PP Quarterhorses
– Vi har träffat uppfödarna Petra Wedlund och Patrik Karlsson som inte räds att titta utanför landets gränser när det gäller avel.
Lucky Rider nr 2 2007
Text och Foto: Carina Kvist
För några år sedan tog de över Patriks morföräldrars hemgård och allt sedan dess har planerna och byggnationerna varit i full gång. Ett nytt stall med plats för parets tio hästar är under uppbyggnad och ett ridhus planeras att vara klart nästa år.
– I sommar kommer köksdelen, sadelkammaren och tvättstugan som ligger invid stallet att vara färdig, berättar Patrik som till vardags arbetar som snickare och som också har byggt det mesta på gården.
– Vi hade väl önskat att ridhuset skulle stå klart redan i vinter, men det är ju det här med att tiden ska räcka till, fyller Petra i. Men, vi har som mål att kunna rida inomhus nästa år.
I dag finns totalt tio hästar i stallet. Två hingstar, fyra ston, två ettåringar, en 23-åring och för drygt två veckor sedan föddes årets första föl på gården.
Började rida western
Petra var intresserad av hästar redan vid sju års ålder, men intresset för westernridning började i samband med att hon 1996 köpte en Polsk Angloarab, vid namn Intec, som då var westernriden. Intec är i dag 23 år och Petra har under åren tävlat i både Pleasure och Horsemanship.
– Han är en väldigt speciell häst och han har lärt oss så mycket, men på tävlingarna gick det väl så där, både bra och dåligt. Men några förstaplaceringar kammade vi hem i allafall, säger Petra och ler vid minnet. I dag har Intec ett ganska lugnt liv hemma på gården.
För fem år sedan tog intresset för reining fart och genom tränaren Anders Josefsson så fick de kontakt med Steffen Breug, en av Tysklands främste tränare och uppfödare av quarterhästar. Han hade en vacker svart quarterhingst med det passande namnet BH Black Magic, till salu. Petra flög till Tyskland tur och retur över dagen och provred hästen.
– Han var så fin och vi bestämde oss för att köpa honom. På hösten 2002 kom Svarten, som han kallas, till gården. Han är i dag tio år och har sedan dess betäckt ett tiotal ston.
– Det kändes tryggt att köpa från Steffen. Dom sa redan från början att om vi inte skulle bli nöjda så skulle vi få skicka tillbaka hästen och få pengarna tillbaka. Men vi är så nöjda!
– Vi har nu börjat hitta varandra även på tävlingsbanan och jag börjar få bättre kontroll på mina tävlingsnerver, säger Petra med ett leende. Så, jag kommer nog att fortsätta att tävla reining i framtiden. Svarten är inte bara en vacker reininghingst, han har också ett fantastiskt steg och fina gångarter. Han är ensam quarterhingst i landet som har fått 9 poäng på gångarter. Vi åker ofta in till ridhuset i Kristinehamn för att träna klassisk dressyr för Johan Ekenberg, Grand Prix domare i dressyr.
–Jag tror på en varierad träning, fortsätter Petra. Svarten bjuder hela tiden på sig, man märker att han stormtrivs.
Under tiden som Petra ägnade sig åt ridningen så körde Patrik motorcykel. Men efter ett besök hos tränaren Peter Ljungberg och Anna Axelsson så blev det en förändring.
– Vi var inne på att köpa ytterligare en häst och när vi nu hade en bra hingst så var tanken att köpa ett riktigt bra sto. Men när Peter visade upp Doc Jessie Remedy som då ägdes av Anders Svensson, men tränades och tävlades av Peter, så blev jag helt såld. Trots att jag knappt hade suttit på en hästrygg tidigare så red jag i två dagar, säger Patrik och skrattar. Jag hade mina två Harleys som Anders blev intresserad av, så vi gjorde ett byte. Hux flux hade jag en häst. Plötsligt så stod vi där med två fina hingstar som hade väldigt bra stam.
Sedan dess har Patrik tävlat en del i reining. Doc Jessie Remedy hade varit ute på tävlingsbanan i många år innan han kom till gården.
– Samma år som vi köpte honom så tog han med Peter Ljungberg i sadeln, en silvermedalj på SM i Working Cowhorse och en tredje placering på SM i Cutting år 2003. Det är otroligt kul det här med kossor och speciellt Working Cowhorse, det är ju lite som Formel 1, säger Patrik och skrattar.
Började med avel
– Vår tanke från början var nog mest att rida och ha trevligt med hästarna, men vi fick påtryckningar från de båda tränarna Peter Ljungberg och Anders Josefsson, som tyckte att vi borde börja avla på hingstarna och kanske till och med importera några ston…
Och, på den vägen är det. Vi försökte att sätta oss in i vad som är bra avelsmaterial och det finns en djungel av bra hästar. Det finns många fina hingstar runt om i landet i dag, men det som saknas är ston. Vi sökte ston i både Tyskland och USA. Till sist så valde vi att importera två tvååriga ston, Chex Out This Belle och Tissy Gun genom Fredrik Thomsson, Nedpoint i Oklahoma, USA. Att importera kan verka besvärligt, men för oss har det fungerat väldigt bra från både Tyskland och USA.
– Det viktiga är att man litar på den som man anlitar för importen. Att titta på en video säger egentligen inte så mycket, man vet ju inte när den är inspelad. Men för oss var det ganska enkelt. En veterinärbesiktning gjordes på Nedpoint innan avresan och det var två papper som vi skulle fylla i. Därefter var transporten med flyg från USA till Amsterdam ordnad. Transport med bil från Amsterdam och hem till gården ordnade vi själva. Väl här hemma i november 2006 så gjordes en veterinärbesiktning igen, för att kontrollera att de hade klarat resan utan blessyrer och för att försäkringsbolaget krävde ett intyg när vi skulle försäkra hästarna.
Tittar på stamtavlan
Båda stona har gedigna stamtavlor. Tissy Gun är den första avkomman i Sverige efter Nedpoints egna hingst Colonels Lone Gun. Colonels Lone Guns far är den välkände Gunner (Colonels Smoking Gun). Tissy Guns moder är efter den legendariske hingsten Topsail Cody med meriter som Futurity Champion och AQHA World Show.
Chex Out This Belle eller Chex som hon kallas till vardags, är efter Bueno Chexinic med meriter som bland annat Top Ten i World Show. I stamtavlan återfinns också storheter som Bueno Chex och Docs Remedy.
– Det första som vi tittar på när det gäller avel är stamtavlorna. Det finns många fina hästar i Sverige och man måste ha ett bra grundmaterial för att vara med på marknaden. Temperamentet är väldigt viktigt, den ska vara stabil i psyket samt korrekt exteriör. Eftersom vi håller på med reining så vill vi ha djup i flanken och bålen, då har de ofta starka magmuskler vilket är bra för stoppen. Välmusklad rygg och en snygg överlinje, berättar Patrik.
– Jag vill också att hästen ska vara vacker, om det kommer ett helt gäng hästar så vill jag att den ska skilja sig från mängden. Man ska se den och det är viktigt att den har karisma och en vänlig blick, avslutar Petra.
Mera information finner du på:
http://ppquarterhorses.se
[/private]