Roundpen for dummies

Vad använder man egentligen en roundpen till och hur stor ska den vara?
Vilket material bör staketet vara av och hur högt ska det vara. Ja frågorna kan bli många när man väl bestämmer sig för att bygga en roundpen.

LR 5/2009
Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]


Otroligt användbar och relativt billig att anlägga, en kombination som sällan går ihop. Men när det gäller en lite mindre roundpen så stämmer faktiskt detta. En roundpen är ett värdefullt redskap i träningen, framför allt av unghästen. Man slipper att ta dom första bockningarna och tjurrusningarna hängandes i andra änden av en longerlina. Detta i sig kanske man kan ta, men tillvaron både för en själv och hästen blir så mycket säkrare utan linor att trassla med eller fastna i. Även för den vuxna hästen är en roundpen väldigt användbar. Alla ledarskapsövningar underlättas av kontakten man naturligt får i det begränsade utrymmet. Att den är rund gör att en självständig och ranghög häst måste möta dig som aspirerar på platsen som flockledare. Men vi ska inte fördjupa oss i hästens beteende utan koncentrera oss på själva anläggandet.


Att tänka på

Vad behöver man då tänka på för att bygga sig en bra roundpen? Ja det första man ska fundera på är storleken. Den får inte vara för liten för då kan hästarna lätt skada sig om det går vilt till i början eller till och med få förslitningsskador om man använder den flitigt. Är den å andra sidan för stor, når du inte hästen tillräckligt bra för att kunna kräva det du vill av den. Vill du kunna använda din roundpen för att rida mycket i, ja då får man ändå satsa på en lite större storlek, men vi koncentrerar oss på att den ska byggas för markarbete i första hand. Hur stor den ska vara hänger såklart ihop med vilken typ av häst du själv har. Regeln är enkel, ju större hästtyp desto större diameter. Idag finns inte riktigt några klara riktlinjer utan man får helt enkelt lyssna på de som är kunniga på området och redan provat sig fram angående diameter, höjd och material på staket.


För litet innebär skaderisk

En av de svenska pionjärerna på området är Per Larsson, tränare och uppfödare sedan många år tillbaka. Per har byggt upp ett flertal anläggningar där en roundpen varit en självklar del som ett nödvändigt arbetsredskap. Hans nuvarande roundpen är 15 meter i diameter. Om vi använder detta som ett slags medelmått för en häst av quarterns storlek med andra ord någonstans runt 1.50 i mankhöjd så kan man plussa på eller dra av en meter för varje decimeter det skiljer i mankhöjd för den tilltänkta hästtypen. Generellt bör man inte gå under 12 meter om man ska lyssna på de som har erfarenhet. Skälen till det är som tidigare nämnts skaderisken för hästen, men också för en själv. Det måste finnas utrymme för dig ifall hästen får för sig att bralla runt.
Har man en väldigt tung ras man oftast jobbar med bör man också gå upp lite i storlek även om dom inte är så höga, så är dom inte riktigt avlade för att ha stor böjlighet vilket ger stora påfrestningar för dom om dom går för trångt.


Underlaget

Nästa fråga är underlaget och det är egentligen ingen större skillnad på att anlägga en roundpen än att anlägga en ridbana. Man får schakta bort ytlager och grässvål sedan lägger man gärna på en markduk, ett bärlager, ett sviktlager och ett ytlager. Har man bra mark med stor bärighet och självdränering kan man hoppa över både bärlager och sviktlager. En del väljer att ha lite djupare sand men det blir otroligt tungt för hästen att gå i några längre stunder, så med ett normaldjupt toppskikt på en 5-10 cm på och lika mycket som först hårdpackats, får man en bra bärighet och ett mjukt ytskikt att jobba på. Det är viktigt att man dränerar runt om, så inte ytan riskerar att bli hal vid mycket regn. Jobbar man med unga hästar är dom oftast lite ostadiga i gångarterna därför är det ännu viktigare att dom upplever underlaget stabilt, så att dom inte spänner sig eller halkar.


Tänk praktiskt

Ytan i en roundpen är ju inte så stor, det i sig betyder att man kanske mäktar med att underhålla den för hand med hjälp av kratta och spade. Men har man tillgång till ATV och en smidig ridbaneharv/sladd, kan man ge just underhållet lite tanke när man ska hägna in sin roundpen. Använder man sig av ett färdigt grindsystem, behöver man inte fundera på detta, då man alltid kan lyfta en panel och köra in. Men pratar vi trästolpar och en vanlig grindöppning bör denna vara så pass bred att man utan vidare kan köra in med ATVn och tillhörande redskap.


Hållbart och säkert

Själva inhägnaden av corallen bör utformas med hållbarhet och säkerhet som grundläggande princip. Färdiga grindsystem är förnämligt att jobba med, det går snabbt att sätta upp är extremt hållbart och ger en stabil konstruktion. Med lösa grindsystem finns också möjligheten att variera storleken på roundpen – vill man rida i den så ökar man på med ett par grindar.
Nackdelen eller kanske snarare bristen är mellanrummen, framför allt på lägre höjder. Med en häst som gärna slänger upp ett bakben eller två, finns risken att hästen kan få ut benen emellan och därmed skada sig rejält. Därför är det att rekommendera att klä panelerna med ett stabilt skivmaterial alternativt gummimatta av stabilare slag.
Väljer man att bygga i lösvirke ska man försöka hålla så tätt mellan brädorna att hästen inte kan få in sina hovar emellan eller så glest att det inte finns risk att fastna i ett sådant scenario. Använder man skivmaterial ger det sig ju självt.  Man kan med fördel ha i stort sett täta väggar hela vägen upp då det underlättar för att få hästens uppmärksamhet riktad mot dig och inte det som händer utanför. Att klä sin roundpen med en gummimatta kan vara ganska dyrt, men använder man den mycket och för många olika hästar, ja då kan det helt klart vara väl investerade kronor. Några förordar att väggarna byggs med 10-15 graders lutning utåt nerifrån sett. Anledningen till detta är att man på så vis undviker eventuella blåmärken på knän om man rider i den.  Nackdelen med den utåtlutande väggen kan vara att om hästen av någon anledning skulle tappa balansen utåt sett, blir fallet större då inget tar emot kroppen. Väljer man att bygga sin roundpen med helt täta väggar finns en sak man bör tänka på, i fall att, och det är att det kan vara bra med en reträttväg om hästen man jobbar med av någon anledning skulle bli arg och hota dig. Sannolikheten att det händer är kanske inte så stor, men säkerheten i första rummet så en liten svängdörr i den stora grinden/dörren är enkel säkerhetsåtgärd för dig själv.
Höjden på väggarna är ju på sätt och vis relaterat till hur stor häst man bygger för, men generellt kan man säga att någonstans runt två meter är lämpligt för en normalstor häst runt 1.50. Anledningen att man bör göra dem så höga är för att undvika att hästen om den skulle känna sig trängd, försöker med konststycket att ta sig ur corallen. Så ta hellre i lite på höjden än tvärtom.


Tätare blir stabilare

Att mäta ut var stolparna bör stå är ett rent matematiskt problem. Undertecknad som är betydligt mer humanist än matematiker använde sunda förnuftet vid eget bygge. Ett åtta meter långt snöre fästes med ena änden i en stolpe i den blivande mitten (corallen skulle bli 16 meter i diameter) och ett rullande måttband i andra änden gjorde att jag fick fram omkretsen. Är man lite mer matematiskt begåvad funkar det även med pi. När man räknat bort bredden för den tilltänkta grinden med varsin stolpe får man fram resterande meter att fördela på antalet stolpar. Ju tätare stolparna sitter desto stabilare väggar. Vill man bygga med lutning, funkar det som att bygga en takstol med ett kraftigt regelvirke. En slags triangel med kortaste sidan mot marken, näst kortaste utåt och den längsta blir den som väggarna fästs på.
Gör en skiss med mått stolpar och grind inritade, så undviker man missar i bygget. På frågan om vad det kostar att bygga en roundpen finns en stor variabel beroende på storlek och materialval, men det går definitivt att bygga för i runda slängar 20.000 om man väljer enklare lösningar och kan göra jobbet själv. Vill man använda lite dyrare skivmaterial, gummimattor eller färdiga paneler ja då springer det iväg. En kostnadskalkyl är därför inte så dum att göra, så man vet var man hamnar i slutänden.


Belysning trevlig lyx

Vill man lyxa till sin roundpen kan man utan vidare förse den med en belysningsstolpe. För många av oss är det inte bara lyx utan nödvändigt ifall man vill kunna använda den året om även kvällstid. Ett tips är att man får upp lampan ordentligt i höjd så den inte bländar eller begränsas av ens egen eller hästens skugga.
I övrigt handlar utformningen av din roundpen om tycke, smak och vilka ekonomiska förutsättningar man har. Men en sak är säker, har man en gång fått känna fördelarna med att arbeta med sin häst i en roundpen, ja då måste man bara bygga sig en!

[/private]

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 16 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.