Köpa unghäst för första gången

Många människor väljer vanligtvis att köpa sin första häst grundutbildad (inriden). På köpet får man intränade signaler som hästen lärt sig tidigare i livet. Jag träffar ofta människor som har flera års erfarenhet av hästar, vissa har haft häst hela livet, men för första gången ska köpa en unghäst.

Det är kul och spännande med föl och unghäst men vad är det egentligen som skiljer sig mellan unghäst och vuxen häst?

Det lilla fölet växer snabbt från liten till stor. Det händer otroligt mycket under den här tiden i hästens liv. En unghäst kan vara i stort behov av uppmärksamhet. Den är ifrågasättande och letar efter en trygg ledare och förebild. Det viktiga här är att förstå att unghästar ofta inte har något tidigare att relatera till. Allt man gör med en
unghäst är utbildning. Man kan nästan jämföra med barn som ska lära sig någonting. Barn testar gränser för att lära sig vem som bestämmer och ju mer konsekvent man är, desto mindre energi kommer att gå åt nästa gång man ber om samma sak. När en häst visar ett oönskat beteende måste vi vara konsekventa.

Ett exempel: Jag kommer ut till en kund som har en 2-3 åring som inte är inriden. Den är inte mer än ledd mellan stallet och hagen. Min fråga är: –Vad vill du ha hjälp med?

Kunden: –Han stegar och sparkar när jag leder honom till och från hagen.

Så vad orsakade det här?
Den unga hästen har kanske varit ihärdig och ägaren har gjort vad den har kunnat för att få slut på det oönskade beteendet. Eller så är det bara så att den aldrig har fått lära sig några signaler.

En bra början kan vara att lära hästen att aldrig vara inom en arms längd ifrån vår kropp. Att du har en osynlig bubbla runt dig som hästen inte ska komma in i, om den inte är inbjuden. Om hästen lär sig det har man börjat sätta en gräns som hästen kommer att respektera. Man kan lära hästar att förstå mycket små signaler men hästen måste lära sig att den lilla signalen är mycket viktigt.

Jag brukar ge hästen min önskade signal, vänta 1 sek. sedan förtydliga den. Jag ser till att jag får igenom det jag önskar genom att använda mycket energi och vara tydlig i kroppsspråket. Sen börjar jag om igen med min lilla signal. Repeterar tills jag får framsteg.

Om jag ska får en häst att vilja samarbeta måste jag låta hästen pausa i framstegen. Det betyder att jag avbryter när hästen har gjort små framsteg och inte fortsätter att mala det som hästen redan visat att den förstår. På så sätt lär sig hästen att min idé betyder mindre jobb än om hästen själv får bestämma.

Det är mycket som vi ska lära hästarna och inte ta för givet att dom kan, som vi många gånger gör med äldre hästar. En unghäst vet inte vad backa betyder, inte heller lyfta på hovar, flytta bakdel, flytta framdel, ge efter för grimman – ja listan är lång! Det krävs många timmar av utbildning och den tid och det arbete du lägger på hästen när den är ung kommer du att ha nytta av resten av hästens liv.

Sammanfattningningsvis vill jag ge dig som ska köpa unghäst att ta reda på den information som krävs för att skaffa unghäst.

Skapa eller följ en utbildningsplan som talar om hur du ska gå tillväga. Håll fast vid din plan och var konsekvent, då är chansen större att du kommer lyckas.

Kom ihåg att ha mängder med tålamod. Blanda aldrig in dina personliga känslor när du tränar hästen. Bli aldrig arg eller ledsen på din häst och ta inte med såna känslor in i din träning.

Kom ihåg att hästen förstår  skillnad mellan att få anstränga sig mer när du tycker att hästen gör ett oönskat beteende. Den lär sig också snabbt  att eftergift är belöningen när den gör ett önskat beteende.
Lycka till!

Kenny Green Pettersson

Missa inte nästa nummer! Prenumerera nu! www.luckyrider.se/prenumerera

DSC_0897

 

 

 

 

 

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.