Kan Kronofogden Ta Din Häst?

Vem som helst kan vända sig till Kronofogden för att få hjälp med att få tillbaka pengar som någon är skyldig en. När Kronofogden får ett uppdrag börjar arbetet med att leta efter pengar eller egendom hos den som är skyldig pengarna. När Kronofogden hittar egendom säljs den på auktion så att den som lämnat ett uppdrag till myndigheten kan få betalt. Kan denna egendom också vara en häst?

 Text: Gorm Lind
Foto: istockphoto.com

 

Det finns situationer när Kronofogden kan ta en häst som inte ägs av den som hamnat i Kronofogdens register. Hur tänker Kronofogden här? Vad behöver ägaren ha eller göra för att få tillbaka hästen? Eller går det inte att få tillbaka hästen?

Vad händer när Kronofogden tar hästen? Står den kvar i samma uppställning eller hamnar den någon annanstans? Hur lång tid tar det innan hästen säljs från det att Kronofogden utmätt hästen?

När en häst utmäts, tar Kronofogden alltid med sig den eller finns det omständigheter som gör att hästen får stå kvar i stallet?

Om man som ägare får sin häst utmätt, trots att man själv skött sin ekonomi fläckfritt, vad kan man göra?

Så här kan det se ut:

Exempel 1

Fråga: Jag har min häst inackorderad hos en gårdsägare. Det är jag som dagligen sköter och brukar hästen. Gårdsägaren har inget mer med hästen att göra än att den står i hans stall. Om gårdsägaren hamnar hos Kronofogden, kan då min häst bli föremål för utmätning trots att jag står skriven som hästens ägare i rasregister?

Svar: – I och med att hästen står hos gårdsägaren kan Kronofogden förutsätta att hästen tillhör honom, det vill säga att han har hästen i sin besittning. Gårdsägaren behöver säga (invända) att hästen inte tillhör honom och exempelvis visa på ett avtal med hästägaren för att Kronofogden ska kunna ta ställning till informationen alternativt meddela den som enligt avtalet står som ägare för hästen att den utmätts. Kronofogden meddelar hur man går tillväga för att klaga på ett beslut om utmätning. Sedan är det tingsrätten som tar över och värderar eventuell bevisning, förklarar Jaana Suomi på Kronofogden. Hon fortsätter:

– Kronofogden försöker sälja hästen så fort som möjligt; dels finns det lagkrav på inom vilken tid myndigheten ska försöka sälja, dels är det en kostnad att ha hästen stående (vilket i sin tur minskar det exekutiva värdet eftersom kostnader som uppstår efter utmätning ska betalas med de pengar som kommer in vid en försäljning).

– Däremot flyttas sällan hästen från stallet. I stället brukar stallägaren få ett förbud att flytta hästen därifrån eller låta lämna ut den till någon annan än den som Kronofogden bestämmer, berättar Jaana vidare.

– Ett tips är att som privatperson kolla upp om den man ska hyra stallplats av finns i Kronofogdens register. Har man person- eller organisationsnummer kan man få reda på om någon har skulder hos Kronofogden genom att ringa ett samtal till myndigheten.

– Ha också tydliga skriftliga avtal. Det minskar risken för utmätning av just din häst i en liknande situation, rekommenderar Jaana.

– Stallägaren har 3 veckor på sig att överklaga en utmätning. Hästägaren har obegränsad tid att klaga. Men när hästen väl är såld kan det vara svårt att få tillbaka den utan det man får tillbaka är pengar. Ett överklagande hanteras i allmän domstol och inte av Kronofogden.

Exempel 2

Fråga: Jag är fodervärd för en häst som jag heltid har hand om sedan 2 månader tillbaka. Ägaren ska ha tillbaka sin häst om 1 år på grund av utlandsstudier. Dessvärre har jag inte kunnat betala alla räkningar och jag riskerar nu att hamna hos Kronofogden. Kan Kronofogden ta hästen trots att hästen inte är min?

Svar: – Kronofogden utgår från att det som finns hos den som har skulder också ägs av denne.  Med andra ord, har fodervärden besittning av hästen utgår vi från att fodervärden äger den. Fodervärden behöver säga (invända) att hästen inte tillhör henne och exempelvis visa på ett avtal med hästägaren för att Kronofogden ska kunna ta ställning till informationen alternativt meddela den som enligt avtalet står som ägare för hästen. Kronofogden meddelar hur man går tillväga för att klaga på ett beslut om utmätning. Sedan är det tingsrätten som tar över och värderar eventuell bevisning, förklarar Jaana.

– Det är endast myndiga personer som kan ingå avtal. Är person i fråga yngre, måste målsman skriva under.

Exempel 3

Fråga: Jag är inte myndig ännu, men äger en häst som mina föräldrar köpt till mig. Min pappa har nu hamnat hos Kronofogden.

Svar: – Om det handlar om en ungdom som fått en häst av sin förälder/sina föräldrar, kan den utmätas för en förälders skulder om det inte finns exempelvis ett gåvobrev som säger att hästen är barnets, förklarar Jaana.

– Generellt sett kan man säga att hästar inte är det första man tar vid en utmätning om det finns annan egendom att välja på.

 

Vill du veta mer om Kronofogdens uppdrag och handläggning? 

Gå då in på www.kronofogden.se

Om The editors

Se också

Podcast “Vilket Hästjobb”

Johanna Davidsson och Malin Svensson deltog i avsnitt 27 av Vilket hästjobb! podsändning.De berättar där …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.