Skimmel och hudcancer

Har du en häst med färgen “skimmel” så är du nog extra uppmärksam på om hästen utvecklar tumörer. Ungefär var tionde häst i världen föds som avblek­bar skimmel och dessa hästar drabbas ofta i äldre ålder av så kallade skimmeltumörer.

LR 8/2009
Text: Anna M Lönedal  Foto: istockphoto.com

[private]

Ungefär var tionde häst i världen föds som avblekbar skimmel. Det är en färg som förekommer inom de flesta raser och även om den är populär så drabbas dessa hästar ofta i äldre ålder av så kallade skimmeltumörer.


Ny forskning

Enligt tidningen Forskning & Framsteg har nu svenska forskare hittat den mutation som med åren gör dessa hästar vita. De föds nämligen i en annan färg, till exempel svart, brun eller fux, och bleker sedan av precis som håret på oss människor kan göra. Till skillnad från en albinohäst har dessa hästar svart skinn istället för rosa men trots allt så drabbas enligt tidningen cirka 75 procent av alla skimlar över femton år av hudtumörer, melanom. Om man lyfter på svansen på en äldre skimmel hittar man ofta runda tumörer. De kan också finnas runt ögonen och munnen.
Hudförändringarna beror på att celler som tillverkar pigment (melanin) förökar sig okontrollerat. Tumörerna kan bli stora som äpplen.
Mer än 900 hästar med såväl skimmel- som annan färg analyserades och resultatet de svenska forskarna kom fram till var att skimmelfärgen beror på att mutationen stimulerar tillväxten av de celler som producerar pigment, färgämnen, i både hårsäckarna och på huden. Den stimulerade tillväxten innebär för hårsäckarna att de celler som kan producera pigment tar slut med resultatet att håret helt enkelt bleker av och  till slut blir vitt. Huden har dock inget begränsat förråd av pigmentceller utan dessa blir fler och fler och orsakar till slut svarta tumörer i huden.


Behandling möjlig

Tack vare de här svenska forskarnas studie har man kommit fram till exakt var i arvsmassan den här mutationen sitter. Detta innebär att vita hästar kan testas för att se om de bär på ett eller två skimmelanlag. Det kan vara bra att känna till i avelssyfte då sannolikheten är större för dessa individer att även avkomman blir vit.
Enligt tidningen Forskning och Framsteg kan fler studier av hur den här mutationen styr tillväxten av pigmentceller i en framtid leda till att finna sätt att behandla dessa tumörer.

Källa: Tidningen Forskning och Framsteg

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.