Koliktider – här är tipsen!

Att hästen drabbas av kolik är aldrig kul, minska risken för att hästen ska drabbas med hjälp av våra smarta tips!

Vilka symptom visar hästen vid kolik?

Symptom vid kolik kan variera, men de vanligaste symptomen på kolik är att hästen verkar dämpad och rastlös, den skrapar med framhovarna, viftar mycket på svansen, lägger sig och reser sig ofta, sträcker på sig, rör huvudet mot buken, minskad aptit, nedsatta tarmljud och minskad avföring. I allvarligare fall rullar hästen sig mer än normalt.

Kolik innebär ”smärta från mag-tarmkanalen” och handlar inte om en enstaka sjukdom utan kan orsakas av flera olika anledningar.

Vardagstips i koliktider:

För att minska risken för kolik, finns det några viktiga tips man kan tänka på:

  • Undvik snabba foderbyten, ”smyg in” nytt foder i en period på cirka 2 veckor.
  • Håll koll på att och hur mycket din häst dricker, speciellt under den kalla perioden då vattnet blir väldigt kallt och hästarna kanske inte vill dricka lika mycket. Om det är möjligt bör man försöka undvika låg temperatur på vattnet.
  • Bra tips för att hjälpa upp hästens vattenkonsumtion är att låta hästen dricka ur stilla vattenspegel, har man vattenkopp är det viktigt att det är ett bra vattenflöde (18 l/min).
  • Var noga med att ge ett grovfoder av bra kvalitet i mängder som tillgodoser hästens behov, gärna uppdelat på flera mål/dag.
  • Undvik att utfodra direkt på marken, speciellt om det är väldigt lerigt eller sandigt.
  • Motionera hästen regelbundet.
  • Ha en genomtänkt avmaskningsrutin. Ta regelbundna träckprov och behandla med lämplig behandling.

Vad ska jag tänka på när jag utformar foderstaten?

Om det passar in i foderstaten kan det vara en god idé att utfodra med fodermedel som innehåller mycket vatten, mash exempelvis. Försäkra dig om att hästen får tillräckligt mycket grovfoder och se över så det finns tillräckligt med fibrer och inte för mycket stärkelse i foderstaten. Behöver man komplettera sitt grovfoder med kraftfoder kan KRAFFT Performance Low Starch vara ett passande alternativ då den innehåller 23% fibrer och endast 4% stärkelse. Loppfrön (psylliumfrön) kan verka smörjande på mag- och tarmsystemet och kan tillsättas i foderstaten efter konstaterat behov och under en kortare period (ca 1-3 veckor).

 

Vill du ha hjälp att utforma en foderstat till din unika häst eller fler smarta tips och råd kan du alltid ringa eller maila Krafft, 020-30 40 40 eller direct@krafft.nu. Det kostar såklart ingenting och du behöver inte vara kund, men när du får rekommendationer så utgår man från Kraffts produkter.

–Det är ju dessa vi kan och som vi jobbar med.

 

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …