Roping – Med Jason Patterson
Uppvuxen på en boskapsranch i Texas lärde sig Jason svinga lassot innan han kunde prata. Han har tränat för många kända tränare och tävlade som rodeocowboy med roping som specialitet, innan han flyttade till Sverige. Jason har tävlat mot några av de största i branschen. I den här artikelserien lär han dig vad roping är och hur man blir en bra ropingryttare. Detta är artikel fem.
Lucky Rider Nr 6 2006
Text: Jason Patterson Foto: Lars Hasselberg
I den här artikeln kommer jag att ge dig några tips om hur ni kan träna dig häst till att bli en ropinghäst. Viktigt för dig att veta är att det är rekommenderat att du som nybörjare eller oerfaren alltid borde ha någon som har ropingerfarenhet till häst, i närheten när du tränar. Säkerheten kommer alltid först.[protected]
Är min häst redo att bli en roping häst?
Det är egentligen en fråga som bara din häst kan svara på. Om din häst inte är redo så säger han/hon ifrån första gången du ska träna med lasso. Det kan vara så att din häst inte vill vara en ropinghäst. Precis som i alla andra grenar så måste din ropinghäst ha en vilja att utföra de moment och manövrar som roping kräver.
Om inte din häst har viljan att ge 100% så kommer du inte långt, eftersom din häst är 75–80 % av vad du gör i roping. Man kanske kan träffa 100% på marken men om man har en häst som inte är bra, så kommer man inte långt vad det gäller tävling.
Här är några frågor som du kan ställa till dig själv innan du ska försöka träna din häst i roping.
Är min häst ordentligt grundriden?
(flytta fram- och bakdel utan motstånd, och går i fin form)
Kan jag lita på min häst?
(hästen är inte bråkig, bockar inte, resa sig inte, eller några andra dumheter)
Har jag kontroll över min häst i ALLA läge?
Är jag en effektiv ryttare?
(Har ridit ett tag, har goda baskunskaper vad det gäller att rida korrekt, och har en bra, säker sits.)
Kan jag kasta lasso effektivt på marken?
Träffprocent på 75–80%. (Kan du inte göra det på marken så går det ALDRIG från hästryggen).
Har du svarat nej på någon av de frågorna ovan så ska du inte börja med din häst i roping ännu, åtgärda problemet innan du börjar.
Vänja hästen vid lasso
Vissa hästar bryr sig inte om lassot från första ögonblicket, och vissa hästar reager som om det var en skalleorm man viftar med över huvudet på dem.
Det bästa sättet att vänja hästen vid lassot är att man tar lassot – när man står på marken – och rör hästen med det. Du kan gnida hästen med det som om det var en borste, överallt på kroppen tills hästen accepterar det.
Sedan kan du ta några steg tillbaka och svinga i närheten av hästen (medan någon håller i hästen) så att den vänjer sig vid rörelsen av ett svingande lasso. När hästen inte reagerar längre kan du sitta upp på hästen och göra samma sak medan en annan hästvan person håller i hästen.
När hästen är trygg med denna manöver kan du stillastående och utan hjälp svinga och sedan kasta ner på marken framför hästen. Se upp dock när du ska veva in lassot – vissa hästar kan tycka att det är otäckt när det kommer emot dem.
Sedan kan du göra samma sak i skritt, kasta framför hästen och stanna. Reagerar inte hästen så går det nog bra att börja träna på kalven. Reagerar hästen så är det bäst att man låter någon erfaren hjälpa till tills hästen accepterar det du vill göra.
Tracking
Tracking, som ibland kallas för ”lining” här i Sverige, är en urgammal och enkel metod för att starta ropinghästar på kalvar. Metoden går ut på det som metodens namn förtäljer – trackning betyder spåra. Man ska alltså lära hästen att spåra kalven, hästen ska följa kalven överallt. Det absolut viktigaste jobb en ropinghäst har är att hålla en bra position till kalven. Har inte hästen en bra position så kommer ryttaren att ha svårt att träffa kalven. Position lär man ut genom tracking.
Rating
Rating är hur häster håller sig till kalven, alltså avstånd och tempoväxlingar. En riktig kalv springer åt alla möjliga håll och i alla möjliga hastigheter. Hästen måste kunna hålla sig på samma avstånd oavsett om kalven springer åt höger eller vänster och om den växlar hastighet.
Hästen ska följa kalven på exakt samma sätt som en hästtransport följer bilen. Rating lär man också ut genom trackning.
Steg 1
Få någon att köra motorcykel SAKTA med dummy kopplad bakom på en stor volt åt höger på ridbanan (eller åt väster för vänsterhänta). Volten kan vara lika stor som ridbanan, det är bra att ta sig mycket utrymme första gången.
Rid fram (utan lasso) och låt hästen följa kalven från ett säkert avstånd (5–7 meter) för att vänja sig vid den. Börjar hästen springa ifrån eller verkar avvaktande så kan man öka avståndet eller stanna helt och hållet tills hästen har lugnat sig, sedan provar man igen.
Det är viktigt att man tar detta ett steg i taget, för din och för hästens säkerhet. Känns det otryggt på något sätt så kan du ta hjälp av en tränare eller någon som är erfaren. Om hästen inte reagerar alls så kan du fortsätta. Det här första steget bör utföras i skritt eller i en sakta trav.
Steg 2
Fortsätt med motorcykel och dummy i samma volt. Nu skall du minska avståndet mellan hästen och kalven. Om det känns tryggt så kan du rida hästen upp till kalven så nära att du skulle kunna kasta lasso på den, (men gör inte det). Ditt avstånd till kalven ska vara ungefär 2.5 till 3.5 meter vid det här läget. Vilken avstånd du väljer är upp till dig, vissa vill vara nära kalven och vissa vill vara lite längre ifrån. Se till att du inte är för nära, risken att hästen snubblar på kalven är stor. En bra regel är att om du inte kan se kalvens rumpa över hästens huvud så är du för nära.
Kom ihåg att du inte är ute på en söndagsutflykt – du tränar din häst. Låt inte hästen vika av ifrån kalven, se till att den är rakt bakom kalven hela tiden och håller samma avstånd.
Om hästen blir lite för ivrig och vill springa för fort fram till kalven så ska du stanna på fläcken. Det är bra att hästen vill till kalven, men hästen får inte bli “chargey” alltså rusa dit för snabbt. Gör det här steget i några minuter sedan stannar du. När du stannar hästen se till att det blir ett direkt stopp. Det är viktig att hästen inte lär sig att växla ned och låta kalven springa ifrån.
Fortsätt tills hästen gör rätt varje gång. Det här steget kan tar flera träningspass innan det sitter. Ett bra sätt att testa om hästen kan detta är att rida fram hästen till kalven och sedan låta hästen gå på lösa tyglar. Följer han/hon efter korrekt och på korrekt avstånd utan hjälp från varken tyglar eller skänklar så kan du gå vidare till nästa steg. Detta steg göres i trav.
Steg 3
Nu ska vi kasta lasso. Om din häst har haft bra position och hållit den utan att du som ryttare har behövt korrigera hästen så mycket, så finns det inget annat att göra förutom att kasta lasso. Det kan ta några dagar eller en halvtimme att komma så långt, det bestämmer du och hästen. Det får ta den tiden det tar, viktigaste är att det blir rätt.
Rid fram till kalven som tidigare och se till att hästen håller rätt position. Sedan tar du upp lassot och börjar svinga. Börjar hästen reagera för lassot så ska du stanna på fläcken för att undvika olyckor. Om hästen viker av, saktar ned eller ökar hastigheten så slutar du att svinga tills problemet är åtgärdat. Sedan provar du igen tills hästen accepterar momentet.
Reager inte hästen så är det bara till att fortsätta. Om hästen är i rätt position och det känns bra för dig så är det bara till att kasta och sedan stoppa. Om du fångar dummyn så släpp lassot. Du ska inte ha lassot bundet till sadelhornet första gången, det kan bli oroligt när hästen känner tryck från sadelhornet och när kalven slår runt mot hästen. Även om du missar så ska du stoppa hästen helt.. Det är kanon om du backar hästen några steg, det är lika bra de lär sig rätt från början eftersom en ropinghäst skall backa efter att den stannat för att hålla lassot tajt (så inte kalven smiter). Detta steg ska även det göras i trav eller skritt.
Steg 4
Om hästen gör rätt så kan man successivt öka hastighet till galopp, men inte full fart ännu. Jag vet själv hur kul roping är, men man får inte mala och mala. Om hästen har gjort rätt 6–10 gångar så är det dags att avsluta träningspasset. Även om den här övningen är nyttig för både häst och ryttare så tröttnar hästar till slut. Kör inte tills hästen blir trött, utan avsluta medans hästen är pigg så tycker den nog att det är kul. Roping skall vara en positiv upplevelse för båda dig och din häst. Jag rekommenderar att man håller på med detta tills det verkligen sitter i alla hastigheter innan man går vidare till ropingboxen – som vi tar upp i nästa artikel.
Om det verkligen krånglar och hästen inte vill, är rädd, eller helt ointresserad så är det nog dags att söka professionell hjälp, kontakta en tränare så att du kan komma igång.
Lycka till!
Det absolut viktigaste jobb en ropinghäst har är att hålla en bra position till kalven. Börja med att öva på detta utan att svinga lassot.
Bilden visar en korrekt position.
Här är hästen på väg till kalven och Jason börjar svinga lassot.
Nu är hästen i absolut korrekt position och Jason kan när som helst kasta lassot.
Jason har fångat kalven och hästen är på väg att stanna.
Hästen har stannat helt och påbörjat backning för att sträcka lassot och dra omkull kalven.[/protected][/private]