Bohus Ropers – clinic för Tommy Arvidsson

29-30 mars 2014 på Rotviksgård

Text och foto: Jeanette Davidsson

Ungdomarna i Bohus ropers hade turen att hitta ett sätt att kunna arrangera träning utan kostnad. De har skrivit ansökan till Coola krafter som är ett ungdomsprojekt i Terra et Mare som jobbar med landsbygdsutveckling. Ridlärarna och ridhusen som vi fått till reducerat pris tillsammans med Terra et Mare, gjorde det möjligt med 3 stycken helger för ungdomarna.

Det behövs fler ungdomar för att sporten ska leva och växa. Därför valde vi att det skulle vara jämt fördelat mellan westernryttare och nya ryttare på alla helgerna. Vår klubb har många utövare av roping, barrel race, pole bending och trail, vilket blev valet för träningarna. Grenarna har också tränare som vi gärna ville anlita.

8-9 mars barrelrace och polebending, Birgitta Freter på Ljungskile ridklubb

28-29 mars roping. Tommy Arvidsson på Rotviks gård

26-27 april trail, Erik Brodin på Stora höga ridklubb

Elias

Den här helgen är det ungdomsclinic på Rotviksgård, som ligger mellan Uddevalla och Lysekil. När vi anländer är det redan transporter med hästar på plats och dummies på gårdsplanen. Det finns olika typer av ”träningskalvar”eller dummies i roping. De vi ser på gårdsplanen används till att träningskasta på från marken. De är hemmagjorda eller gjorda i träslöjden på skolan. Kreativiteten har inga gränser för att göra egna kalvar. Brädbitar, stockar, grenar, med eller utan horn, päls, färg o.s.v.Fanga-tommy_2

Kastövningar_2

Helgen börjar med samling på den soliga gårdsplanen, för att bekanta sig med lasso och börja kasta. En del har aldrig svingat ett lasso tidigare, men det går snart bra för dem också. Strax är det fullt av lasson i luften. Tommy vet verkligen hur man kan ha roligt med ett lasso. När alla fått testa en stund blir det nödvändigt att gå in i manegen till den mjuka sanden och lämna solskenet. Nu övar de på att kasta lasso genom flera lekar som går ut på att fånga varandra.

De ungdomar som har hästar med sig får så småningom sadla och sitta upp. De får starta med att låta hästarna bekanta sig med fyrhjulingen och den konstiga plastkalven på en släde. Det tar en stund innan hästarna vågar närma sig, men när de väl har hälsat på kalven har dom inga problem att följa efter den. Alla hästarna följer snällt efter kalven. De som redan tränar roping får även svinga sitt lasso samtidigt som de rider efter kalven. Innan helgen är slut kan även de som har provat för första gången träffa kalven med lassot från hästryggen. De andra som tidigare tränat får även dra kalven av släden.

prisutdelning

Innan helgen är slut har alla gjort stora framsteg. Det är helt fantastiskt att se hur fort alla lär sig. Eftersom roping är en gren som innehåller massor av teknik så fungerade det bra att blanda elever med olika erfarenhet. Övningarna kunde utan problem anpassas efter varje ekipage på samma lektion. Det behövs förstås en del medhjälpare också, så att föräldrar får träning också i takt med att ungdomarna blir duktigare. Kalven är tung att lyfta tillbaka på släden, och i slutet på söndagen åker kalven i backen så dammet yr.

Alla som fått fördelen att vara med på en clinic vet hur trevligt det är att träffas. Den här gången var det inget undantag. Solen strålar när det är dags för lunch, och då passar det perfekt att grilla. Samtidigt passar vi på att ge några priser till de som träffar bäst med lassot i några av de lekar som gjordes. Sist men inte minst blev det en liten match till i vad man kan kalla burklasso. Vi gjorde två lag som skulle göra mål med en burk som slogs iväg med lassot. Det blev en rolig kamp som avslutning på en mycket lärorik helg.

För mer information om arrangemangen: www.bohusropers.se

Grupp

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.