John Moore om separationsångest

LR 7/2009
Text: John Moore, www.johnmoore4horses.com

[private]

För att kunna lösa problem som uppstår med hästen så måste man alltid börja med att fundera på varför hästen beter sig på ett visst sätt. Därefter tittar man på olika sätt att lösa problemet.


Varför separationsångest?

Problemet med separationsångest kommer från en av hästens starkaste instinkter, den att den är ett flockdjur. Detta orsakar separationsångest när den inte får komma till sin flock. Flockdjursinstinkten är ett naturligt behov för många djurarter men när vi domesticerar en häst måste vi få den att göra saker som är onaturligt för den, som att ridas eller åka i transport. Vi vill också att hästen ska vara trygg och avslappnad när den är separerad från sin flock.
För att komma dithän med sin häst krävs en del arbete och tid, men viktigast av allt; att du har en genomtänkt plan för att skapa lugn och tålamod hos en häst som är skild från flocken.
Att lära en häst att stå tålmodigt uppbunden är ett väldigt effektivt sätt att få den att komma över sin separationsångest. Det har även flera positiva sidoeffekter när du rider såväl som när du tränar. Vi får komma ihåg att hästen är ett i grunden bekvämt djur som helst gör ingenting och i det sinnestillståndet är den helt lugn. Men när den binds upp separerad från sin flock kommer du att se tydliga tecken på att hästen blir stressad eller okomfortabel. Att stå uppbunden på ett ställe får hästen att känna sig obehaglig till mods s. Den börjar agera med instinktivt beteende som svar på oron över situationen. Om du nu låter hästen komma tillbaka till sina vänner eftersom du inte står ut med att se hästen orolig så har den snabbt lärt sig att det här är det bästa sättet att agera när den blir uppbunden.
Att bli uppbunden blir därmed ett effektivt sätt att få hästen att visa sina sämsta sidor. Hästen får under inga omständigheter, någonsin, avsluta ett träningspass vad det än gäller, på ett negativt eller oönskat sätt. Att avsluta ett pass där hästen stått uppbunden och är ett emotionellt nervvrak  kommer att befästa en permanent association mellan att bli uppbunden och att bli stressad.


Lösningen på problemet

Hur svårt det än låter – hästen måste stå kvar uppbunden och om nödvändigt trötta ut sig själv. Detta tills hästen har kommit på att skrapa i marken, svettas och snurra runt inte tar honom någon vart. Han ska komma till insikten att när han står avslappnad uppbunden är det faktiskt ganska lugnt och skönt. Den här omvändelsen kommer rätt snabbt för unga häster som just börjat tränas. Det kan ta mycket längre tid för vuxna hästar som uppträtt illa i många år – och belönats genom sitt beteende.
Om hästen är av den typen som kastar sig bakåt och sliter i repet kan man gå tillväga lite annorlunda än jag beskriver nedan. Men så länge din häst ”bara” är stressad och orolig så kommer du troligtvis att kunna lösa problemet genom att följa nedanstående:
Var beredd på att första uppbindningssessionen kommer att ta en stund av din tid i anspråk. Börja inte på aftonen eller kvällen. Börja på morgonen för det är inte ovanligt att de tuffaste fallen tar hela dagen på sig innan de börjar titta efter ett alternativt sätt att reagera och bli lugna.
Ge inte upp bara för att du tycker det tar för låg tid.
Bli inte stressad själv för att hästen är stressad och ser olycklig ut. Det är helt OK att hästen gör sig själv olycklig för det får den att tänka på alternativa lösningar på problemet – till exempel som att slappna av och stå lugn. Alltför många människor stressar upp sig själva om inte allt runt dem är lugnt och skönt, men de tillåter aldrig processen som leder dit att ta sin tid.
När ögonblicket kommer då hästen äntligen står stilla, låt den stå kvar där och reflektera över vad den just lärt sig. Att släppa hästen för tidigt kommer att skapa otålighet och det oönskade beteendet startar om igen.
När hästen stått lugn ett bra tag går du fram till den och borstar eller pratar med den. Ditt mål är att skapa en association av lugn och behag hos hästen  när den binds upp. Om skrapning eller stress börjar om så går du från hästen och väntar tills den är lugn igen. Upprepa proceduren och då hästen står lugnt när du pysslar med den så är det rätt tillfälle att släppa ut den i hagen till kompisarna.
Oftast tar övningen längst tid första gången och de följande sessionerna kommer tiden förmodligen att bli kortare och kortare.
Förbered dig på ett par veckors övning för att permanenta beteendet hos hästen. Tänk på att hästen kan falla tillbaka till sitt gamla beteende när kunskapen inte underhålls.
Fördelarna med att lära en häst stå stilla uppbunden är många. De flesta hästar som inte kan stå stilla för att korsa en trafikerad väg har aldrig lärt sig att koppla av på ett ställe. Problem med hästar som exploderar i hästtransport är ofta relaterade till att hästen inte lärt sig koppla av på ett ställe. Att lära sig stå uppbunden lär hästen tålamod och reducerar stress, det gör varje träningssession mer produktiv.


Tänk säkerhet

Det är viktigt att du tänker på säkerhet. Varje gång du binder upp hästen skall det ske på ett sådant sätt att alla risker – för hästen och omgivningen – minimeras. Detta inkluderar den typen av knut du knyter, vilket rep du använder, grimmans konstruktion och platsen du binder upp på.
Vissa tränare instruerar att du alltid bör binda hästen med grimma/rep som går av om hästen får panik. Det är inte vad jag rekommenderar. En lösspringande häst på en parkering är farlig både för sig själv och de som kommer i vägen. Dessutom får du ett nytt problem på halsen. En häst som lärt sig bryta sig loss när den är bunden kanske en dag står på en plats där den inte kan kasta sig loss. Detta kan få ödesdigra konsekvenser. Hästen kämpar hårdare för att komma loss och skadar sig själv på kuppen.
Det finns metoder att på ett säkert sätt visa hästen hur man står lugnt uppbunden. Om du är osäker om sättet du binder upp hästen på är riskfritt eller om du har andra problem med uppbindningen, såsom att hästen kastar sig, bör du konsultera en professionell hästtränare.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.