Emil – Lyckselesonen som är världsmästare i beridet bågskytte

Beridet bågskytte har seglat upp som en populär sport under senare år. Sverige har flera duktiga ryttare och en av dem är Emil Eriksson, Världsmästaren som bor i Lycksele. LuckyRider åkte dit för att träffa honom.

Text och foto: Åsa Wikberg

Kommer du ihåg Youtubevideon som trendade föregående vinter? En ryttare som sprängde fram på en skogsstig och samtidigt sköt prick på måltavlor. Videon fick på kort tid enorm spridning och i sadeln med en kamera på huvudet satt Emil Eriksson, världsmästare i beridet bågskytte.

Farfar inspirerade

Men hur kommer det sig att en ung kille i Västerbottens inland börjar rida från början, undrar vi.

–  Det började tack vare min farfar, Hilding Eriksson, som kom från Kradsele mellan Sorsele och Ammarnäs.

–  Det var alla hans berättelser som gjorde att jag blev intresserad av att börja med hästar. Han hade jobbat i skogen sedan han var liten. På 60-70-talet hade han en häst som hette Tarzan och som var lite speciell, berättar Emil med ett leende vid minnet av farfars historier.

–  He var ingen annan som rådde ve och klara av han och dom höll på med mycket konstigheter. Så det var hans historier som inspirerade mig.

–  När han skulle köpa sig en häst kom det en lastbil med hästar som en säljare lastade ur. När de hade lastats ur sa farfar att ”nä, he var inge å ha”. Så kom handlaren en gång till veckan efter och sa att nu hade han nog en häst som skulle passa. Farfar tittade, selade på och for en sväng i skogen och sa att ”jo no verkar den bra men det var för lite krut i han”. För farfar var väldigt hetlevrad och skulle ha en häst som var minst likadan. Men brorsan hans gillade den här hästen så de tog den. Farfar sa till säljaren att han fick komma tillbaka med något bättre.

–  Veckan därpå kom han tillbaka och sa att nu hade han hästen för farfar, det var ingen annan som klarat av den eller ville ha den. Det lät lovande tyckte farfar och direkt den lastades ut sa han att ”den här ska jag ha”. Han beskrev att det brann i ögonen på hästen. De gjorde upp affären och farfar och hästen blev som ler- och långhalm i skogen. En av hans favorithistorier som han berättade om var när de spårade i snön, alltså drog spår där timmersläden skulle gå. Farfar ställde hästen och gick för att bana vägen, när han gått en sträcka på något hundratal meter ropade han ”Tarzan” och hästen kom i full syra genom skogen och snön bara yrde. Hästen tvärnitade framför honom och frustade.

–  Han åkte ner på en stormfällning i Gävle och bröt ett revben när han blev  klämd mellan släden och ett träd. Han skulle vila och bad därför en annan gubbe köra hästen dagen efter. Gubben kom tillbaka på kvällen och sa att ”den här kör jag inte igen”. Så farfar fick ringa brorsan hemma i Kradsele och be honom komma. Han körde en vecka och sedan sa han ”det går int att kör den här hästen, de ä bara så”.

–  Så farfar fick ge sig ut i skogen med brutet revben. Jag är glad att jag spelade in mycket av hans berättelser innan han gick bort så det kanske blir en bok så småningom, berättar Emil.

Började rida tidigt

Med alla farfars berättelser var det inte konstigt att Emil som liten ville bli en hästkarl han också.

–  Mamma har berättat att jag började tjata om att rida när jag var fyra år, men man måste vara sex år för att börja på ridskolan. Mina föräldrar var väl inte så intresserade av djur men jag fick hålla på och började rida när jag fyllt 6. Så höll det på och när jag var arton skaffade jag min första häst, berättar Emil som idag hunnit fylla 25 år.

Startade förening

Emil började med beridet bågskytte 2007, då var han sexton år.

–  Jag har alltid varit intresserad av historia, bågskytte och hästar. Har spelat spel där det varit beridet bågskytte, men aldrig riktigt kopplat det innan –   att man kan skjuta pilbåge och rida samtidigt. Sedan var jag på medeltidsmarknad i Luleå och fick höra talas om att det fanns en ungrare, Lajos Kassai, som kunde det där med beridet bågskytte. Jag började kolla upp på youtube, hittade videos och började härma honom. Det fanns ju då ingen tränare i Sverige och vi hade heller ingen bågskytteklubb i Lycksele, så jag fick lära mig allt själv, berättar Emil.

Emil fick kontakt med en annan entusiast, Jimmie Bergkvist i Småland, och duon bestämde sig för att försöka få igång en förening, det blev Sveriges beridna bågskytte som idag finns med i Bågskytteförbundet.

–  2009 körde vi vårt första SM på Ekenäs, jag kom tvåa och var då direktkvalad till VM i Tyskland. Vi körde ner och var där i fem dagar. Jag fick låna en paint och tävlingen var en riktig aha-upplevelse. Där var folk från alla möjliga länder. Jag insåg snabbt att ska man hålla på med det här får man acceptera att olika länder har sin egen syn och kultur inom sporten. Det var killar från Texas som vara rena westernryttare, det var koreaner där hästarna kom i full sula och ryttaren höll på med sina mobiltelefoner, tyskar där det var strikt dressyr som gällde. Det var som en stor cirkus på ett roligt sätt. Det var min första erfarenhet av en stor tävling, ler Emil vid minnet.

Kombinationssport

De länder som har en historisk tradition av beridet bågskytte är även de som har flest utövare. Polen, Ungern och Turkiet är några av dem. Sett till antalet tävlande är det Sverige, Frankrike och Polen som ligger i topp i dagsläget.

–  Sporten är ju väldigt ung. År 1991 började Kassai med de första tävlingarna. De har sedan dess vuxit i antal. 2009 var vi fem utövande svenskar, idag har vi 3-400 utövare i någon form. Förra året hade vi 70 unika tävlande i Sverige. Själv har Emil elever på flera håll i Sverige, bara i Norrtälje cirka hundra stycken.

–  Sverige har en stor ryttarkultur och vi har många som hållit på med bågskytte. Jag upplever att svenskar gillar kombinationssporter, vi gillar sporter med flera moment i. Tittar man på hur den här sporten utvecklas så är det likt skidskyttet. Där började det med att skidåkningen var stort sedan exploderade sporten när Magdalena Forsberg slog igenom på skidskyttesidan. Detsamma är det för vår sport. Här har vi ridningen som varit stor och så har vi växt sedan Sverige fått framgångar inom beridet bågskytte.

–  Kravet som ställs som ryttare är att du ska kunna rida från punkt a till b, så många lockas av enkelheten. Men ju bättre man blir så utvecklar man också hästen. Det är också enkelt, man kan träna själv, menar Emil

Läs mer i LuckyRider 8-2016, ute nu!
Prenumerera här: www.luckyrider.se/prenumerera

KOLLA IN ETT AV EMILS KLIPP SOM HAR ÖVER 1,7 MILJONER VISNINGAR!

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …