Jonna Gullbergs träningstips: sitsen avslöjar allt

LR 5/2009
Text: Jonna Gullberg/Åsa Wikberg

[private]

Jag skulle vilja uppmana alla ryttare att ta hjälp av en tränare just för att komma till rätta med sin sits. här ska jag berätta mer varför.
Om man har en korrekt sits så har man balans mitt på hästen. En korrekt sits gör att man sliter mindre på hästen och därmed undviks skador och andra problem som uppstår av en dålig sits.
Många ryttare har en tendens att glida åt sidan, antingen åt höger eller vänster. Att man sitter snett på hästen något enstaka ridpass kanske inte leder till några större problem, men om man gör det dag efter dag under en längre period så kan man kallt räkna med att problem uppstår.
För att hästen skall kunna balansera upp den sneda sitsen så utvecklar den mer muskler på ena sidan. Om sedan hästen får upp en ryttare som lutar åt andra hållet får hästen problem att kunna balansera upp åt andra sidan.
Ett vanligt problem som uppstår är att hästen börjar dra åt ett håll eller ställer sig åt ett håll när man rider och det här känner man tydligt när man rider rakt fram.
De flesta som sitter snett har ingen aning om att de gör det och de känner inte att hästen inte går rakt. Därför tycker jag det är viktigt att man tar hjälp av en proffessionell tränare som kan hjälpa en att se om man sitter snett åt något håll eller lutar kroppen på ett felaktigt sätt.
Det kan finnas fler anledningar till att  ryttaren börjar luta sig åt ett håll. En anledning är förstås att hästen drar åt det andra hållet. Då börjar man som ryttare försöka kompensera upp hästen. Ofta är det något som hästen gör som får ryttaren att börja luta sig åt något håll. Detta sker oftast omedvetet.
Även utrustningen kan vara orsak till att man sitter snett. Kanske inte sadeln sitter bra på hästen och glider åt ett håll. Ryttaren kan även vara sned i sin egen kropp, ha ett kortare och ett längre kortare ben, vara sned i ryggen etc.


Egna balansen

Det gäller att veta hur man skall sitta med skänkel, med sits och med överkropp för att få bäst balans och här finns det inte EN sanning utan det skiljer mellan olika grenar inom westernridningen. Den lodräta sitsen har man vid många tillfällen men det kommer även tillfällen då man inte kan behålla den lodräta sitsen av praktiska skäl, tex vid stopp i reining, vid cutting etc.
En lodrät sits är att axel, höft och häl är i en lodrät linje och att man har tyngd i stigbyglarna när man rider. Sitsen är olika beroende på vilken klass man rider. I t ex reining så kan sitta mycket mer ned i sadeln medan man i horsemanshipen rätar upp sig mer. Korrekt sits är mycket mer än bara en lodrät sits, att man från sidan och bakifrån skall sitta rak. Man kan även med sin egen balans påverka hästen på ett bättre sätt.


Sitsen talar om vem du är

När jag som tränare hjälper ryttare så kan deras kroppspråk ganska snart tala om vad de tycker om sin ridning och vad för slags problem de har . Om man har problem med en galoppfattning med sin häst så kan jag få reda på om ryttaren tycker det är jobbigt att fatta galopp eller om han inte berörs av det. Genom sitt kroppsspråk talar ryttaren om ifall det är ett probem för hästen eller om det är lätt för hästen att utföra en manöver. En del ryttare berättar till på köpet om de tycket att de gjorde ett bra eller dåligt arbete.
En bra sits kan få ridningen att se mycket lättare ut. Om en och samma häst har två ryttare så kan en ryttare med bra sits få en häst att se lättriden ut och vise versa.
På tävlingsbanan ger domaren ofta en score för helhetsintrycket. Eftersom sitsen och kroppsspråket berättar så mycket så har det stor betydele för själva bedömningen. Tro det eller ej, men man kan även med sin sits och kroppsspråk dölja en hel del för domarna om man vill. Om jag tävlar min häst och får en dålig galoppfattning  men med min sits och hållning ignorerar detta så kommer inte heller domaren att fästa så stor vikt därvid.

www.jonnagullberg.se

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …