En ära att äga stoet

Quarterstoet Zantanon Dolls viktigaste uppgift i livet har varit att ta hand om och uppfostra föl. Det har hon gjort med bravur. Zantanon Doll är stolt mamma till inte mindre än sjutton avkommor. De två senaste är födda hos Cissi Mayer utanför Lidköping. Till sommaren fyller superstoet tjugosex år!

Text och foto: Lena Holmgren

[private]

Hästägare Cissi Mayer från Holmens Kvarn i Resville utanför Lidköping hade länge letat efter ett äldre avelssto, men inte hittat något som föll henne i smaken. Så en dag hösten 2007 kom hennes hovslagare med förslaget att kontakta Eliza och Kjell Söderqvist på Grästorp gård några mil bort. De skulle sälja av med flera avelsston och kanske fanns hästen hon letade efter där.
– Jag förstod så snart jag såg Zantanon Doll att henne ville jag ha. Det var typen och något med utstrålningen som gjorde att valet blev lätt. Zantanon hade ett hingstföl vid sidan och var dräktig igen med Elizas och Kjells fina reininghingst Crimson Catalyst, berättar Cissi.
Men tveksamheten slog till när Cissi fick reda på att stoet var hela tjugotre år gammalt.
– Herregud, hon kunde ju dö när som helst. Oktober månad, byta stall och foder, det var riskabelt. Men Eliza berättade att Zantanon Doll var en luttrad dam. Hon hade flyttat många gånger i sitt liv.


Ledarsto med Wimpy P-1 i ådrorna

Hästarna hemma på Holmens kvarn fick strax därefter sällskap av ett sto med stark mentalitet och oerhörd integritet.
– Trots sin höga ålder behövde Zantanon inte göra mycket väsen av sig för att visa vem som blivit flockens nya ledare; Flytta på er, nu är jag här!
Cissi försökte ta reda på så mycket hon kunde om sin nya hästs bakgrund.
– Zantanon är född 1984 på Par Three Ranch i USA. Hon har en riktig legendar i släkten, i fjärde led finns racehingsten Wimpy P-1. 1941 blev Wimpy Grand Champion Stallion i Fort Worth i Texas, en bedrift som gav honom registreringsnummer 1 i den då nystartade organisationen AQHA. En annan rolig sak är att Zantanons halvbror Zan Parr Bar blir upptagen i Hall of Fame-registret under 2010.
– Zantanon importerades till Sverige som unghäst och har efter det ägts av en rad olika personer. Bland annat har hon varit hos framgångsrike ryttaren Per Larsson och i flera år stod Zantanon hos Leif Norberg, ”mannen med hatten”. Där lämnade hon sex föl varav ett levererades tillbaka till USA, ganska unikt och kanske var det Wimpy-­blodet som lockade.


Självständig ranchhästtyp

Även om rollen som kärleksfull mor varit den huvudsakliga uppgiften i Zantanon Doll´s liv har hon också en bakgrund som ridhäst, om än i mindre skala. Cissi blev informerad att hästen var svår och att hon inte skulle förvänta sig någon tillgivenhet från detta självständiga sto.
– Visst är det en sensitiv flicka och hon kan nog explodera om det vill sig. Zantanon hade passat som ranch – och cowboyhäst. En riktig tuffing som skulle ha behövt jobba flera timmar om dagen, över stock och sten i långa ”cattledrives”. Nu har inte jag några planer på att rida henne men jobbar hårt på vår relation ändå. Jag får väl se det som ett gott tecken när hon självmant kommer fram och lägger huvudet i min famn, ler Cissi och bjuder på rykande, nybakta bullar i det ombonade köket med utsikt över ån Flian.


”Koiga” avkommor

Tillsammans med sambon Matz kommer Cissi att bygga ett nytt, fräscht stall som beräknas stå klart om något år. I samband med detta anländer också två av Zantanons döttrar.
– Jag ska leasa dessa en tid och de ska ingå i avelsarbetet. Det ska bli både roligt och intressant!
Zantanons avkommor har blivit välartade och bra ridhästar, i alla fall de som Cissi känner till. Här på gården har två fina föl fötts och båda är sålda.
Efter fikastunden visar Cissi upp sitt gamla sto och hennes senaste avkomma, ”Zanny”, Zan Blackburn Jr. Det palaminofärgade fölet är bara något halvår gammalt men spås redan en framtid som avelshingst. Zanny är efter gårdens egen quarterhingst ”Teddy”, Smart Teddy Blackburn.
– Våran Teddy är en cool kille med utpräglad arbetsmoral och renodlad cuttingstam. Han har hög nedärvning av sin lugna, snälla personlighet och som extra bonus ger han ofta den ”gula” färgen, säger Cissi om sin snygga och kraftfulla hingst i hagen bredvid.
Hon har ridit i hela sitt liv och western sedan 1993. Flera av de olika westerngrenarna samt bruksridning ingår i repertoaren. Drömmen är att utvecklas inom disciplinen Working Cowhorse.
– Jag tycker det är roligt med reining och jättekul med kossorna. Tävlingsryttaren Styrbjörn Persson har berättat att en av de ”koigaste” hästarna han har haft i träning är en avkomma efter Zantanon.


Blandade känslor

Till sommaren fyller Zantanon tjugosex år, då skulle hon också ha fött sitt artonde föl, även denna gång med Teddy som pappa. Det här fölet planerade Cissi att behålla. Men så hände det som inte fick hända. Det gamla stoet insjuknade.
– Hon började bete sig märkligt, ville inte äta, lade huvudet på sned, tuggade konstigt och blev allmänt hängig. Hästtandläkare och veterinär anlitades. Efter flera turer, frågetecken och behandlingar var den mest sannolika teorin att Zantanon drabbats av en mindre hjärnblödning. När hon var som sjukast bestämde vi oss för, med stor sorg i våra hjärtan, att ta bort henne. Men då tillfrisknade hon plötsligt, oj så glada vi blev!
En tid därefter kom det dock smolk i glädjebägaren, Zantanon förlorade sitt och vårt efterlängtade föl.


Privilegium

Även om det snart tjugosexåriga stoet knappast känner till något annat hormonellt tillstånd än att vara dräktig, så är det troliga att Zanny fick bli hennes sjuttonde och sista föl. Här på Holmens Kvarn behandlas Zantanon som en drottning och här stannar hon kvar till sina sista dagar.
– Det har varit underbart att se på vilket sätt hon har tagit hand om och uppfostrat sina fölungar. Att som människa ha fått möjlighet att komma denna kloka häst inpå livet är ett privilegium. Hon är vördnadsvärd och jag hoppas hon får leva länge än. Det är verkligen en ära att äga detta sto, säger Cissi och håller om sin Zantanon.

[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.