John Moore: hur du lär hästen att stå stilla vid uppsittning

LR 8/2009
Text och foto: John Moore, www.johnmoore4horses.com

[private]

Har du problem med att hästen vill gå iväg innan du hunnit sätta dig tillrätta i sadeln, eller kanske innan du ens hunnit sätta foten i stigbygeln?
Det är ett vanligt problem som vi här ska diskutera – och försöka lösa.
Problemet har sina rötter i hästens rörelseinstinkt. Vi vill att hästarna ska behålla sin framåtbjudande energi, men vill lära dem att kontrollera energin så att de inte rusar iväg med oss i sadeln. De ska kunna fortsätta i den gångart vi valt utan att hela tiden hållas tillbaka. Vi vill även att de ska kunna stå stilla när vi ber om det och spara energin till när det behövs.
Ett bra exempel på det här är mänskliga atleter. Löpare till exempel som är lugna och samlade just innan ett lopp. Men i samma sekund startskottet går slår de på all sin energi. När loppet är över slår de av den igen och går lugnt tillbaka till sin plats. De behöver inte någon som håller kontroll på energinivån.
Det finns ingen anledning att inte en häst ska kunna lära sig samma sak. Faktum är att en vältränad häst har lärt sig detta.
Din häst visar otålighet eller förväntan inför det som komma skall. Hästen vet att det som följer efter du suttit upp är att hon ska börja röra på sig, därför blir hon otålig och börjar gå iväg innan du är klar. Har du otur så är hon startklar lite tidigare varje gång och så småningom hinner du inte få in foten i stigbygeln innan hon är iväg.


Lösningen

Ett vanligt misstag som folk gör när det här inträffar är att man försöker hålla in hästen medan man sitter upp och även att man drar i tyglarna för att backa upp hästen när man väl kommit i sadeln och hästen sätter av.
Problemet med detta är att hästen har en instinkt som vi kallar “opposition reflex”, vilket får den att gå emot tryck. Så när du håller tillbaka för att få hästen att stanna på plats, så säger hästens instinkt att den ska gå emot trycket och bjuda framåt. Så omedvetet kan du öka problemet att hästen inte vill stå still genom att hålla in den. Som inte det var nog så kanske du även lär hästen att skjuta upp huvudet.
Men vad är då alternativet?
Vad jag nu ska beskriva är ett sätt att vidarekoppla hästens framåtbjudande energi med en tygel. Detta på ett sätt som lossar hästens bakdel och stör hennes möjlighet att gå iväg.
När vi tränar hästen vill vi göra det lätt för den att göra rätt och svårt för hästen att göra det som är fel. När vi lyckas med det under uppsittningen kommer hästen att ångra sig och välja att stanna kvar.
För att det här ska fungera måste hästen först vara lugn och avslappnad. Den måste även kunna flexa, böja på nacken. Att lära den det kommer du även att ha nytta av när du rider hästen. Detta lär du från marken först och sedan från sadeln. Hästar som har blivit mycket slitna i munnen kommer instinktivt att spänna sig och bli styva i nacken när de känner tygeltrycket.
Ett varningens ord innan du börjar. Den här tekniken är inte avsedd att användas på en skenande häst eller en häst du tappat kontrollen över. Har du problem med skenande häst eller vill få tillbaka kontrollen över en häst som springer så kan du inte dra dess huvud åt sidan eftersom det lätt kan resultera i att hästen faller. Om du upplever att du tappar kontrollen över hästen och den riskerar att rusa iväg eller skena – avsluta omedelbart och sök hjälp, av mig eller av någon annan erfaren tränare som kan använda tekniken för att få en häst att stå stilla medan man sitter upp.
Var tålmodig när du tränar och ge inte upp efter några försök. Om du verkligen har lagt manken till, men fortfarande står och stampar på samma plats – då är det dags att söka hjälp med problemet.


Så går du tillväga

1. Börja genom att stå bakom hästens vänstra skuldra med din högra hand nära eller på sadelhornet. Håll högra tygeln, som ska vara helt lös, i handen.
Använd vänster tygel som du har i vänster hand och be mjukt hästen att ge efter, böja huvudet åt vänster – utan att hovarna förflyttas. (fig. 1). Det här kräver lite finess. Fråga efter lite ”flexning” och direkt när hästen ger efter det minsta mot vänster, släpp efter tygeltrycket och låt hästen slappna av. Klia hästen på halsen en stund. Du ska upprepa det här tills hästen gradvis slappnar av i nacken och tillåter dig att föra huvudet så långt att mulen skulle nudda din fot om du satt i sadeln. (fig. 2). Det är viktigt att du står bakom skuldran så att din kropp är nära den position den kommer att vara i när du sitter i sadeln.
Din vänstra hands position ska vara  nära den position den skulle vara om du satt på hästen. Detta för att tygeltrycket skall komma från rätt vinkel. När du sedan lär hästen samma övning från sadeln så kommer den att känna igen den.
Beroende på hästen så kan den här övningen gå rätt snabbt… men det kan ta flera lektioner att få en häst med oflexi­bel nacke att äntligen ge efter. Men om det är så att det är din ridning som orsakar hästens styva nacke så kommer du inte att få hästen att slappna av i nacken. Därför kan man inte se den här övningen som en isolerad övning för att komma tillrätta med ett problem. Om du lyckas med den eller inte beror på hur ridningen i övrigt ser ut.

2. Nästa steg är att flexa hästens huvud till vänster, precis som ni gjorde tidigare, men nu ber du den hålla kvar huvudet några sekunder. Om den försöker dra tillbaka huvudet eller börjar gå runt, vidhåll din förfrågan att den ska hålla kvar huvudet och stanna i position när den går runt. Vänta tills  hästen slutar röra på sig. Om du ber för hårt med tygeln är det detta som får hästen att flytta sig, då kanske du inte kan stanna i position. Så kom ihåg att använda lite finess och lirka huvudet runt. När hästen flexar utan att trampa runt – vänta tills den vickar sitt huvud lite mot din hand för att få mer slack i tygeln – släpp då efter genast och låt hästen bli rak på en lös tygel.
Viktigt: Din vänstra hand ska hålla tygeln – inte dra i den. När du håller så kan hästen ge efter för tygeln för att få lite slack. Men om du drar i tygeln så känner du inte när hästen ger efter.
3. När hästen villigt kan ge efter i nacken i sidled och hålla kvar positionen är det dags för nästa steg.
Stå i samma position som tidigare, flexa hästens nacke för att böja den mot vänster, sätt vänster fot i stigbygeln (fig. 3).
Om hästen börjar gå, stanna kvar i samma position. Hästen kommer att cirkla runt dig, så håll bara nacken böjd med din hand mot sadelhornet, hoppa med runt till hästen stannar. Ha tålamod, det kan ta en stund. När hästen stannar, ta ned foten, vänta tills hästen är avslappnad och släpp huvudet, ge lång tygel. Gör detta upprepade gånger tills den står stilla med böjd hals när du tar foten mot stigbygeln.
Viktigt att du inte sitter upp ännu! Genom att använda bara en tygel så får du hästen att cirkla istället för att gå rakt fram och du trycker inte på “opposition reflexen” som får hästen att slänga upp huvudet. Istället tar du huvudet nedåt i en böjd, flexad position, vilket är mera önskvärt. På det här sättet blir det oönskade beteendet (att gå iväg) betydligt svårare för hästen. Det blir lättare att bara slappna av och stå stilla. Du åstadkommer detta utan att komma i en konfliktsituation med hästen. Att dra bakåt med två tyglar kan vara konfliktladdat om hästen inte förstår hur man ger efter för tygeltryck.
4. När hästens huvud är flexat i sidled och den håller kvar där så stiger du upp i stigbygeln, men var kvar i en upprätt position vid sidan, svinga inte över benet. Stå i stigbygeln lutad över sadeln så att sadeln inte glider snett av din tyngd, eller hästen kommer i obalans. Med andra ord – hitta en balanserad position med foten i vänstra stigbygeln. (fig. 4).
Om hästen börjar gå, stanna kvar i samma position. Håll bara nacken böjd med din hand mot sadelhornet, stå kvar tills hästen stannar. När hästen stannar och slappnar av i nacken så att tygeln slackar, kliv ned och ge efter helt. Upprepa detta tills hästen står stilla när du står i stigbygeln.
Bli inte nedslagen om det tar några minuter innan hästen stannar eller om hästen försöker få bort huvudet. Det är bara vad man kan förvänta sig av en häst med styv nacke och denna dåliga ovana.
Det är viktigt att du böjer hästens nacke tillräckligt mycket i de här övningarna för att motverka hästens hävstångseffekt, om du bara böjer nacken lite så kommer hästen genom sin hävstångskraft att dra tillbaka huvudet.

5. När hästen kan stå stilla då du står upp i stigbygeln så är det dags att gränsla den. Gör allting med fortsatt flexad nacke. Viktigt att du placerar din vänstra hand framför vänster lår och låst i en position mot sadeln  (fig. 5). På det här sättet så drar du inte i hästen utan hästen drar snarare i dig. När din hand är låst i den här positionen är det lättare för hästen att inse var hon får eftergift, när den ger efter för tygeltrycket. Om den går iväg, sitt kvar i samma position tills hästen slutar cirkla. Vissa hästar cirklar några minuter innan de stannar.  När hästen stannat, sitt kvar en stund och ge efter när du känner att hästen slappnat av.
Det är viktigt i alla steg av övningen att du inte släpper efter om hästen försöker dra undan huvudet eller går runt. Ge bara eftergift när du känner att hästen ger efter sitt huvud, är avslappnad och har slutat röra sig runt.

6. När alla ovanstående steg flyter bra ska du börja samma övning med en lös tygel där hästen står rakt. Stå vid sidan om hästen med din högra hand på hornet, hållande en väldigt lös höger tygel i handen. Ta tag i vänster tygel så långt fram så att du direkt kan flexa hästens nacke om den försöker gå iväg. Ta tag i manen med vänster hand samtidigt som du håller tygeln, och då med slack på tygeln så att du inte tar i munnen. På det sättet ger du hästen frihet, men du kan omedelbart ta tag i hästen om den går. Att ta tag i manen ger dig något att hålla i om sadeln glider när du sitter upp. Men vid det här laget kommer hästen förmodligen att stå stilla vid uppsittningen.
Men, om hästen börjar gå medan du sitter ned i sadeln, böj halsen omedelbart och ta ned huvudet till vänster, lås din vänster hand vid hornet och vänta tills hästen stannat och slappnat av. Efter ett par sådana tillrättavisningar kommer hästen förmodligen att stå kvar lugnt medan du sitter upp.
En till viktig sak att tänka på: Du ska ta bort det som hästen förväntar sig. Så när du sitter upp – sitt kvar utan att röra er framåt – det den förväntar sig. Vänta innan ni startar och ibland kan ni bara vara stilla och sedan kliver du av. När du rider iväg, sitt stilla på hästen minst 30 sekunder innan.
Det kan ibland kännas hopplöst när man inte är van vid övningen och hanterar en besvärlig häst, men misströsta inte.  Ovanstående steg kan behöva justeras beroende på häst och omständigheter och du kan stöta på problem som jag inte gått igenom i artikeln.
Tänk framför allt på din säkerhet och om du känner dig osäker eller okvalificerad för uppgiften. Sök hjälp!
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.