponerar mest är hans förmåga att verkligen komma in i huvudet på en häst. Inom reining nämner han Andrea Fappani och Shawn Flarida, stora förebilder på olika sätt.

Bättre hästar

Att nivån på både ryttare och hästar är högre i både Tyskland, och självklart i moderlandet USA, är inget Emil vill sticka under stol med, men han spår en ljus framtid för reiningen i Sverige.

– Vi får in bättre och bättre hästar och mer kunskap hela tiden. Så länge vi är öppna för att utvecklas kommer vi få sporten till en ny nivå även här hemma, säger han entusiastiskt och tycker i samma veva att det är viktigt att vi får in bra hästar i sporten för du är aldrig bättre än din häst. I tonåren tog Emil ett par SM-silver, men sedan dess har hans fokus legat på utbildning. Fem år hos olika topptränare har gett en bred erfarenhet och även om Emil menar att han antagligen aldrig kommer att känna sig helt redo så är det dags nu. Nu vill han ta de erfarenheter han samlat på sig och utveckla det till något eget. Nu är planen att komma ut på tävlingsbanan och visa vad han går för så snart som möjligt.

Följ Emil på facebook: https://www.facebook.com/Emiltraining?fref=ts

 

 

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …