Vi har kommit till fjärde delen i vår serie om säkerhet och den här gången handlar det om trafiksäkerhet. Hur uppträder man i trafiken för att vara så säker som möjligt? Kan en häst bli helt bombsäker i trafiken och hur handlar man som bilist när man träffar på hästekipage?
LR 8/2009
Text: www.visionhastvarmdo.se/Åsa Wikberg
[private]
Hästen har dålig syn, särskilt rakt fram, men har väldigt bra hörsel och luktsinne. Hästen är som vi vet ett flyktdjur, vars instinkt är att först fly när något okänt hörs/ses och därefter eventuellt se efter vad det var för konstigt. Denna instinkt har hästen kvar oavsett att den har varit ”civiliserad” i mer än 5000 år.
I och med att hästen ser dåligt så kan den uppfatta en fladdrande plastpåse i dikeskanten som en anfallande leopard – och då gäller det att fly. En cykel som närmar sig bakifrån – nästan ljudlöst – kan vara ett jagande rovdjur. Eller en bil med okänt ljud, till exempel skramlande släpvagn, däck som frasar i snösörja – kan uppfattas som en hel flock på jakt.
Du som är ryttare förstår att hästen kan reagera på allt ovanligt. Exemplen är många. Till exempel kan en skidåkare vara hotande – något djur som rör sig på det sättet finns inte i hästens värld. Ju större förtroende hästen har för människan som sitter på dess rygg, i en vagn bakom eller går bredvid, desto bättre kan hästen ”förtränga” sin flyktinstinkt, men helt försvinner den aldrig. Så hur snäll hästen än ser ut, kan den plötsligt hoppa till. En stor häst väger mellan 500 och 600 kg – nästan lika mycket som en älg.
Träna hästen
Det går att träna hästen till att bli ”trafiksäker”. Helt bombsäker kan dock ingen garantera att en häst är.
Hästen präglas under uppväxten av både sin mamma, flocken och de människor som har hand om den. Den lär sig lita på sin flock när det är fara å färde. Att ha en bra kommunikation med hästen där den litar på dig som flockledare är ett första steg till en säkrare häst. På marken är det lätt att vara den trygga ledaren men när man kommer upp på hästryggen är det lätt att vi börjar bete oss annorlunda och spanar in saker som eventuellt kan skrämma hästen. Hästen är som en superkänslig radar som direkt plockar upp om vi känner oss oroliga inför en situation. En vanlig orsak till att hästar blir stressade eller oroliga är just när vi spänner oss och börjar korta upp tyglarna för att ha bättre koll på hästen inför något som vi tror den ska reagera på. För hästen blir det en signal att det snart är dags att fly. På så sätt kan vi själva skapa den situation vi var rädda för skulle inträffa.
Jag kommer själv ihåg när detta gick upp för mig. Min gamla märr är en riktigt lugn och säker häst när vi rider ute i skogen. Men en dag när vi var ute och traskade och skulle rida över en åker inne i skogen så tänkte jag för mig själv ”undrar om det var på den här åkern de såg de där vargarna i helgen”. Varvid min häst tvärvänder på en femöring för att skynda åt andra hållet. Jag skrattade för mig själv – det var så tydligt att hon snappat åt sig det jag tänkt.
När man ser något som man tror hästen kan reagera på är det bästa att ta ett djupt andetag och agera som vanligt. Kanske ta tag i sadelhornet för att inte överföra oro genom tyglarna. Om man som ryttare agerar lugnt i alla situationer så är chansen stor att även hästen gör det. Man kan låta hästen gå på lång tygel för att spana in nya saker, låt den stanna upp och se att det inte är någon fara.
Här följer några tips på hur du kan träna din häst att bli trafiksäker.
1. Hästar som går i hage nära trafikerade vägar vänjer sig vid alla möjliga olika slags fordon och ljud. Du kan använda dig av den här naturliga träningen genom att utfodra hästen nära trafiken. Då lär sig hästen snart att trafik är inte är något att oroa sig för. Pågår byggen och markberedningsarbeten där du bor? Passa på att ha hästen så nära som möjligt. Det är ovärderligt att ha en häst som inte höjer huvudet när hjullastare dundrar förbi.
2. Gör andra saker när du vet att du ska passera ett ställe där din häst brukar bli orolig. Passa på att träna lite olika övningar; skänkelvikning, gångartsväxling, öppna, slutna etc. Eftersom hästar är vanedjur börjar de förvänta sig övningarna när stället närmar sig. Det tar fokus från annat.
3. Rid ut eller gå ut med äldre trafikvana hästar och låt din häst gå bakom eller ha den andra hästen mellan er och trafiken. Börja redan med unghästen. Hästar lär sig av varandra.
4. Du kan ta hjälp av någon som kör bil, moped, skoter eller något annat som hästen är rädd för. Låt hästen följa efter det farliga. Det ger hästen självförtroende att få vara den som flyttar undan det ”farliga”.
5. Många hästar är känsliga för ljud och det behöver inte vara en sak eller ett fordon som de blir skrämda av – det är ofta ett ljud. Om du vet att din häst är känslig för ljud så finns faktisk ljud-cd som du kan spook-träna hästen med ”Spook Less”. Att stoppa bomull i öronen kan även hjälpa en ljudkänslig häst.
6. Var en lugn flockledare och fokusera på ditt eget lugn. Om du agerar lugnt i alla situationer behöver inte hästen stressa upp sig. Låt hästen ha lång tygel som signalerar till hästen att det inte finns någon anledning till oro.
7. När hästen spökat loss så klappar många hästen och berömmer, fast den precis kanske nyttjat ryttarens brister. Det kan bli en bekräftelse för hästen att den precis reagerat rätt på den ”gula brevlådan”. Att lådsas som ingenting och bara fortsätta på inslagen bana minskar risken att hästen reagerar på brevlådan nästa gång.
8. Gör som tränaren John Lyons rekommenderar; Träna din häst att sänka sitt huvud på kommando. En lugn häst har sänkt huvud och har du tränat in hästen att sänka huvudet kan du använda den signalen för att få hästen att ”lugna sig själv”.
9. Styr åt sidan om det går för att låta trafik passera. Signalera till bilister att sakta ned innan de passerar. Signalera att trafiken ska stanna om hästen är mycket nervös eller oregerlig. Försök alltid få ögonkontakt med föraren. Om du är osäker på om du klarar upp situationen – stig av hästen och ta kommandot från marken. Det är inget nederlag – det är att agera förnuftigt.
10. Rider du på små skogsvägar där bilar, motocrosscyklar och skotrar brukar busköra? Ha en i förväg uttänkt plan var du snabbast kan komma ur vägen om de dyker upp i en kurva. Räkna INTE med att de hinner väja för er.
11. Klä dig och hästen så att ni syns. Reflexjackor, reflexvästar och reflexländtäcken är guld värda – speciellt den mörka årstiden och även på dagen. Ha mobilen med dig så du kan kalla på hjälp om det behövs.
Och till sist – Kom ihåg att uppträda artigt och tacka dem som visat hänsyn mot er i trafiken. Men räkna aldrig med att bilister har samma förståelse för hästen som du har.
Vad gör man när man möter en häst i trafiken?
1. Sakta ner, invänta gärna tecken från ryttaren, ha ögonkontakt om möjligt, och kör lugnt förbi med så mycket plats emellan dig och hästen som vägen tillåter.
2. Stanna om du ser att hästen uppträder nervöst.
3. Undvik kraftiga inbromsningar, häftig gasning, tuta inte och om du kör lastbil eller motsvarande med tryckluft, ska du veta att dessa tryckluftspuffar kan utlösa alarmsignal hos hästen.
4. Om ryttaren styr ut i körbanan vill ryttaren signalera att du antingen kör för fort eller att det är olämpligt att passera just då. Så fort ryttaren hittar en plats där det är lämpligt att köra förbi kommer hon styra hästen åt sidan. Medan du väntar på att kunna passera så håll ett rejält avstånd till hästen så att den inte känner sig jagad.
5. Tänk på att om du saktar ner och väntar in lämpligt tillfälle då du kan passera hästen tar det kanske nån minut, men om du tränger dig förbi kan en olycka lätt hända, där häst, ryttare och din bil kanske skadas. (Och i de allra fl esta fall blir det bilföraren som får ersätta skador på bil, häst och ryttare.)
6. Genom ömsesidig hänsyn och respekt kan vi alla ha trevligt på vägen och med ett leende blir resten av dan solig!
www.visionhastvarmdo.se
Spook Less-cd: www.lonesomepine.se
[/private]