Ibland händer oplanerade saker som visar sig bli fullträffar.
Så var det när Lasse Åkerström köpte painthingsten Ray of Light.
Text: Åsa wikberg Foto: Lasse Åkerström / Anna Gonzalez
[private]Painthingsten Ray of Light föddes på ACL Farm i Kentucky. Han var sju månader när han kom till Sverige och hamnade hos Lasse Åkerström av en slump.
– Jag skulle hjälpa en kille att lasta av några hästar som kom till Landvetter med direktflyg från USA. Hästarna visade sig vara betydligt fler än vad som var beställt. Det rådde full snöstorm på Landvetter och när vi till slut hade lastat av alla hästar visade det sig vara 15 stycken, både quarter och paint, allt från dräktiga ston till små föl. Jag blev omåttligt förtjust i ett litet svart-vitt 7-månaders tobiano paintföl och några dagar senare hade han fått ett nytt hem på Rosenberg, berättar Lasse.
Miljöträning
Lasse tränade från första början Lighten i att förlita sig på människan i alla möjliga situationer. Han lade ner mycket omsorg i social- och miljöträning – vilket har lett till att Ray Of Light alltid hanterar främmande miljöer och situationer med nyfikenhet och tilltro till att människan vid hans sida ger honom trygghet. Lightens osvikliga självförtroende har gett honom många uppdrag på olika evenemang. Han och Lasse uppträder årligen som förekipage vid defileringarna under Sprintermästaren på Halmstadtravet, med 10.000 åskådare.
–Ett år hade jag en sångerska bakom mig på hästryggen, och vi eskorterades in av ett 100-tal Harley Davidsson-motorcyklar runt om oss. Lighten hanterade det hur coolt som helst.
Pegasus
Lighten har även agerat ”Pegasus” vid Hotel Tylösands nattklubbsinvigning sommaren 2009. Med belysning i man och svans skrittade han in genom Solgårdens biljettkassa, in på dansgolvet med dånande musik från högtalarna, rakt upp på scenen. Helt opåverkad av sin, långt ifrån naturliga omgivning, och uppenbart nöjd med att stå i centrum.
Har gjort många saker
Lasse Åkerström är cuttingryttare, men har tävlat Lighten framgångsrikt i hunter under saddle, jumping, ranch cutting, herdwork, och team penning.
– Min sambo, Anna, är dressyrryttare och började skola om honom till dressyrhäst år 2006. De har tävlat till och med Lätt A med flertalet placeringar, berättar Lasse vidare.
Då Anna år 2008 drabbades av en nackskada blev det istället hoppning för Lightens del. En erfaren hoppryttare tävlade Lighten upp till 1,20-klasser. Även Lasse har startat Lighten i såväl dressyr som hoppning, med fina resultat, bland annat en seger i Danska Paintmästerskapen.
– Hoppningen är nog det han älskar mest av allt, förutom korna då, säger Lasse med ett skratt. Han är en stenhård boskapshäst som inte bangar för någon ko.
Visade framhovarna på galoppbanan Jägersro
Ray of Light har även visat framhovarna på galoppbanan. Det första galoppracet någonsin i Sverige för quarter, paint och appaloosa gick av stapeln sommaren 2009 på Jägersro. Här vann Ray of Light – båda dagarna. Alla hästar reds av professionella jockeys som, vana vid fullblod, förvånades över hästarnas lugna temperament och att det inte var någon som hade problem med startboxarna.
–Första racet vann han på 17.6 sek över distansen 1/4 mile (ca 402 meter). I det andra loppet på söndagen var han nästan en sekund snabbare – 16,7. Det visade sig vara en mycket bra tid. Jag fick senare höra att de bästa Quarter och Painthästarna i USA springer på 16,1,-16,2 – och då är de professionella racehästar, berättar Lasse. Lighten kommer även i år att delta i galoppracet den 2-4 juli 2010, (American Days), på Jägersro.
PAC Champion
Inom APHA, American Paint Horse Association, tilldelas hästarna poäng
genom sina prestationer på tävlingsbanan. I APHA,s PAC-program premierar man mångsidigheten hos paintrasen och därigenom kan man få poäng även för discipliner som inte är traditionella westerngrenar. Ray of Light blev år 2009 European PAC Champion genom sina prestationer på dressyrbanan med dressyrryttaren Linnéa Engnes och Lasse Åkerström själv. De fick totalt ihop 43 poäng. Under 2010 är planen att fortsätta tävla honom i dressyr och hoppning. Men Lasse har även planer på att tävla Lighten inom western och då i ridgrenar.
Ray Of Light verkar även som avelshingst och blev våren 2008 avelspremierad med 40p. Han är homozygot för tobiano, dvs lämnar alltid skäckar. Dessutom testad för OLWS med resultat N/N. I år föds fem avkommor och sedan tidigare finns fyra stycken.
– Lighten har ett underbart psyke och temperament. Han är en riktigt fin representant för paintrasen genom sin mångsidighet och kapacitet, menar en stolt Lasse Åkerström. Kanske är det Lightens allsidiga träning och varierande vardag som gör honom till en så positiv och säregen häst.
Mer info: www.stallrosenberg.se
[/private]