Peter Ljungberg reiningskola: voltarbete

LR 8/2009
Text: Peter Ljungberg

[private]

I detta avsnittet kommer jag att gå igenom voltarbete och nu har jag börjat använda ett Shanksnaffle=stångbett.
Målet med voltträningen är att kunna rida så perfekta volter som möjligt på tävling, både stora snabba och små långsamma på lös tygel och med så lite synliga hjälper som möjligt.
Måtten på ridbanor kan variera men det viktigaste är att alltid utgå ifrån mitten där domarna sitter för det är därifrån volten börjar. Måtten på svenska ridhus är oftast 22×60 alltså inte symmetriska som en internationell. Reiningarena som är t ex 35×70 eller 40×80. Man bör alltid rida inne på tävlingsbanan innan man tävlar för att känna var volterna skall vara. Om man inte gör detta är risken stor att man hamnar längst ner på kortsidan mot sargen och då kan volten bli väldigt äggformad beroende på storleken på ridbanan.
Utgå alltid ifrån dina 4 punkter när du rider en volt. Vad detta innebär skall jag gå igenom nu.


Konövning stora volten

Observera att jag här använder stångbett! Här är koner åter igen ett väldigt bra hjälpmedel. Placera dessa enligt skiss:
I grunden är volten rund men jag tränar mycket rakspår från kon 1 till 2 till 3 till 4 osv. Här är det inte bara att svänga runt konerna utan här tränar jag på inramningen och timingen genom att alltid plocka upp tygeln och förbereda hästen för sväng i språnget innan konen. Vid konen neckreinar jag. I språnget efter konen släpper jag ut lös tygel igen.
Min hand får bara röra sig uppåt/framåt eller bakåt men aldrig mer än 4–5 cm åt höger eller vänster.
Jag skall ge ett exempel på varför: Om hästen går i höger varv i höger galopp och handen förflyttas för mycket till höger då kommer yttertygeln att bli kortare och hästens huvud kommer att ställas utåt vilket gör att innerbogen faller inåt volten. Då är inramningen av hästen borta. Därför är det väldigt viktigt att man inte ”neckreinar” mer än max 4-5 cm. Om hästen börjar ”trycka” sig inåt eller utåt i volten så kan man göra följande övning:
Om den trycker utåt vid kon nr 2 så plocka upp och sväng till kon nr 4. Så fort hästen lämnar inramningen så blir det lite jobbigare då den får svänga ”gå undan för tryck” lite mer. Hästen lär sig snabbt att det är bekvämare att stanna kvar mellan tyglarna och flytta sig för små hjälper. Det vanligaste området är att hästen trycker vid kon nr 1 för där finns inget stöd från någon vägg. Det är ett område som kallas den öppna delen på volten. Här är det viktigt att man är tydlig med att plocka upp och styr hästen till kon nr 2.
Om hästen är väldigt framåt så kan man emellanåt lägga en liten volt och då samla hästen. Gör 3–4 st små volter för att sedan gå tillbaka till den stora volten på lös tygel. Upprepa övningen vid behov. Var noga med att inte ramla framåt utan försök att sitta rakt över hästen. Skänkeln skall ligga strax bakom sadelgjorden och inte längre bak än så för vi håller fortfarande på med hästens inramning och det är bogen vi styr. Skänkeln skall vara utan knip och röra sig rytmiskt mot hästen. Ju mer man kniper med benen ju mer okänslig häst får man.


Träna den lilla tävlingsvolten

När jag tränar ridvägarna i den lilla volten är jag noga med att göra ett rakspår på mitten av den öppna delen och rakspår mitt emot på den slutna delen (se skiss). Ofta flyter den lilla volten nedåt kortsidan och då blir det svårt att hitta mitten igen. Den lilla volten skall vara symmetrisk i den stora volten. Samla gärna hästen på den lilla volten och tänk på att hästens bakdel gärna ligger lite innanför voltspåret, på engelska kallas detta för two track. Hästen är alltså böjd runt din innerskänkel. Efter 2–3 varv i galopp på den lilla volten är det bra att bryta av till skritt, detta för att hästens tankar ska alltid vara lugna på den lilla volten. Tänk på att vi inte tränar speedcontroll ännu så gör alla ridvägar i lugnt tempo. Det är alltid lättare att få fart på en lugn, lite trög häst och behålla disciplinen än att gasa med en het häst. Så ha inte bråttom med att öka tempot ännu. Man kan med fördel arbeta i ett lite högre arbetstempo. Försök hitta ett bekvämt tempo som fungerar för dig och din häst. Då är halva loppet gjort! Lycka till!

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.