Det är få amatörer förunnat att lyckas rida in och utbilda sin unghäst själv! Men med en tränare vid din sida kan du fortlöpande utbilda både din häst och dig själv.Vad börjar man med och vad är viktigt att ta hjälp med?
Lucky Rider nr 1/2011Text och Foto: Mia Kristoffersson
Efter år av tragglande med ofärdiga hästar eller kanske snarare, för att vara korrekt, hästar som aldrig nådde dit jag tänkt mig, satte jag mig ner för att titta på vilka alternativ jag hade för att köpa en ny häst. Ekonomin tillät inte på långa vägar en färdigutbildad häst. Men kostnaden fördelat över betydligt längre tid skulle funka och då skulle jag ändå få den häst jag önskade, fast inte på en gång och inte utan hjälp. [private]
Är det något man kommer fram till genom åren är det dels hur lite man kan men också hur lite tid man har i förhållande till hur mycket som behövs för att få fram en riktigt bra och trevlig amatörhäst. Detta i sin tur innebär att om man väljer att köpa en unghäst, bör man med lite självrannsakan ta hjälp på dom områden man inte helt behärskar eller har tid med.
Hästen
Efter lite letande hittade jag min blivande drömhäst, rätt stam, rätt start i förhållande till ålder och rätt prislapp. Men inte minst, kanske det viktigaste av allt, rätt kemi. Fast i ovan nämnd ordning.
När man köper sig en ny häst ska man ju tänka på att det nästan alltid är billigare att köpa färdigt, om man tittar på slutnotan vill säga, men har man inte möjligheten till ett samlat stort inköp, kanske man kan lägga lite slantar efterhand på tränarhjälp eller kanske rent av lämna iväg sin ögonsten till en duktig inridare och tränare. I båda alternativen är regelbunden kommunikation och en gemensam målsättning tillsammans med tränaren viktigt. Det är också viktigt att man tränar sig själv samtidigt, det räcker inte med att hästen lär sig, du måste också kunna, dels för att upprätthålla hästens nytillkomna kunskaper men också för att ni sedan gemensamt ska kunna komma vidare.
Steg 1
Det första jag gjorde var att ta kontakt med en erkänt duktig inridare. I mitt fall skiljer jag på inridare och utbildare. Många tränare gör både och, men som i vilket annat yrke som helst är man kanske bättre på det ena och sämre på det andra.
Så för steg 1; uppsittning, styrning, framåt, bakåt, skritt, trav och galopp valde jag att anlita Moréno Söderlund.
Moréno har många års erfarenhet av att rida in unghästar. Han har bland annat arbetat som just inridare hos Shane Mosele.
Moréno har också varit flitigt anlitad på bland annat High Chaparral och på film, som stuntryttare. Men i första hand är han en hästman med fin känsla, ett otroligt lugn och oändlig kunskap om unga hästars beteende. Dom första stegen i hästens utveckling och inlärning är mer avgörande än man tror, därför är det så viktigt att det blir rätt från början. Massor av beröm och positiv förstärkning är Morénos metod. Och det känns viktigt för mig att den som jag tar hjälp av, delar min egen grundfilosofi kring hantering och ridning.
Som glad amatör kan man ha en bra grundfilosofi, rätt plan men sakna vissa delar som gör att man lätt blir osäker på bland annat hästens svar på ens kommandon. Det är ofta här den första fällan finns. Har man en känslig häst, genomskådar den snabbt ens egna svagheter och tar lätt överhanden i rang.
Helt plötsligt befinner man sig i en situation där hästen lär dig och inte tvärtom. Känner man därför minsta tvekan på sin egen kunskap eller erfarenhet är detta absolut något som är värt att lägga tid och pengar på. I det här skedet bestämmer man ofta hästens och ens egen gemensamma framtid.
Insikt
Jag som gjort misstaget att tro mig själv om mer än vad jag klarar, har därmed ödat många timmar på att försöka rätta till de misstag jag gjorde i början och bestämde mig redan från början att den här gången ska jag ta proffshjälp för att ge både häst och mig själv dom bästa förutsättningarna utifrån vad vi kan, förmår och har råd med.
Starta i tid
Moréno och jag träffades för första gången en tidig vårdag. Tanken var att göra dom första stegen under våren, låta hästen gå på sommarbete för att de nyvunna kunskaperna skulle få landa lite och sedan börja utbildningsfasen. Tid är viktigt i all hästträning, men kanske extra viktigt under startsträckan. Man får inte ha för bråttom, men det är lika viktigt med kontinuitet. Gör upp ett schema, med vad som ska tränas när och hur ofta. Inget man kanske slaviskt behöver följa, men det underlättar för att se att utvecklingen går framåt.
Tiden är också viktig i form av att man har den. Stress och försök att skynda är inget gynnsamt. Det måste få ta den tid det tar. I början blir träningspassen ofta korta. Dels för att den unga hästens tålamod inte är så stort dels för att det även för hästen är jobbigt att lära sig nya saker, så att sluta träningspassen i tid är lika viktigt som att genomföra dom.
Hur lång tid tar det?
Själva inridningen tar så klart olika lång tid för olika hästar och människor. Lämnar du din häst till ett proffs, kan grunden vara satt redan på en månad, men ibland behövs kanske både två och tre månader. Det beror på hur mycket förarbete som är gjort men också på hästens mognad, ålder och fysiska förutsättningar.
En unghäst kommer in i växtfaser där dom kan ”knaka” iväg mycket på kort tid. Det är viktigt att se detta och att hålla koll på tillväxtzonerna. Ofta får hästen växtvärk och kan till och med bli halt under dessa perioder. Då ska hästen bara vila. Men även här hjälper lite planering till. Hästens växtperiod följer ofta tillgången på färskt gräs och växer oftast mer under betessäsongen.
Starten
Tillbaka hos Moréno, började han med hälsa, ta och först klänga lite på hästen för att så småningom sätta sig på den. Detta med endast repgrimma och långrep som utrustning. Det hela är odramatiskt och hästen accepterar lungt kille på ryggen. Moréno använder konsekvent muntliga kommandon för framåt, bakåt och stopp vilket underlättar sedan i den uppsuttna utbildningen. Han lär också hästen att gå undan för tryck, men också att stanna kvar trots tryck. Här är kroppsspråket och tydligheten helt avgörande.
För att göra hästen lite tåligare och mer accepterande stryker och klappar Moréno hästen mjukt på känsliga delar på kroppen. För att få hästen att vilja vara kvar hos honom som ledare använder Moréno tummen att irritera hästen med. När hästen vill vara kvar får den lugn och ro men visar den tecken på att vilja gå ifrån eller ifrågasätta ledarskapet får den irritation i form av en pickande tumme i sidan. Att mjukt men bestämt stryka och klappa sin häst överallt gör också att vi på ett säkert sätt kan borsta och ta på hästen utan att riskera att den blir kittlad och därmed arg eller förolämpad och då protesterar, kanske genom att bitas eller sparkas. Har man haft sin unghäst från fölstadiet kanske man redan kommit förbi detta genom den dagliga hanteringen. Men om inte, är detta ett viktigt steg.
När Moréno sedan fått hästen att acceptera honom som ledare och lungt väntar på sin ledares önskemål vänjer han hästen vid först pad och sedan sadel. När sadeln kommit på och hästen vant sig vid gjorden börjar longeringen. Detta för att hästen ska få vänja sig vid trycket av framförallt sadelgjorden. En och annan häst kan bocka mer eller mindre första gången med sadel, men det är helt okej.
När sedan hästen accepterat sadeln, hänger sig Moréno på för att sedan kliva på. Han sitter lugnt och ber bara hästen att stå still, fortfarande med en repgrimma och långrep som huvudlag.
När hästen tycker att detta är okej ber han ganska direkt om eftergift i halsen genom att böja hästen både åt höger och vänster. Detta har främst två syften, eftergiften är både en säkerhetsgrej då den kan fungera som nödbroms i ett oplanerat läge, men framförallt är det grunden till en mjuk och böjlig häst. Moréno kliver sen av och byter till en sidepull. Han stiger på igen och ber först om eftergift, höger vänster och sedan om att den ska ta ett steg framåt, sedan två för att så småningom skritta. Redan från början ber Moréno hästen svänga och gå i cirklar. Detta för att få en mjuk, böjlig och lyhörd häst.
Redan andra ridpasset både travar och galopperar Moréno och hästen. Inget bråk inget stoj, bara en lugn häst och en lugn ryttare. Moréno rider hästen ytterligare sex pass innan jag själv provade och kunde fortsätta på inslagen bana.
Steg för steg, med stort tålamod, lugn och konsekvens skapar man en trygg och säker häst som gillar att vara med sin ledare. Trots rätt hanhavande påpekar Moréno vikten av säkerhet och berättar att han till exempel alltid använder hjälm när han ska rida in en häst. Hästen som vi använt som modell är Morénos egen, eller ja svärfar Magnus Torstenssons, en då 3-årig Grullo vid namn BT Poco Power Jazman, som Moréno startat med dagarna före fotograferingen.Billigt
Jobbet Moréno gjorde på ungefär sex timmar kostade mig ca 5000 kronor. Skulle jag gjort det själv hade det tagit minst tre månader med just denna häst, som hade bra förkunskaper och ett arbetsvilligt lynne. Dessutom hade det blivit ett och annat fel inlärt på vägen. Så det var värt varenda krona och lite till.
Fortsättning följer. Nästa gång får ni läsa om när jag själv ska lära mig lite mer, under en clinic i dom värmländska skogarna.
Vem är Moreno Söderlund?
Moreno har jobbat på High Chaparral sen han var 15 år, totalt i 11 år. Började som tågrånare, men kom snabbt in i showen när dom upptäckte att han var en duktig ryttare och avancerade på kort tid till stallchef i showstallet.
Uppväxt på Gotland i en stor “hästfamilj”, både farfar och pappa var äkta hästkarlar och pappa var aktiv westernryttare för tiden när Western Riders Gotland startade.
Moréno har hämtat mycket kunskap och inspiration från sin storebror Cannon, trickryttare, roper och barrelracer. När Moréno var 18 år fick han jobb som westerntränare på Grönadal i Blekinge som ägdes av Turban Stud i Danmark. Men redan efter 3 månader ville ägaren till Turban Stud att han skulle komma till Danmark och jobba istället. Anette Sirén äger och driver Turban Stud som är ett Quarter- och Arabhäst-stuteri i Danmark med ca 130 hästar. Under åtta månader, en av de längre sammanhängande perioderna på Turban, red Moréno in 70-talet hästar. Ett normalt arbetschema på Turban omfattade 14 hästar åt gången för honom. På Turban Stud träffade Moréno Shane Mosele som använde en metod för att snabbt, lugnt och säkert rida in unghästar. Moréno jobbade sedan hos Shane i ett år och under denna tid red Moréno och Shane in hundratalet hästar.
Moréno har också arbetat hos Anders Josefsson.
Hösten 2009 bestämde Moréno sig för att köra eget och parallellt med hästtränar-jobbet utbildar han sig just nu till hovslagare i Flyinge.
Moréno är trots den massiva erfarenheten endast 28 år.
Mer info om Moréno hittar du på
www.morenohorses.se [/private]