Reined Cowhorse (del 3)

Fencework & Cirkling

Text: Todd Fitch / Åsa Wikberg  Foto: Åsa Wikberg

[private]

Som vi talat om i de tidigare artiklarna om cowhorse så bryter jag gärna ned träningen i mindre delar. Detta för att det ska bli lättare för hästen att förstå vad den ska göra, men också för att minska stressen och få hästen att vänta på mitt kommando istället för att ta egna initiativ när den arbetar kon. Speciellt hästar som är uppstressade inför delar av cowwork är det bra att arbeta sakta och metodiskt med.


Rating viktig

Rating är något vi övar mycket på. Det är inte alla som förstår hur viktigt just ratingen är, att man är i rätt position till kon. Stressade hästar eller hästar med ”happy feet” tränar jag speciellt mycket rating med. Vi tar in en ko, följer den runt och när kon tröttnat tar vi en ny som vi följer i position. Får man in en ”dålig” ratingko byter vi ut den till en ny. Korna är en viktig del av träningen och en del kor är bra att träna rating med andra är bra att träna cirklar eller vändningar med. Använd de kor som passar när du tränar istället för att tvinga saker att hända. Följ bara efter och gör vad kon gör. När hästen känner att de har kontroll saktar kon ned och lite trötta kor är bäst att lära sig på när man övar.


Hörnpassering

I förra numret pratade vi om hur viktigt hörnet i arenan är för slutresultatet. Hörnet sätter upp hela ritten. Det är en av de svåraste sakerna att lära in och eftersom arenorna ser olika ut så måste man få det att fungera i olika vinklar. Det mest konsekventa du ska lära in är att ha hästens kropp i en båge när du går runt hörnet. Hästen tenderar att vilja böja sig i samma vinkel som hörnet, men jag vill ha den motsatt. När hästen kommer från boxningen runt hörnet ska man ha den i en båge med hästens huvud mot kon. Som en banan vänd mot kon. Om hästen inte har rätt form ger det kon en chans att springa ut från staketet. Är bågen rätt så blir det ett skäl för kon att stanna vid staketet.
Om du kommer ur hörnet sent så blir det betydligt svårare att hålla kon. Timing och hästens kroppsposition sätter upp allt, kommer du för sent genom hörnet är det riktigt svårt att hinna ikapp.
Något som underlättar hörnpasseringen är att man sätter upp det, planerar in det, redan från motsatt ände av kortsidan när man boxar. Börjar du redan där blir passeringen psykiskt lättare för hästen och det blir mindre press på spurt från hörnet. När du går genom hörnet är din hörnvinkel lite mindre än kons, så just i hörnet får man ge kon lite mera spelrum och tänka på att inte komma före. När man möter upp parallellt igen är det bara att gå med kon.
En del hästar kan börja förutse hörnet och bli för heta. Händer det så kan man på träningen öva mycket på att stoppa hästen, backa upp den och trava lite framåt. När hästen inser att han inte alltid måste springa för livet så lugnar han ner sig.
När jag under träning får ett lugnt och smidigt flyt genom hörnet så kan jag gå med kon, men om hästen är spänd så tar jag det bara lugnt, stannar och travar efter kon.
Två saker att tänka på både när du går runt hörnet och ratar. Timing på kon – inte för sen inte för tidig och position på hästen.


Vändningen

När man sedan går down the fence så är det dags att börja planera resten. Om man är för långt upp på kon kommer den att försöka vända för snabbt och man får då penalty om man inte nått mittmarkeringen. Så ett ”kvastskaft” från kon och hästens nos vid kons revben brukar vara lagom. Olika kor är olika känsliga för hästens närhet och det har du förhoppningsvis redan tagit med i beräkningen.
Om jag vänder kon för tidigt så blir det även svårare att vända den igen åt andra hållet. När jag vänder kan jag räkna med att gaten där de andra korna är blir som en magnet på min ko, den kommer att göra allt för att nå gaten. Ju närmare man kommer desto starkare blir magneten.
Om min första rundown är kort och kon har mycket ork kvar kommer den då kanske springa ifrån mig på vägen tillbaka. Om jag har en lång rundown hinner jag raita och visa att vi har kontroll på kon. Mittmarkeringen ska passeras innan man vänder kon annars blir det en penalty, men mittmarkeringen räknas bara på första rundown. Mönstret kräver att man vänder kon två gånger men ibland kan det finnas anledning att göra tre-fyra vändningar ibland upp till sex, till exempel om underlaget är halkigt så vill jag gärna trötta ut kon lite innan det är dags att cirkla den.
Fortsätter man förbi långsidan (1penalty), kortsidan och ned på andra långsidan av arenan så får man en till penalty för byte av sida. Om inte hästen är mer än tre feet från staketet då man vänder den, det kalls open field turn, vilket är svårt och kan ge bra plus.
Men jag brukar försöka vända kon 30-40 feet innan hörnmarkeringen på fencerun. Jag passerar kon gradvis och ser till att jag har ett avstånd till kon när vi stoppar och vänder den. Jag vill inte ha mycket mer fart än kon för då glider vi ifrån den med penalty som resultat. Det får inte heller vara för nära, för då finns inte plats för kon att vända.
Vid fencerun tar man som flest beslut på kortast tid, hur snabbt kon springer och hur kvickt han vänder är viktig information. Tar man ett dåligt beslut är det svårt att ta igen.


Vändningen och cirkling

När hästen stoppar och vänder kon vill man att hästen ska sitta ned som en slidestop. Rid förbi kon, luta dig inte framåt utan sitt bakåt. Här finns det en sak att komma ihåg – Titta på kon inte på hästen. Låt hästen göra vändningen, var inte ivägen genom att luta kroppen och dra inte i tygeln för mycket. Rid ur vändningen med kon. När man vänt första gången kan man rata igen och fokusera på nästa vändning. Men vid stoppet måste du göra en sekundsnabb bedömning. Om kon stannar nära staketet så ger det en bra möjlighet att gå tillbaka ner längs staketet, men ofta vänder kon utåt vilket gör det svårt att göra en snygg vändning nedåt. Om den går mot mitten får man bestämma snabbt om man vill försöka pressa den mot staketet en gång till, vilket kan vara svårt, eller loopa den mot andra kortsidan och ta den ned för staketet från det hållet.
Om man efter vändningarna är i bra position för att cirkla så go with the flow. När man cirklar vill man vara i mitten av arenan men man ska vara medveten om att staketet drar, likaså gör gaten.
Ju fortare kon springer desto större blir cirkeln. Position och fart är high degree difficulty vilket betyder plus på domarkortet om du gör det bra. Minus om du är för långt efter kon.
Positionen när man går in i cirkeln är kritisk. Man kan gissa att kon vill springa tillbaka mot gaten så om det finns möjlighet cirklar jag från gate första gången. Du vill att hästens nos ska komma så nära kons nos som möjligt när du cirklar. Om du är för långt efter eller håller en för stor cirkel är det svårt, då får du försöka komma med hästens nos mot kons höft och arbeta dig uppåt. (Observera att kon får inte vara i riktning framför hästen så den kan vända mot hästen eller så att hästen trycker mot kon, det kan bli en allvarlig situation på få sekunder.) När hästen lärt sig att hitta den rätta positionen blir det lättare och hästen kommer att göra allt den kan för att komma dit.
Försök sedan planera i förväg vart du ska byta sida. Om man cirklar mot staketet vill man byta sida när kon är på väg mot mitten. Det ger en chans att få bra cirkling åt andra hållet. Om man byter sida när kon är på väg bort från gate så springer den saktare än när den är på väg mot gate. Man måste planera i god tid innan för att få bytet där man vill. När man cirklar måste man få minst 360 grader åt båda håll, så man behöver bara cirkla ett varv. Men om jag har en hel del ko kvar och det inte är läge att byta sida så får man använda sitt omdöme och kanske cirkla lite till innan man byter sida. Om man cirklat åt båda håll och domaren fortfarande inte blåst i pipan så vill han förmodligen att du ska gå tillbaka och fortsätta cirkla åt andra hållet.


I träningen

Ju mer hästen lyssnar på dig desto mindre press lägger han på sig själv. Då gör hästen ett bättre jobb och det är även säkrare för både dig, hästen och boskapen.
En sak som ofta händer när hästen blir het är att den lutar sig och pressar bogen mot kon, kanske speciellt i hörnpasseringarna, vändningarna och cirklarna. Det är väldigt farligt, för han kan fälla kon eller snubbla över den. Gör den så när vi tränar stannar jag direkt, backar upp och vänder år andra hållet. En del är oroliga att hästen ska sluta bry sig om kon om de vänder den åt motsatt håll, men det oroar mig inte. Man måste ta bort lite av det heta för att få dem att lyssna efter mitt kommando. En tumregel är att bara för att du rider snabbt på tävling behöver du inte öva lika snabbt.
Många sitter och pickar på hästen när de ska korrigera den istället för att tala om för den ordentligt vad man vill. Du ska alltid börja med den mjukaste hjälpen/korrigeringen och sedan direkt öka trycket om hästen inte lyssnar. Sitter man och småpickar hela tiden blir hästen döv för din hjälp/korrigering.


Självförtroende viktigt

Kom ihåg att träningen ska bygga hästens självförtroende likväl som dennes förtroende för dig. Hästen ska tycka att det är kul och lätt. På show kan det bli hårdare men förhoppningsvis ska det inte bli så att hästen upplever det alldeles för jobbigt och svårt. Man ska pusha dem att utvecklas, men inte  knuffa dem för långt utanför deras komfortzon. Dela upp träningen i små bitar.
För dig som ryttare gäller det att behålla lugnet och ha en genomtänkt strategi för ridningen, även om det ibl­and kan vara svårt. Att hålla sig lugn när adrenalinet rusar ut i kroppen är inte lätt. Men kom ihåg att du skickar adrenalinsignalerna direkt ned till din häst. Det är viktigt att ta ett djupt andetag och hålla huvudet kallt.
Din häst måste bli komfortabel med att springa fort och samtidigt lyssna på dina signaler. Men som en klok man sa; Ju mer man tränar desto bättre blir man.

Lycka till med cowhorseträningen!

Info: www.fitchperformancehorses.com

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.