Peter Ljungbergs Reiningskola: galoppombyte

Förra numret talade vi om roll backen och nu har vi kommit till ett moment som många har fobi  för, nämligen galoppombyte.

NR 4/2010
Text: Peter Ljungberg   Foto: Åsa wikberg

[private]


Att göra ett bra galoppombyte är inte så komplicerat som många gör det till. De flesta hästar byter galopp naturligt om man rider dem till rätt position, vilket jag ska beskriva här.
Vi har tidigare pratat mycket om bogkontroll och detta är precis det bytena handlar om.
Det finns olika övningar att använda sig av när man skall träna galoppombyte. De vanligaste övningarna som jag brukar använda vid träning är förvänd galopp eller skänkelvikningar i galopp. Till en början använder jag mig av en enkel förflyttning.


Övningsexempel:

Vi har hästen i en vänster galopp och rider från volten upp på diagonalen. Se till att ha händerna relativt långt fram och använd mjuka tygeltag uppåt, inte bakåt, detta hjälper hästen att arbeta rätt med bogpartiet det vill säga en upprätt bog med lite lyft.
I början på diagonalspåret har jag hästen rak nästan lite utåtställd, sitter tillbaka i sadeln och har blicken riktad framåt.
När hästen är svagt högerställd flyttar jag hästen undan från höger skänkel i minst tre språng. Sitt över på hästens vänstra sida och flytta bak vänster skänkel.
Viktigt är att inte svänga hästen i galoppombytet utan fortsätta rida rakt fram både före, under och efter bytet.
Blir det fel i bytet så bryt av till skritt fortfarande kvar i samma position och flytta hästens bakdel åt höger, undan för vänster skänkel som ligger lite längre bak än normalt. Gör sedan om övningen igen.
Blir hästen het eller går emot bettet bryter du av till trav eller skritt för att  få hästen att ge för de hjälper den går emot. När den gjort det börjar du om från början igen.
Gör man galoppombytet från den förvända galoppen är det ingen större skillnad. Viktigt är att man inte försvårar för hästen genom att rida för snäva svängar eller att man har hästen för mycket ställd. I övrigt är hästens position och förflyttningen den samma som i föregående exempel.
I förvänd galopp ska man kunna svänga (gå i ”fel” varv) utan att byta galopp. Om du kan rida förvänd galopp kan du placera bytet där du vill. Om hästen automatiskt byter galopp när du byter varv, är det ju inte du som styr. Kom även ihåg att variera träningen så att du inte byter på samma plats hela tiden.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.