Mer än bara massage
När Marina Axelson-Callum var 23 år så åkte hon till USA där hon blev kvar i 6 år. Hon kom i kontakt med Jack Meagher som myntat begreppet Equine Sports Massage Therapy. Massage som terapiform var inget nytt för Marina, vars far, Hans Axelsson grundade Axelsons Gymnastiska Institut i början av 1960-talet.
Text och Foto: Åsa Wikberg
– Min morganhäst hade återkommande problem med magen, han fick kolik som jag och min veterinär försökte komma till rätta med. Jag började sätta mig mer in i hästens anatomi och söka mer kunskap. Då fick jag kontakt med Jack Meagher, vilket öppnade dörren till en helt ny värld, berättar Marina som insåg att även om hästen väger 5-600 kg så går den att massera.
– Jag började jobba med min egen häst vars kolik upphörde och sökte även upp andra läromästare runt om i Amerika.
Omsätta teori i praktik
Marina samlade kunskap genom olika utbildningar och arbetade på rancher i Amerika för att få praktisk erfarenhet av det hon lärt sig.
– Det hade jag lärt mig från humansidan, att det är viktigt att omsätta teorin i praktik för att kunna avgöra om något fungerar. Jag blev faktiskt överväldigad över hur man kunde kommunicera med hästen genom sina händer. Även om jag ridit sedan barnsben var detta ett nytt sätt att närma sig hästen, berättar Marina.
För att massagen ska ha verkan är det viktigt att få reda på var muskelspänningar kommer ifrån. Ofta kommer problemet från ett annat håll än vad man tror vid en första titt.
– Som massör ställer vi inga diagnoser, poängterar Marina, men det är bra om vi lär oss känna igen signaler och kan se om hästen behöver en veterinär, besök av hästtandläkaren eller om grundproblemen är foderrelaterade, förklarar hon vidare.
Från alternativ till komplementär
Axelsons Animal Massage School som startade 1993 har utvecklats en hel del sedan dess.
– Från början jobbade vi i motvind eftersom det inte fanns så mycket forskning att stå på, men massagen har blivit en mer och mer accepterad behandlingsform, förklarar Marina.
–Jag är som en seg mask, skrattar Marina som jobbat hårt med att lansera hästmassage som begrepp. Hon skrev en bok, producerade en film och var på ständigt resande fot.
– Från att ha varit en ”alternativ” behandling så är vi nu en komplementär behandlingsform. De första två åren var det mer husbehovskurser men numera blir man Diplomerad Massör och många går vidare till att öppna eget företag, förklarar Marina.
Det är främst tävlingssidan som sett nyttan av massage och Marina har under många år arbetat för några av de största tränarna av galopp och travhästar. Men massagen används inte bara för att komma till rätta med muskelspänningar och förebygga skador utan även som en avkopplande behandling som får stressade löparhuvuden att komma ned i varv.
– I början trodde jag inte att massagen kunde påverka insidan av hästen så mycket, berättar Marina. Det finns inga ”bevis” i form av forskningsrön, men vi har sett att till exempel hästar med ätstörningar eller som är deprimerade får fart på magen, stimuleras och blir mer kroppsmedvetna och kontaktsökande.
– Ibland har hästarna så många problem i kroppen och de har funnits så länge. Då gäller det att ha rätt folk som kan se igenom vilka problem som ligger till grund. Vår huvuduppgift är faktiskt att kunna läsa av hästen för att den ska få rätt behandling.
På massageutbildningen lär man sig förutom rörelsemekaniken även bland annat om matsmältningsapparaten och foder.
–När jag började trodde man att en spänning var där den inträffade, numera så har vi sett att det inte alltid är så enkelt, utan att vi måste lära oss helheten om hästen. Det är också lättare idag att sälja in det konceptet eftersom det finns en större öppenhet och en efterfrågan, förklarar Marina som hoppas att massörernas kunskap ska bli mera integrerade på veterinärklinikerna i framtiden.
– Vi har olika kunskaper och tillsammans kan man göra så mycket mer.