John Moore –  The Ribbon game

text: John Moore foto: Erika Moore, Philip Zanon

Det här är en övning som är mycket effektiv för att träna mjukgörning, flexibilitet, avslappning och korrekta positioner på hästen. Övningen är extremt värdefull för en hel rad andra manövrar eftersom det är hart när omöjligt att få hästen i en korrekt form och position i olika manövrar om den är stel och bjuder motstånd någonstans i dennes kropp.

Ribbon game

Jag kallar den här övningen för ”Ribbon game”. Detta för att formen på övningen liknar de rosettband man kan se vid inslagningen på amerikanska julklappar.

Det kan vara på sin plats att tala om att det var inte jag som uppfann övningen, men det är en av de övningar jag plockat upp under åens lopp då jag tränat och rehabiliterat hästar som utvecklat ett starkt motstånd i kroppen. Ett motstånd som gjorde det svårt för hästen att svara korrekt på mina signaler.

Vanligtvis, när jag får en häst med stel nacke och hals till en av mina clinics eller hem till mig, så lär jag ut hur hästen ska ge efter för tygeln åt vardera sidan genom att böja halsen sidvärts (lateral flexion). De flesta kan den här övningen vid det här laget och övningen används av många tränare som ger clinics, eftersom det är en väldigt effektiv metod för att lära en häst att slappna av musklerna i nacken. Om en häst har en styv och stel hals så kommer inget att fungera bra. Hovarna går inte i den riktning du vill ha dem eftersom hästen spjärnar hals och hovar emot ditt tygeltryck.

Måste vara flexibel

Om du verkligen ska få hästens hovar att gå dit du vill att de ska gå så måste du kunna be hästen flytta dem oberoende av var huvudets position är.

För att kunna göra detta korrekt måste du ha en häst som är avslappnad i hela kroppen och inte bjuder motstånd eller går mot tryck i någon del av kroppen. Detta även när du ber den om att öka energinivån.

Huvud och nacke måste vara flexibel och oberoende av vad fötterna gör oavsett om du står stilla, skrittar, travar eller galopperar.

När hästen väl har lärt att ge efter huvud och hals sidvärts är ”ribbon game” en väldigt effektiv övning för att lära hästen att slappna av i bogen, bakdel och bröstkorg. Med andra ord att släppa spänningar och stelhet som orsakar motstånd, i hela kroppen.

Övningen

Den här övningen kan du utföra nästan var som helst. En ridbana eller ett ridhus kanske är det ställe det flesta tycker är lättast att använda. Men det är alltså inte något krav utan en gårdsplan, ett gärde eller en otrafikerad skogsväg kan även fungera.

Börja rida i en båge mot staketet/väggen (se bild 1 föregående sida), vänd vid staketet i en cirkelform som går tillbaka till ditt tidigare spår, när du möter ditt gamla spår byter du till motsatt håll och fortsätter upprepa mönstret.

Många stela först

Till en början är många hästar väldigt stela i bog och/eller nacke. Det är nu du kan upptäcka att även om din häst ger efter bra i hals och nacke när ni står stilla så blir den stel direkt du försöker gå framåt och göra samma övning.

Målet med övningen är inte att vända hästen med en individuell pivotfot, utan snarare att pivotera med båda inre fötter i cirkeln. Detta försätter hästen i en böjd kroppsposition där den böjer ryggrad och kropp runt ditt inre ben, i en bågform.

Hästen ska vara böjd från nos till svans. När övningen utförs korrekt så ska den inre bakhoven trampa in bakom yttre framhov (se foto 2).

När du sedan byter riktning vill du att hästen går in i samma kroppsposition men åt motsatt håll, alltså böjd inåt i den andra riktningen.

Men som sagt, i början kommer du nog att erfara motstånd i hästens kropp. Många hästar ”tappar” inre bogen och försöker gena geom vändningen. För att korrigera när det händer lyfter du den inre tygeln, böjer nacken samtidigt som du lyfter och driver bogen tillbaka med din inre skänkel (se foto 3).

När du böjer hästen i en bågform i ena riktningen, förflytta din vikt mot din inre fot och titta ner på din fot när du böjer nacken. När du till exempel böjer åt höger, håll tyglarna i en upplyft position med din vänstra hand och använd din högra hand, längre ner, på din högra tygel för att böja hästens nacke – så som du gjorde när du lärde dig att få hästen att ge efter i halsen sidvärts (lateral flexion).

Precis som när du ber hästen att ge efter med huvudet åt sidan, be lätt med ett litet tryck i tygeln och släpp efter. Upprepa tills hästens huvud stannar kvar i den böjda positionen med bara en lätt kontakt (se foto 4).

När du byter riktning, släpp högertygeln med högerhanden och tag tag i båda tyglarna i en centrumposition med högerhanden. Tag sedan tag i vänstra tygeln, längre ner, med vänsterhanden och upprepa övningen åt detta håll. Förflytta din vikt mot din inre vänstra fot och titta ner på din fot när du böjer nacken på hästen.

Något som är viktigt att komma ihåg är att det tar ett tag att få en häst som är stel och styv i nacken att börja slappna av och göra övningen korrekt. Så när du börjar övningen, fortsätt efter staketet runt hela arenan/ridbanan tills du är tillbaka vid startpunkten.

Det kan tyckas långt men det är det inte, det är nödvändigt för att få övningen att fungera ordentligt. Under övnigen kan du stöta på hinder eller problem som du kanske måste ha hjälp att komma tillrätta med på en kurs eller clinic. Dyker du på ett problem, kontakta mig via email så hjälper jag dig eller kom med din häst till en av de clinics jag regelbundet har runt om i Sverige.

Stel som en pinne

Nyligen köpte jag en välstammad quartervalack som var stel som en pinne från topp till tå. Efter att ha lärt honom att ge efter huvud och nacke sidvärts var just den här ”ribbon game” det som hjälpte till att komma tillrätta med det extrema motstånd han hade i kroppen.

Det tog flera varv runt staketet på ridbanan innan han äntligen kunde släppa all stress i kroppen. Han har varit en helt ny häst sedan dess och övningen öppnade upp en ny värld för honom. Nu spinner och stoppar han, vilket hade varit en helt omöjlig uppgift innan the Ribbon game.

1.)

2.)

3.)

4.)

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …