Portabla roundpens

I takt med att westernintresset ökar i Sverige ökar också efterfrågan på vettig utrustning, både till hästen och ryttaren men också för att kunna arbeta hästen eller hästen tillsammans med kor. LuckyRider har tagit sig en titt på vad marknaden har att erbjuda i grindssytem som med fördel kan användas både för roundpens och kofållor.

NR 5/2010
Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]


Av de system vi tittat på har vi endast haft möjlighet att testa två. Därför har vi i artikeln bara valt att presentera de vanligaste systemen på den svenska marknaden. Det vi tittat på är konstruktion, materialval och utförande, höjd, bredd och vikt. Det har länge funnits olika system för nötkreatur och flera av de system man säljer mot häst i dag är i stort sett samma som man säljer till nöt. Användnings­området för hästar är många gånger lite annorlunda, framför allt om man exempelvis använder systemet som en portabel eller permanent roundpen.


Häst eller ko

Hästar rör sig annorlunda än kor, hästen är även byggd på ett annorlunda  sätt än kon, så här finns några saker att ta i beaktning. Av de system vi kikat på är det endast det kanadensiska Two W som är utan fötter. Two W är också det i sär­klass stabilaste systemet, men det väger också mest, är högst och kostar lite mer än de andra. Förutom prislappen är pulverlacken en svag punkt, då den lätt rostar. De andra systemen är galvade. Galvning skapar en hårdare yta än till exempel pulverlack, vilket  står emot vår många gånger fuktiga väderlek bättre, det kommer dock att finnas ett galvat alternativ från och med i år även hos Two-W. Kellfri, Trejon och BS Agros system ser åtminstone på bild snarlika ut, samma typ av fötter och galvat utförande, vikten tyder dock på något annat.


Vikten viktig

Kellfris system är i särklass lättast, fördelen är såklart transportfaktorn, de är lättare att flyt­ta och enklare att möblera om med. Nackdelen med lätta system är att de inte är lika säkra när man hanterar ostyrliga djur i 500-1000 kilosklassen. Av de svenska systemen är Bala Agris grindar de som väger mest och kanske också har den mest stabila konstruktionen med ett ”flätat” förband för att öka vridstyvheten. Bala Agri håller för närvarande på att anpassa sina panelers fötter för att minska skaderisken vid användning av systemet för häst.  Den tidigare konstruktionen var avsedd för kor men man kommer att erbjuda systemet med valfri typ av fot, en för ko och en för häst. Systemen i övrigt är likadana.


Var hur och varför

Vilket system man ska välja handlar om flera faktorer. Hur det ska användas, ska man ha den både till boskap och hästar. Vilken typ av hästar ska man ha den till – hantering och inridning av unghästar eller bara gränsa av en ridbana för den lugna äldre hästen. Skall systemet användas för förvaring av hästar eller boskap. Vill man ha ett flexibelt system som är lätt att flytta och bygga om eller söker man grindpanelsystem som ska monteras för en mer permanent uppsättning. Hur mycket får systemet kosta i förhållande till vad det skall användas till.
När man tagit ställning till dessa frågor är det betydligt enklare att välja vilket system man ska satsa på.
Kanske borde varje westernförening införskaffa ett eget grindsystem att använda för föreningens aktiviteter och för medlemmarna.
[/private]

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + arton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.