Spa-weekend för hästen

Känns din häst trött och sliten, kanske lite stelare än vanligt? Varför inte skicka hästen på Spa. Genom att förebygga, underhålla och gå igenom din häst ofta undviker du både skador och förslitnigar på din bästa vän och som bonus spar du i regel även in på kostsamma veterinärräkningar. LuckyRider har besökt Gunnarlunda Spa utanför Helsingborg i Skåne.

NR 5/2010
Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]


Friskvård gäller inte bara oss människor. Våra hästar jobbar och presterar, allt utifrån vad vi vill att de ska göra. många tävlas både ofta och mycket. Och visst är träningen jätteviktig likaså foderstaten och regelbunden hovvård. Men vi glömmer ofta att ge hästen semester och omvårdnad utöver det. De liksom vi, behöver massage, värmeterapi eller hälsobad för att hålla muskler, senor, leder och ligament i toppform, precis som vilken idrottsman som helst. Egentligen ”intet nytt under solen”, men i takt med att vi hela tiden lär oss mer om hästens rörelseapparat, behov och förutsättningar för att klara av de påfrestningar vi utsätter dem för så utvecklas det både maskiner och tekniker för att kunna ge hästarna alla tänkbara behandlingar som skall få  dem att må bra.


Gunnarlunda

På Gunnarlunda föder man upp, köper och säljer samt behandlar hästar. Idéen med ett hästspa grundade sig i att kunna förebygga och underhålla gårdens ca 100 hästar. Bjarke Lautzen som driver Gunnarlunda tillsammans med sin fru Patricia berättar att de sparar ca 300.000 i veterinärkostnader varje år sedan de byggde spa-avdelningen. Med både skrittband, vattenskrittband, kallbad, solarium och Biolight kan man både upptäcka och förebygga skador och förslitningar i tid. Framför allt skrittbandet med vatten är ett suveränt hjälpmedel för att bygga upp hästar med till exempel svag ryggmuskulatur. Motståndet i vattnet gör att hästen automatiskt måste använda bakdelen och höja ryggen för att kunna gå ordentligt.


Fullt från morron till kväll

När LuckyRider kommer till Gunnarlunda på morgonen är det redan full fart i spa-avdelningen. Hästar flyttas från den ena badanordningen till bandet och vidare till en stund i solariet. Varje enhet eller maskin har ett speciellt syfte. Skrittbandet kan ställas med exempelvis lite lutning för att öka belastningen under kontrollerade former och på så sätt bygga upp en svag bakdel. Kallbadet är den mest spektakulära maskinen och ser ut lite som ett skåp. Jag undrar stilla hur man får hästarna att gå in frivilligt i detta trånga utrymme som dessutom fylls med isande kallt vatten. Snabbt blir jag övertygad när de leder in en 3-årig halvblodshingst av det större slaget. Fronten är öppningsbar ifall något skulle inträffa. Ynglingen är visserligen lite otålig, men finner sig i behandlingen och reagerar mest positivt på det hela.
Bjarke förklarar att genom att snabbt kyla hästens ben skapar man en signal till hjärnan som säger att blodet måste cirkulera snabbare för att inte benen ska få skador. Genom att öka blodcirkulationen rensar man bland annat ut slaggprodukter och den ökade cirkulationen stimulerar och påskyndar läkningen av både stora och små skador.
Efter den 3-åriga hingsten står en äldre halvblodshingst på tur för ett kallbad. Ägarinnan som tävlar hoppning på lite högre nivå berättar att hennes häst skadat sig och fått otroligt fula sårskador både på benen och i ansiktet. Kallbadet har snabbat på läkningen avsevärt och trots att skadorna bara är veckogamla syns redan ny vävnad och det är tydligt att läkningsprocessen är i full gång.
Biolight med det pulserande infraröda ljuset använder Bjarke mest när de är på resande fot.
– Den är jättebra att både behandla hästarna med innan ett längre pass och direkt efter. Det finns ju olika program beroende på varför man använder den, men för vår del har det mest handlat om förebyggande och underhåll, säger Bjarke.


Dyrt med spa

– Nej inte om man jämför med alternativet, säger Bjarke. Behandlar du din häst regelbundet minskar både skador och förslitningar. Hästen får en betydligt längre livslängd och klarar av att hålla sig på topp i många år, fortsätter han.
Bjarke berättar att de jobbar med att försöka få försäkringsbolagen att ta vissa kostnader. – Flera av behandlingarna med exempelvis Biolight fungerar minst lika bra om inte bättre än de traditionella alternativen med exempelvis tuppkam och kortison för vissa skador, menar han. Men det är viktigt att det ena inte utsluter det andra och att veterinära behandlingar och eller alternativa behandlingar sker i samråd med hästägare, veterinär och exempelvis en biolightbehandlare så att rätt typ av behandling sätts in för rätt sak.
– Just Biolight är intressant, då det visat sig vara bra på många saker, bland annat läkning av inflammationer i leder eller muskler och stimulans av sårskador. Med Biolight ökar läkningsprocessen avsevärt och inte minst kan det pulserande ljuset förebygga alltifrån träningsvärk till ledskador.


Hur funkar ett spa

Frågan känns lite konstig att ställa, men hur går det egentligen till? Bokar man en tid och kommer dit eller lämnar man in sin häst över en weekend?
– Ja det beror ju såklart på varför man kommer hit säger Bjarke. Är det efterbehandlig av en skada exempelvis, då försöker man att behandla med lite regelbundenhet, ett par gånger i veckan i början sedan kanske en gång i veckan för underhåll. Men vissa passar till exempel på att ge sin häst en spa-vecka medan de själva åker på semester, säger Bjarke.
– Här på Gunnarlunda kan vi erbjuda alla möjligheter, enstaka behandlingar, långsiktiga program eller helinackordering under bestämda perioder, så valet är ditt, avslutar Bjarke.

Vill du veta mer om Spa-behandlingar eller Biolight gå in på www.gunnarlunda.com eller www.biolight-horses.se

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.