Matsons Equicare – friskvård för häst

LR 8/2009
Text och foto: Lena Holmgren

[private]

Intresset för hästar och hästsport ökar hela tiden och har resulterat i en mängd olika tävlingsformer. I jakten på prestige, pengar och poäng ställer vi allt högre krav på våra hästar. Det gäller inom de flesta discipliner, från trav till western. Ett stort antal faktorer spelar in för att hästarna ska ha möjlighet att prestera optimalt och samtidigt kunna bibehållas hela och friska. Många, men långt ifrån alla, har idag en ökad medvetenhet om vilka faktorer det är och hur dessa samverkar. Som ett resultat av detta har hästfysioterapeuter fått en alltmer framträdande roll inom hästhållningen i Sverige. En hästfysioterapeut arbetar med förebyggande och rehabiliterande behandlingar. Om en häst får problem letar fysioterapeuten alltid i första hand efter bakomliggande orsak.


Ett år med Matson/EquiCare

Peder och Malin Matson har femton års erfarenhet av att skapa och driva utbildningar inom häst och friskvård. Sedan ett par år är de bosatta vid Björnö slott, en dryg mil norr om Kalmar. I familjen ingår barnen Ludde, Xandra och Hampus. På den vackra egendomen med anor från 1300-talet hyr makarna hus och stall och här har de hittat den perfekta anläggningen för sitt företag, Peder och Malin Matson AB. Verksamheten, som också finns i Göteborg och Umeå, erbjuder utbildningar inom komplementär medicin för människa, häst och på senare tid även hund.
Lucky Rider besöker skolan på Björnö slott fredagen den andra oktober. Tjugonio kunskapstörstande elever, från olika håll i landet, har precis anlänt för att delta i helgens föreläsningar och praktiska övningar. Samtliga studerar till hästfysioterapeuter på Matson/EquiCare. Den omfattande utbildningen innehåller anatomi, fysiologi, massage, biomekanik, terapeutisk basmedicin , elektroterapi, laser och professionell sadelinpassning. På schemat står även träning, konvalescens, rehabilitering, foder och en hel del annat. Studenterna är inne på andra halvan av den ett år långa kursen där sex föreläsningshelger varvas med studier på distans. I februari är det slutprov och examen. Då ska varje certifierad EquiCare-elev ha kompetens att kunna förebygga, hitta och åtgärda de problem och skador som kan uppstå hos en häst.


Exklusiv och spännande anläggning

Medan de nyanlända eleverna installerar sig visar Malin och Peder runt i den inspirerande slottsmiljön, belägen alldeles invid havet. Här finns orangeri, en engelskinspirerad park, pool och ljuvliga hagar som går ända ner till vattnet. Strax intill slottet ligger annexet, en gulrappad byggnad med flera trivsamma lägenheter. Under kursträffarna fungerar annexet som elevbostad. Här kan studenterna läsa och umgås i lugn och fridfull atmosfär. Ja, förutom vissa kvällar och nätter förstås, när slottsspöket Henrik Ulfvenklou hörs släpa sina tunga steg på övervåningen. Ulfvenklou blev skjuten 1667 och har sedan dess lite svårt att komma till ro. Men han vill ingen illa.
Slottets ägare är Jan Wikskär. Med två hästintresserade döttrar och engagemang i ridsportförbundet har han sett till att ridanläggningen på Björnö slott håller högsta klass. Här finns tre gedigna stall med plats för trettiofem hästar, ett ljust och fräscht ridhus i exklusiv limträkonstruktion samt två stora utebanor. Vill man ta en sväng i naturen erbjuder den närliggande omgivningen fantastiska möjligheter. Allt det här har hyresgästerna Malin och Peder tillgång till. Själva äger de fyra hästar; Fire (fullblod/quarter), Shine (appaloosa/paint), Pride (quarter) , charmtrollet Bumbi, en shettis med framgång på travbanorna och så russet SMS, som nyligen tillkommit i familjen.


Kompetensbringande erfarenheter

Paret Matson är sedan många år utbildade inom friskvård och rehabilitering. Båda är personliga tränare och Malin är dessutom undersköterska i botten. Malin är också den i duon som har längst erfarenhet av hästar. Sedan barnsben har hon tränat och tävlat inom en rad olika grenar. Peder har en bred repertoar och har jobbat med allt från TV och radio till lärare. Intresset för hästar föddes när Malin kom in i bilden. Sedan dess rider han när tid och möjlighet ges och då framförallt western.
–  Våra gemensamma erfarenheter gör oss väl lämpade för den verksamhet vi driver idag, menar Peder.
Båda två är lärare på skolan men anlitar också handplockad, extern kompetens till de olika kurserna. Sammanlagt finns sex lärare i företaget. Utbildningen till Equicare Hästfysioterapeut är öppen för alla, inga speciella förkunskaper krävs, förutom ett gediget hästintresse förstås.
– Sedan vi kom till Björnö slott har vi haft tre kurser, en är avslutad och två pågår. Det är mellan 25-30 elever i varje. Ålder och bakgrund varierar. Det gör det hela bara mer intressant och roligt, säger Malin men tilläger att det vore trevligt med fler killar. Hittills har de bara haft en.


Plugg- och praktikhästar

Medan Peder huvudsakligen ansvarar för föreläsningar och hästproblem så lägger Malin tyngdpunkten på ryttaren och det rent praktiska. Bland annat är hon core-instruktör.
–  Vi jobbar mycket med helheten. Ryttarens sits är oerhört viktig för att hästen ska kunna utföra ett tillfredställande arbete. Jag lär eleverna hur de ska stärka upp ”kärnan” i kroppen. Under svettiga pass får de upptäcka mag- och ryggmuskler de knappast tror existerar.
Stor del av studietiden till EquiCare Hästfysioterapeut är förlagd på distans. Fördelen med det är att eleven kan ha ett arbete eller annan skolgång vid sidan av. På Internet finns en hemsida, öppen enbart för EquiCare ”plugghästar”. Här lotsas eleverna, steg för steg, genom de varierande momenten.
– Vi använder oss av moderna hjälpmedel. På hemsidan finns studiematerial, delprov, videofilmer och ljudfiler. Upplägget innehåller också online-föreläsningar, informerar Malin.
Kursdeltagarna får dessutom praktiska hemläxor. Under utbildningens tre terminer ska de själva ordna med sjuttio till hundra hästbehandlingar på respektive hemmaplan. Journaler ska föras och sedan redovisas.
–  I början är eleverna lite nervösa över just detta och undrar – ”var ska jag hitta praktikhästar”-. Men eftersom kostnaden för elevtjänsten är gratis eller starkt reducerad brukar det inte vara några som helst problem. Efter ett tag låter det i stället – ”jag vet inte hur jag ska hinna med alla”- , ler Peder och berättar vidare att han och Malin har konstant kontakt med eleverna genom hela utbildningen. De kan ringa när de vill, direkt från stallgången om så är.
EquiCare lägger in ämnet sadelinpassning först den tredje lärarledda helgen efter kursstart. Detta är en av de viktigaste aspekterna i hela utbildningen. En korrekt anpassad utrustning är ett måste för att häst och ryttare ska undvika problem och skador. Deltagarna har redan hunnit gå igenom hästens anatomi och fysiologi, den kunskapen måste man ha för att på ett korrekt vis hitta rätt sadel till både häst och ryttare.


Behovet finns och efterfrågan ökar

Snart har EquiCare utbildat bortåt nittio hästfysioterapeuter. Nya kurser startar i vår. Blir inte marknaden mättad? Hur ser möjligheterna ut efter examen?
–  Sättet man väljer att jobba på varierar. En del vill arbeta enbart som hästfysioterapeuter. Andra har det som ett komplement till en redan etablerad verksamhet, till exempel hovslagare. En del utbildar sig för att kunna ta hand om sina egna hästar. En sak vet vi, behovet finns och efterfrågan ökar, bekräftar Malin.
Vad anser veterinärerna om de alternativa behandlingsmetoderna?
–  Vi är ju ingen ersättning för veterinärmedicin utan ett komplement. Allt fler veterinärer öppnar sina ögon för oss och många vill ha ett samarbete. Det är idag vetenskapligt bevisat att hästar som behandlas med fysioterapeutiska metoder får snabbare återhämtning efter skada och ofta med bättre och bestående resultat. Helst vill vi komma in i förebyggande syfte, men hamnar för det mesta i eftervården, säger Peder. Så Rehablitering och konvalescens är inte främmande för EquiCare- elever.
Företaget är anslutet till Skandinaviska Förbundet för Komplementär Medicin, SFKM. Peder berättar att Matson/EquiCare är unika med att kunna erbjuda sina elever ansvars- och behandlingsförsäkring, även under studietiden.


Positiv kritik

Det blir en intensiv eftermiddag med foder och biomekanik på schemat. Inte förrän solen står lågt och sprider sitt varma ljus mellan träden i slottsallén kommer de tjugonio eleverna ut från lektionssalen. Cissi Feldt, 24, och Johanna Svensson, 22, är två av dem. Båda vill jobba med hästar i framtiden och har tidigare gått hästhållningslinjen på Plönninge naturbruksgymnasium i Halland. Vad tycker de om EquiCare-utbildningen så här långt?
– Den är jättebra och håller hög standard. Jag ser häst på ett helt annat sätt nu. Man blir nästan lite skadad. Så fort jag får syn på en häst gör jag en ”research”. Hur rör den sig, hur ser den ut bakifrån, hur är den musklad och så vidare, säger Cissi.
–  Ja, precis. Man är mer uppmärksam och noggrann, inflikar Johanna som bland annat tänker tillämpa de erövrade kunskaperna på sina travhästar hemma i Halmstad.
Peder och Malin får positiv kritik av de bägge kursdeltagarna.
–  Peder sitter på så mycket kunskap. Det spelar ingen roll vad vi frågar honom. Han vet det mesta. Malin är också suverän och hon tar verkligen hand om oss. Båda stöttar och vägleder så att alla i gruppen ska klara av det här.


RescueCenter i Spanien

Makarna Matson försöker planera sin kalender på bästa sätt. Några gånger om året åker de till Corralejo på kanariska Fuerteventura, där har de har hittat sitt andra hem.
–  I Spanien finns det hur mycket som helst att göra för en hästfysioterapeut. Det har vi konstaterat och nu står vi i startgroparna för ett RescueCenter för hästar. Det kommer att behövas många ideella dagar och månader för att rädda hästar som far illa där. Kunskapen om hur djur i allmänhet ska tas hand om är väldigt låg, vi vill öka den kunskapen hos människorna och se till att hästarna och andra djur slipper lida. Men det är en annan kultur och du måste gå till väga på rätt sätt. Det går inte att komma dit och börja kritisera, man måste agera smart för att över huvud taget få komma in i vissa “stallar”, säger Malin.
Peder och Malin har kommit en bit på väg med sin gemensamma vision om ett friskare häst-Sverige. De är glada att alternativa behandlingsmetoder blir mer och mer accepterade. Visionen är att Matson/EquiCare även får fäste i Spanien. Det skulle säkert de sydländska hästarna inte ha någonting emot.

För mer info: www.equicare.se

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.