En häst blev två, två blev fyra och sedan var stenen i rullning. Nu består Ulvsby Ranch av 20 hästar, stugor, westernridning, trailrides, företagsevent, saloon och svensexor… bland annat. Följ med på en härlig weekend i hjärtat av Värmland.
Vad gör man när man hittar meningen med livet? Man startar en ranch förstås!
Men för Thomas Isaksson (Isak) och Lena Björkegren var det kanske en lite längre väg än så när de drog igång sin verksamhet – Ulvsby Ranch som ligger strax utanför Karlstad.
Ulvsby ranch har blivit en självklar del av westernridningen i mellan-sverige och här drivs en av landets få renodlade westernridskolor. Men man erbjuder även clinics och lägerverksamhet såväl som företagsfester och events. LuckyRider var med på ett av ranchens ridläger, en trailkurs med Rolf Carlsson.
Paret
Isak och Lena träffades för tio år sedan och tycke uppstod. Lena hade nyligen börjat rida igen efter många års uppehåll och blivit så biten att hon skaffat sig en westernskolad arab.
– Det tyckte jag såg kul ut och ville prova jag med. Sedan var man såld, berättar Isak och skrattar när LuckyRider träffar honom en solig höstdag.
Det dröjde inte länge innan även Isak hade köpt sig en häst – en blandras quarter/varmblod vid namn Pan (en häst som för övrigt fortfarande finns med i verksamheten).
– Vi red western men började även med lite distansridning och det blev så att jag köpte en häst till, en arab, och då ville förstås även Lena ha en till häst, skämtar Isak.
Nu stod det fyra hästar på gården och paret började få förfrågningar av andra om det inte fanns möjlighet att få rida lite på deras hästar.
– Där föddes idén om att erbjuda turridning och efter ett tag utökades antalet hästar. Stallet vi hyrde var både litet och spartanskt, utan rinnande vatten så vi stod vid ett vägskäl – ville vi satsa på att utöka verksamheten så betydde det att vi måste flytta.
– Som av en händelse blev det här stället vi är på nu till salu och vi slog till direkt. Här hade tidigare drivits ett arabstuteri och vi kände att både läge och byggnader var perfekta för våra planer, berättar Isak vidare.
Från 4 nu 20
Fortfarande erbjöd paret bara turridning i mindre skala, men allt eftersom fler fick nys om verksamheten så kom mer och mer förfrågningar om regelrätta kurser i westernridning.
– Det började bli många timmar på ridbanan med undervisning och som på beställning dök Rolf Carlsson upp en dag och frågade om vi inte hade plats för hans hingst i stallet.
Rolf är ett välkänt ansikte för de flesta westernintresserade i Värmland. Han har drivit ridskola i Hagfors under många år, först med engelsk inriktning, men han var sedan den som startade den första ridskolan i Sverige som var helt inriktad mot westernridning.
– Vi hade ridit för Rolf många gånger men nu hade han sålt sin verksamhet och flyttat till Karlstad. Vi tog förstås tillfället i akt och erbjöd honom att bli instruktör här. Det var ett riktigt lyft att få Rolf som instruktör, för nu kunde vi börja ta emot fler elever och antalet hästar växte. Idag har vi 20 hästar i verksamheten och ca. 75 elever som rider varje vecka, berättar Isak. Hästarna är av olika raser och bland-ningar, paint, quarter, arab, varmblod och ponnies.
Helgkurser populära
Grupperna försöker man hålla max sju deltagare på för att få en bra struktur på undervisningen. Man har även schaktat ut ett område bakom stallet som blivit en stor ridbana, med underbar utsikt över sjön Alstern. Arrangemanget med en utomstående instruktör är inte bara paret Isak och Lena nöjda med;
– Det är faktiskt riktigt skönt att efter så många år med egen verksamhet bara kunna komma hit och rida eller hålla lektioner utan att man måste ansvara för allting runtomkring, berättar Rolf i förtroende när vi möts.
Helgkurserna med Rolf brukar snabbt bli fullteckande. När vi kommer till Ulvsby är det trailkurs på schemat och vi är ett blandat gäng – både med egna hästar och ridskolans hästar. En stor del av dagen ägnas åt olika mjukgörande övningar som både ska göra hästen mjuk, smidig och lyhörd, men kanske framför allt få oss på ryggen att kunna manövrera hästens olika delar på ett mjukt och balanserat sätt. Inte alltid det lättaste. Dagen avslutas med att vi rider en enkel trailbana och plötsligt så har bitarna fallit på plats – genom att vi gjort helt andra övningar har vi övat upp vår egen balans och plötsligt går hästarna som vi vill genom banan. Fantastiskt!
Som avslutning på dagen på trailbanan sitter det bra med en god middag som serveras i den trevliga saloonen. Efter lite allmänt hästprat så blir det snart dags att dra sig tillbaka och det gör vi till en av ranchens mysiga stugor. En liten gång upplyst av månsken tar oss ett hundratal meter nedför backen till stugorna och vi faller snart i sömn.
Fantastisk uteritt
I gryningen nästa morgon stiger jag upp för att ta ett uppfriskande dopp i sjön som ligger ett stenkast från stugorna. Solen har knappt ännu tittat upp över sjön och den tidiga höstluften är uppfriskande.
Idag ska vi inte bara träna trail, det står även uteritt på schemat.
Efter ett trailpass som avslutas med att vi rider en bana äter vi lunch och packar in hästarna i transport för vidare befodran till Brattfors naturvårdsområde – ett unikt område där man kan se senaste inlandsisens avsmältningsförlopp. Brattforsheden är ett av Sveriges vackraste och mest välbevarade isälvsdeltan. Heden, som vid det första ögonkastet ser platt och enahanda ut, är vid närmare bekantskap överraskande kuperad och variationsrik. Här får vi tillfälle att verkligen känna på en uteritt i bästa tänkbara terräng. Turen går genom skog på stigar och högt runt “grytor” små sjöar med grönskimrande vatten. Vill man passa på att sträcka ut i långa, härliga galopper, kilometer efter kilometer så går det alldeles utmärkt.
Varför lockar western?
Vad är det då som lockar elever att prova på westernridning och vad är det som gör att de fortsätter med det undrar vi?
– Många ser westernridning som något coolt och man har bilden av en cowboy som rider mot solnedgången. Det lockar många och sedan får de upp-leva frihetskänslan av att ha kontroll över hästen även när det går i hög fart genom skogen då vi har våra uteritter, förklarar Lena.
– Westernridning ställer höga krav på samarbetet mellan häst och ryttare. Det krävs mer av hästen genom att den ska vara stabil och lugn för att fungera i rancharbete. Även om våra ridskolehästar inte arbetar på ranch så har vi samma krav på dem, fortsätter hon.
– Westernridning handlar såväl om kroppsmedvetenhet som styrka, balans och koordination. Fler och fler ser ridningen som en form av stresshantering och genom ridningen utmanar man sig själv att våga, vilket ger ett ökat självförtroende.
Mammor och svensexor
Det är en salig blandning av människor som söker sig till Ulvsby för att rida. Men den största målgruppen, förklarar Isak, är mammor i 40-årsålderna som red när de var unga och vill ta upp ridningen igen.
– Vi har även rätt mycket killar som rider, vilket få ridskolor kan stoltsera med. Många killar kommer hit första gången på svensexor. På företagsaktiviteter och svensexor kan man prova på att vara cowboy för en dag och testa på att rida lektion på ridbanan som vätter ned mot sjön. Sedan bär det av ut på trail-ride i skogen. Alla får i stort sett med någon galopp under turen också.
–Åter på ranchen väntar festligheter med god mat och dryck i saloonen, det blir cowboymat, linedance och sedan barhäng fram på småtimmarna.
Viktigt med många ben
Innan paret startade verksamheten var Isak marknadschef för ett bilföretag, men han kände att han egentligen skulle vilja göra något helt annat.
– Men kunskapen om marknadsföring har varit en viktig bit att ha med sig i starten av den här verksamheten, säger Isak.
– Våra kunskaper har kompletterat varandra, Lena kunde hästar och jag var bra på marknadsfrågor. Dessutom är vi båda väldigt sociala människor, vilket underlättar när man ska serva kunder på ett bra sätt.
Men det kanske viktigaste, menar Isak, är att man har många olika ben att stå på för att en verksamhet av det här slaget ska kunna överleva.
– Man får vara entreprenör och hitta bitar som kan ge avkastning. Det är svårt att få någon lönsamhet i att bara erbjuda turrid-ning. Vi har många olika delar i verksamheten; stuguthyrning, B & B, uteritter och ridläger. Men den största biten är faktiskt att vi erbjuder företag ett attraktivt paket för personalaktiviteter och kundträffar. Vi är även kontrakterat jourhem för ungdomar idag.
Framtidsplaner
Även om man hunnit med mycket de senaste åren så återstår några projekt som skall färdigställas.
– Vi planerar en utbyggnad av restaurangkök för att kunna tillaga mat för större sällskap. I nuläget anlitar vi catering när det blir många.
– Bordellen är nästan klar, men personal saknas, skämtar Isak, och det låter värre än det är. Ovanför saloonen är Lena i full färd med att inreda en budoir i tidstypisk stil, komplett med zinkbadkar.
Kanske en framtida bröllopssvit för westernintresserade hästentusiaster.